Echilibrare lanseta- mulineta

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 20 Sep 2010, 20:55

old_radu scrie:...si care este "deranjul" daca nu se echilibreaza perfect ?
Deranjul acela il simt la incheietura mainii drepte ....
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 20 Sep 2010, 21:19

O lanseta este cu atat mai bine echilibrata cu cat centrul ei de greutate este mai apropiat de locul in care se fixeaza mulineta, deci de mana pescarului.
Daca centru de greutate este mai indepartat spre varf, lanseta pare mai grea decat este in realitate si iti oboseste mana mai tare in timpul pescuitului. Cam asta e regula.

Sunt tehnici de pescuit in care lanseta se tine cu varful in sus, ca de exemplu la pescuitul cu jiguri in curent, pescuitul cu oscilante in ape invadate de vegetatie etc. Aici va conta mai mult daca lanseta este dezechilibrata inspre varf sau e bine echilibrata. Poate unii nu isi dau seama ce relevanta are treaba cu echilibrarea, insa vor realiza importanta ei dupa ce vor pescui cu prima lanseta bine echilibrata. Cu siguranta nu vor mai pescui cu aceeasi placere cu una grea pe varf.

Insa sint si alte tehnici la care echilibrarea conteaza mai putin, cum ar fi pescuitul cu voblere de adancime, pescuitul cu jerkbaituri, pescuitul de top-water etc, cand in timpul recuperarii varful lansetei este tinut in jos. Aici echilibrarea are poate mai putina importanta.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 20 Sep 2010, 21:24

Mentionez ca dau 80% la salau, adica jigging .... si pe rau si pe balti. Deranjul il simt dupa 4-5 ore de pescuit....
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 20 Sep 2010, 21:35

...dupa vreo 5 ore , chiar si daca ar fi echilibrata perfect este normal sa fi "deranjat"
...conteaza , DA , ca ansamblul lanseta mulineta sa fie echilibrat , dar fiind vorba de cateva grame pentru compensare , asta nu ar trebui sa influenteze foarte mult performantele pescarului.
...poate chiar sa faca bine unui pescar sedentar , deci "castigul" sa fie dublu :wink:

geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 20 Sep 2010, 21:36

:shock: Scuze de caterinca.

Jedi
veteran
veteran

Mesaj de Jedi » 21 Sep 2010, 01:17

Nemernic scrie:Mentionez ca dau 80% la salau, adica jigging .... si pe rau si pe balti. Deranjul il simt dupa 4-5 ore de pescuit....
....
De regula piciorul mulinetei iasa printre degetele mijlociu si inelar sau inelar si cel mic, dupa preferinte...Bun...Daca ai o lanseta care "cade in bot" , ea va continua sa atirne greu in fata indiferent ca-i mulineta Sahara 750 UL sau FinnNor Offshore de 800 de grame pe lanseta.Asta pentru ca mulineta e exact sub pumn si nu ai repartizat greutate spre cotor , punind una mai grea . Practic ai pus mai multe grame in acelasi punct..Daca pe un balansoar se hatzana doi copii, unu grasut si altu aschiuta tu ce faci? Atirni o gantera de 20 kg pe ax si s-a rezolvat echilibrul? :D
Dar avind in vedere ca pescuind, omul lanseaza,recupereaza si eventual driluieste vreun peste, sint sumedenie de corectari ale stilului la care se poate lucra,inlocuirea unui Exceler 2500 cu unul de 3000 fiind egal cu zero dpdv echilibristico-umoristic..Te poti corija sa lansezi cu doua maini sau cu bratul mai aproape de corp pastrind o pozitie mai compacta, poti muta mina pe foregrip in timpul recuperarii si alte cele , care au darul sa te menajeze mult mai mult decit 30 de grame sub pumn.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 21 Sep 2010, 01:26

Nemernic scrie:ma gandeam la o contragreutate, dar intai astept parerile celor care au trecut prin asa ceva si, poate, vreo indrumare catre cineva care se ocupa cu rodbuilding
Chiar daca nu ma ocup de rodbuilding, mici modificari la manerele lansetelor care nu m-au multumit am mai facut. Am scurtat manere prea lungi, am montat contragreutati de echilibrare si chiar am lungit manerul prea scurt al unui FE II facut custom pt. altcineva si ajuns in posesia mea. Si de fiecare data a iesit bine. Nu-i mare lucru.
In cazul tau ar cam fi doua cai de analizat.
Daca lungimea actuala a manerului iti convine, in sensul ca e confortabil, se sprijina pe antebrat fara sa creeze o parghie prea scurta in sarcina, etc., singurul impediment fiind caderea in nas a lansetei, solutia ar fi montarea unei contragreutati. E relativ usor. Nu stiu cum arata butt cap-ul lansetei tale, dar, in principiu, ar trebui sa poti scoate sau gauri dopul care inchide blank-ul la maner. In orificiul obtinut (practic in interiorul blank-ului) poti apoi fixa prin lipire cu epoxid o piulita filetata. Nu prea conteaza marimea filetului. De regula un M5-M6 ar cam trebui sa poata intra. Trebuie sa fii atent ca lipiciul sa nu intre pe filet. Pt. asta faci lipirea cu un surub corespunzator infiletat in piulita pe toata lungimea filetului acesteia, dar fara ca surubul sa iasa dincolo. Dupa intarire surubul se poate indeparta usor, urmand sa devina suportul pt. contragreutatile pe care le doresti. Acestea pot fi simple saibe. Ideal ar fi sa fie cu diametrul interior la diametrul surubului, iar cel exterior la diametrul manerului, preluand rolul de butt cap. Daca ai si sprijinul unui strungar, poti realiza dispozitivul in mod profesionist, cu piulita introdusa realizata pe strung, cu filet mai lung, cu saibe profilate, cu cap inecat al surubului, astfel incat aspectul sa fie practic ca de fabrica.
Al doilea caz este cel in care, in afara de caderea in nas a lansetei, te mai deranjeaza si lungimea mult prea mica a manerului, incomodandu-te in dril sau in pescuit in curenti mari cu naluci cu portanta mare. Un astfel de maner iti oboseste incheietura.
In acest caz interventia este ceva mai laborioasa, fiind necesara prelungirea lui cu o extensie. Trebuie indepartat butt cap-ul original, retezand pe cat posibil materialul manerului (pluta, EVA) cat mai drept, pana la nivelul capatului blank-ului. Apoi trebuie gasita o bucata dintr-un bat de carbon sau fibra de sticla de diametrul si conicitatea corespunzatoare, astfel incat sa o poti mufa cu capatul blank-ului. Odata potrivita mufarea, slefuiesti cu un smirghel fin suprafata extensiei si interiorul blank-ului pe lungimea mufarii si aplici epoxid. Mufezi definitiv extensia, ea ramanand lipita in prelungirea manerului. Dupa intarirea lipiciului, iti stabilesti lungimea totala a manerului si tai extensia la lungimea dorita. Urmeaza ca apoi sa iti completezi cu rondele de pluta (sau EVA) partea "golasa" din maner si sa-i butt cap-ul. La sfarsit, cu smirghel, slefuiesti intreg manerul, aducand rondelele adaugate la diametrul restului, pt. a da manerului un aspect placut.
Sper ca m-am exprimat inteligibil, atata cat sa-ti dau o idee.
In fotografia de mai jos poti sa vezi rezultatul ambelor operatiuni descrise mai sus (prelungirea si adaugarea de contragreutate) pe manerul unui Cabela's FE II de 9'. Fusese facut custom, dar nu pt. mine, iar blank-ul fusese scurtat cu vreo 10-12cm, rezultand o lanseta obositoare, cu segmente inegale, cu un maner prea scurt pt. lungimea batului si dezechilibrata. Am prelungit manerul existent cu vreo 8cm (cele 2 segmente ajungand acum aproape egale) si am adaugat in capat un dispozitiv de atasare de contragreutati cum e cel pe care ti l-am descris. Extensia a fost obtinuta de la un bat de stationar DAM, de 7m, de fibra de sticla, taind o bucata de diametrul potrivit din segmentul al doilea din varf. S-a mufat perfect cu blank-ul FE II-ului. Dispozitivul de prindere a contragreutatilor a fost facut pe strung, capatul fiind din plastic negru, asigurand si locasul in care se ingroapa capul surubului de prindere (care nu se vede in poza). Surubul e unul M5 cu cap inecat. Contragreutatea este o saiba facuta de asemenea pe strung si nichelata chimic, pt. a-i da o culoare placuta (grafit). In interiorul blank-ului se afla piulita realizata tot de strungar, practic un cilindru cu striatii pe exterior, lung de cca 8mm si filetat M5. Locul unde este imbinarea intre vechiul maner si extensia cea noua este indicat in fotografie cu o linie neagra. Daca faci zoom si te uiti atent, vezi ca rondelele de pluta de pe extensie sunt mai late decat cele de la manerul original, care tine pana unde e linia neagra. Asta-i singurul lucru care tradeaza "operatia estetica". Eu zic ca mi-a iesit acceptabil. Deci o poate face si un mocofan, nu doar un rodbuilder... :D
Dar, neglijand consideratiile estetice, acum lanseta are un maner comod si este foarte bine echilibrata.
Imagine

Uploaded with ImageShack.us

Cam asta poti face...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Bic
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Bic » 21 Sep 2010, 05:35

Decat sa-i pui contragreutate in cotor mai bine ii inlocuiesti inelele cu unele mai mici si mai usoare.Tot ce e in fata mainii te trage in jos de varf:inele,matisaje,foregrip,etc=aici ar trebui sa umbli.Asta daca consideri ca merita batul.O sa ai si un plus de senzitivitate(zici ca-l folosesti la jiguri).

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 21 Sep 2010, 06:59

Deja ma doare capul :lol: .... Pana la urma cred ca am sa mut mana ceva mai in fata... Eu, de obicei, tin lanseta astfel incat piciorul mulinetei sa iasa printre degetul mijlociu si cel inelar... poate reusesc sa ma obisnuiesc sa folosesc inelarul si cel mic...

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 21 Sep 2010, 07:15

Credeam ca doresti raspunsuri la tema. Scuza-ma daca ti-am cauzat dureri de cap... Promit ca alta data nu mai fac.
Tine-o linistit in palma... :D

Bic, FE II despre care povesteam avea deja inele Alconite, mici si mai putine decat standardul. Si de obosit, mana tot ti-o obosea, din cauza manerului extrem de scurt. Acum a devenit o lanseta pescuibila...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Scrie răspuns