DISCUTII VOBLERE HOME MADE!!

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
florin1948
veteran
veteran

Re: DISCUTII VOBLERE HOME MADE!!

Mesaj de florin1948 » 01 Dec 2015, 10:11

Iar ati luat-o pe aratura ! Se duce dracului topicul asta ! Pacat !!!
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 01 Dec 2015, 11:47

Cat or lipsit astia mentionati mai sus(haita) o fost liniste si pace..fiecare si-a postat ce a facut..si totul o fost ok..pina or venit sa f...a buha fara nici o legatura cu subiectul..macar daca ai vedea iesind ceva din mainile lor..lor ce le iese ..le iese doar pe gura..ca in rest is prastie..perfecti in teorie ,gramatica si pescuit virtual..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 01 Dec 2015, 11:53

Imagine

.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 01 Dec 2015, 12:00

Imagine

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 01 Dec 2015, 12:36

Nu prea coboara mai mult la trena comparativ cu lansat si recuperat. Poate cateodata da, dar rareori si nesemnificativ. Vazut in practica, oare de ce? :lol:
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

costi
veteran
veteran

Mesaj de costi » 01 Dec 2015, 17:21

Cam coboara mai mult la trena.. si deloc nesemnificativ... la lansat sa zecem ca lansezi un vobler 30 m.... ca sa-l scufunzi la 5-7 m ai nevoie de ceva distanta... ca voblerul nu o sa coboare direct in jos.... si pana ajunge la un 3-4 m deja a parcurs jumatate din distanta. Pe cand la trena lasi voblerul la 40-50 metrii in spatele barcii uneori chiar mai bine....

Nu am treaba cu nici unul din cei din polemica de mai sus... insa am dat si la trena, cu toate ca nu imi place stilul.
Imagine

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 01 Dec 2015, 18:15

Nu e vorba de polemica.
Cu cat lasi mai mult voblerul in spate cu atat creste portanta firului si vei avea ”surpriza” ca se scufunda mai putin decat la distante ceva mai mici.
Fiecare combinatie vobler/fir are un optim de adancime la o anumita lungimea firului care evolueaza prin apa. La lungimi mari de fir, peste acel optim, sa zicem peste 40-50 de metri scade adancimea maxima din cauza fortei mari pe care apa o exercita pe fir si tinde sa ridice voblerul.
Forta e cu atat mai mare cu cat e mai mult fir in apa...sunt legile fizicii...
N-am dat mult la trena dar am dat suficient sa vad asta. De-aia se folosesc downriggere si alte dracii care ajuta voblerul sa se scufunde la adancimea dorita.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 01 Dec 2015, 19:35

Mai Tavi, stiu ca te mananca de o polemica, dar , nu veni cu galuste d-astea ca nimeni nu s-a nascut ieri, bine baietzas??
Cand dai la trena nimeni nu te pune sa dai de pe tambur 200 m de fir.De ce n-ai derula 1km de fir,ca sa aduci un deepdiver la 1.5m de suprafata??
Ce zic eu este ca, la aceeasi lungime a lanseului,sa zicem un 30 de metri, un wobler deepdiver va atinge adincimea lui maxima de scufundare mai repede la trena, comparativ cu acelasi wobler lansat de pe mal.Si atunci daca intreaba cineva care este adincimea maxima de scufundare nu pot sa zic la centimetru pentru ca sunt cateva variabile..Daca lansez de pe mal, traiectoria woblerului va fi un arc de cerc,insa ajuns la o anumita adincime voi fi nevoit sa il ridic din lanseta daca nu vreau sa il proptesc in prag.Nu inseamna insa ca adincimea la care a ajuns cand sunt nevoit sa il ridic este adincimea lui maxima de scufundare.Aia o pot afla eventual pescuind la trena,cand dupa o anumita distanta parcursa ,woblerul a atins maximum din cat poate el..Atunci o pot lua in considerare dar nici aia nu e batuta in cuie..Nu am pescuit eu foarte mult la trena , dar nici deloc ,flacau..

.

costi
veteran
veteran

Mesaj de costi » 01 Dec 2015, 19:48

Si ce bolovani asta de la Salmo de exemplu sa minta cu nerusinare si sa dea la trolling adancimi mai mari ca la spinning....

http://www.salmo.com.pl/en/bullhead-2/

http://www.salmo.com.pl/en/hornet/

si astea sunt doar 2 exemple.

Mai erau si alti producatori ce dau adancimile diferite pentru lansat si trolling....
Imagine

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 01 Dec 2015, 20:28

Discutia asta cu trena este un fel de " hai sa ne certam, ca tot nu avem ce face !" Sant atat de multe variabile in ecuatie, incat modificarea uneia schimba total rezultatul. respectiv adancimea cu care evolueaza un anumit tip de vobler. Hai sa vedem cateva :
- viteza de tractare - e clar ca un vobler tractat cu viteza mare evolueaza altfel deca unul tractat cu viteza mica ;
- constructia voblerului, respectiv greutatea proprie si forma barbetei - banuiesc ca nu trebuie sa insist cum variaza evolutia voblerului orice modificare ale celor doua variabile ;
- natura si grosimea firului - cu cat firul este mai subtire si taie mai bine apa , cu atat permite voblerului sa evolueze la adancime mai mare; pe de alta parte, rezistente apei la scufundarea firului este mai mare la un textil mai gros decat la un mono (sau textil) mai subtire;
- pozitia lansetei in barca - o lanseta aproape verticala (vorbim de trena ) va ajuta voblerul sa se ridice spre suprafata mai repede ca o lanseta culcata,sprijinita de marginea barcii ;
- in sfarsit, lungimea firului dintre lanseta si vobler - imaginati-va cele doua extreme : firul scurt, cat sa permita voblerului sa atinga apa - nu se va scufunda ca nu are cum si uin fir de 1 km din care mai mult de trei sferturi va pluti la suprafata si care va impiedica voblerul sa atinga adancimea maxima. De unde rezulta ca pentru fiecare tip de vobler este o lungime optima de fir la care trebuie tractat.
Asa ca decat sa intru si eu in " galseava voastra" mai bine va urez la toti un LA MULTI ANI cu ocazia zilei de 1 Decembrie !
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Scrie răspuns