DISCUTII VOBLERE HOME MADE!!

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
semlecangheorghe
veteran
veteran

Re: DISCUTII VOBLERE HOME MADE!!

Mesaj de semlecangheorghe » 17 Dec 2015, 08:03

Mi se pare mult pentru ca atunci cand am cumparat eu,am gasit cu 10 euro kilogramul ,dar se pare ca a fost ocazie..de atunci tot caut ,pentru ca mi se termina ce am si f. adevarat ca nu gasesc decat la pret din asta..35-40 euroi.F. adevarat ca faci woblere multe ,dar trebuie 3-4 straturi pe wobler .La woblere mai mari nu-ti vine sa crezi cat se duce..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 17 Dec 2015, 08:10

pai asa zi ! ca, cu 10 euro kg e f greu de gasit :D :D :D :D

altfel ... este cit vrei tu...

alta chestie ... la faza cu acetona mi-ai placut...
io acolo doar dadeam un raport de solutie... ca idee si tu vi cu faze de genul ca se pierde mult

poi probabil ca daca il faci tot odata ai sa pierzi mult...
altfel ... nu cred ca pierderile sint asa dramatice atunci cind faci " fix " cit iti trebuie :D

mnah... fiecare le stie pe ale lui :D

Drag0sh
junior
junior

Mesaj de Drag0sh » 17 Dec 2015, 08:13

Baieti, intrebasem si eu 2 chestiuni simple, pe care voi le stapaniti.
Ma aflu in faza asta:
Imagine
hébergeur images

Ce mai fac de aici, in ideea in care am deja pregatita si solutiile ( densa si mai putin densa) cu pahare diluate.
Le scufund, ok, si cat timp se lasa in solutie. De cate ori repet operatia? Dupa impermeabilizarea asta le vopsesc cu spray alb auto, apoi markere sau alte sprayuri.

Apoi vreau sa le scufund din nou in lac de lemn Kober.

Gresesc undeva?

Va rog, nu voi investi in rasini, paste, cleiuri :lol: :oops: si alte cele, vreau sa ma descurc doar cu minimul, adica de am enumerate mai sus.

Drag0sh
junior
junior

Mesaj de Drag0sh » 17 Dec 2015, 08:35

App e bine pt inceput? Un feed back?

PS Raffy poate ne vedem sambata la balti la Gaesti. ;)

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 17 Dec 2015, 09:18

Daca chiar insisti sa afli o parere cinstita, mai ales ca ai pus si poza cu voblerul in devenire, iata despre ce este vorba : deocamdata renunta la a mai face voblere. Treci in faza de documentare - studiaza pe Youtube filmulete despre cum se confectioneaza voblere din lemn (acum se fac mai mult turnate din rasina) si gaseste pe cineva mult mai priceput ca tine sa te invete ce si cum de la inceput pana la finisare. Ca sa iasa ceva ca lumea din mana ta , trebuie sa fii foarte atent la detalii la fiecare operatie in parte . Aceea bucata de lemn,nefinisata,plina de amprente din poza ta nu prea poate fi numita vobler nici daca o scufunzi in cea mai teribila solutie de impregnare. Nu te supara dar ca sa construiesti voblere, chiar numai pentru uz personal ( cum fac si eu ) trebuie sa inveti sa le faci corespunzator. Nu orice bucata de lemn trasa prin apa este un vobler.Poate o sa ti se para ca am fost cam "dur" dar e pacat sa pierzi timpul degeaba.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Drag0sh
junior
junior

Mesaj de Drag0sh » 17 Dec 2015, 10:24

Ca sa inveti sa le faci corespunzator trebuie sa exersezi.Cred ca e o regula de baza. In niciun caz din filmulete. :respekt:
Altfel spus, gandeste-te ca sunt primele 2 lemne cioplite de mine, cu sculele pe care le-am avut prin casa; cutter, o panza, un patent, ceva smirghel etc
Cand voi trece la next level, cum sunteti unii din voi, atunci sa criticati la modul asta (am vazut detalii pe voblerele voastre de mare exceptie, eu ma multumesc si cu mici ''amprente'' pe alocuri :respekt: ).Garantat rapitorul nu va observa neregularitatile....sper ca ai priceput ce am vrut sa zic Florin.

Eu deocamdata, cum am mai scris, vreau doar sa fac niste lemne sa umble prin apa, bine sau rau e treaba mea.

De renuntat nu renunt ca am mult timp liber si trebuie sa-l umplu cu ceva :respekt:

Zi buna va doresc

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 17 Dec 2015, 14:53

De aici ai multe de invatat.
https://www.youtube.com/watch?v=tIjDuvbbLJE

https://www.youtube.com/watch?v=TB5dml_9aJM

https://www.youtube.com/watch?v=W63BCg12Z8k

Referitor la woblerul facut de tine remarc urmatoarele..
1.Lestat cu plumb topit ...mi se pare o metoda nu foarte precisa.Greutatea lestului este esentiala,insa cand torni ,cavitatea poate avea dimensiuni diferite de la un wobler la altul.lestul va fi mai greu sau mai usor, woblerele vor evolua diferit.Pentru acuratete poti folosi bile de otel,plumb ori tungsten sau plumb topit in matrita.Eu folosesc o matrita in care torn bare cu diametrul de 6mm din care imi tai apoi bucati de aceeasi lungime.Pentru fiecare model imi fac schita cu locul si greutatea lestului
2.Ochetii ii asigur cu bucati de tub de plastic de diferite diametre .Este mai simplu decat sa rsucesc sarma si in cazul unei solicitari plasticul ala e ca si o bucsa si nu permite sa se rupa coada ,ca acolo e problema mare..uite mai jos , un somn de 1.66m si aprox.30kg prins cu un wobler din balsa facut in felul acesta.Woblerul nu a patit nici o stricaciune.Doar la woblere mici rasucesc sarma,woblere destinate rapitorilor de talie mica.
Imagine
Imagine

La impregnare este bina ca ai solutie mai diluata pentru prima impregnare si mai concentrata pentru urmatoarele.Unii le lasa la impregnare de pe o zi pe alta, dar eu cred ca jumatate de ora este suficient.Unii folosesc tot felul de dispozitive cu care creeaza vacuum pentru ca sa iasa aerul mai repede..e ok si asa..Trebuie macar cateva straturi, cu slefuire usoara intre ele, si peste toate, inainte de vopsire poti folosi spray lac alb special pentru vopsirea si reconditionarea cazilor de baie.Trebuie vopsit atent deoarece este f. gros si nu trebuie dat mult pentru ca se scurge si arata urat.Daca dai straturi subtiri cu putina pauza intre ele ,scoti o pelicula alba si rezistenta ,insa din pacate lucioasa pentru unele vopseluri,motiv pentru care trebuie, ori data cu un grund special ori matuita cu lina sintetica.Daca vrei sa folosesti lacuri sunt bune cele pe baza de apa(kober, savana,etc),lacurile pe baza de solventi distrug vopselurile .Stratul final trebuie sa fie o rasina epoxidica transparenta, cele mai cunoscute fiind devcon 2 ton sau envirotex lite.Musai sa folosesti masca..crede-ma , alergiile provocate de toate subst, astea sunt al naibii de urate si periculoase..

.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 17 Dec 2015, 14:56

Imagine

Desi par fragile woblerele din balsa pot scoate pesti frumosi la pozat..

.

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 17 Dec 2015, 17:19

Oricat de incepator esti, trebuie sa inveti sa faci lucrurile bine de la bun inceput. Chestia aia cu " nu vede stiuca " nu tine, vezi tu si-ti dai seama ca ai facut un lucru pentru care ai muncit o gramada si a iesit nasol.Sfaturile pe care ti le-a dat Gigi reprezinta 10 % din cat trebuie sa stii ca sa poti face un vobler care sa evolueze asa cum vrei tu ( nu cum vrea el). Iar din filmulete ai f. multe de invatat ( asa am invatat majoritatea) ,greu ai sa gasesti pe cineva care sa-ti dea mura-n gura toata tehnologia de confectionare a unui vobler din lemn. Fiecare are micile lui secrete ( adevarat, deprinse din ani si ani de experimentari) pe care le tine numai pentru el. Asa ca mai bine alege o cale batatorita de altii inaintea ta decat sa experimentezi facand mereu aceleasi si aceleasi greseli. Daca esti din Buc. imi poti face o vizita sa-ti mai povestesc una - alta.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Drag0sh
junior
junior

Mesaj de Drag0sh » 18 Dec 2015, 13:10

Da, multumesc de sfaturi, e clar ca am foarte multe de invatat.
M am lamurit si cum e cu impregnarea si cu mai multe lucruri.

Florin sunt din Pitesti, cam greu ajung la Bucuresti.

Fire intinse!

Scrie răspuns