custom rods -pozitionare inele

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

MihaiV
Moderator
Moderator

custom rods -pozitionare inele

Mesaj de MihaiV » 17 Iun 2007, 09:26

Ce parere aveti de pozitionarea inelelor exact pe mufarea segmentelor, respectiv in extremitatea mai groasa a unui segment? Ce avantaje si ce dezavantaje deriva de aici?

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 17 Iun 2007, 11:37

Pai avantajul este ca matisajul intareste blancul in zona de mufare a segmentelor. Am vazut mai multe bete de somon sau steelhead de pe piata americana si toate au un inel in zona de mufare.
Probabil pozitionarea unui inel acolo face ca tensiunea firului sa fie repartizata mai bine pe blanc si sa exercite mai putina presiune pe mufare.
Cam asta cred ca ar fi.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

watermoccasin
veteran
veteran

Re: custom rods -pozitionare inele

Mesaj de watermoccasin » 17 Iun 2007, 12:42

MihaiV scrie:Ce parere aveti de pozitionarea inelelor exact pe mufarea segmentelor, respectiv in extremitatea mai groasa a unui segment? Ce avantaje si ce dezavantaje deriva de aici?

Intreaba-l pe dn. Paul Sas ; sunteti in acelasi oras, nu ?
Din viata scapa cine poate.

MihaiV
Moderator
Moderator

Re: custom rods -pozitionare inele

Mesaj de MihaiV » 17 Iun 2007, 12:48

sbogdan scrie: Intreaba-l pe dn. Paul Sas ; sunteti in acelasi oras, nu ?
Nu. El e la Praga.

Oricum, pe ideea asta orice intrebare as avea as putea discuta cu cineva din oras, dar pe net gasesti mai multe minti luminate, mai multe pareri.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 17 Iun 2007, 12:54

Eu am avut mai demult o lanseta care avea un inel in zona de mufare, mie nu mi-a placut pentru ca de fiecare data cand desfaceam lanseta aveam tendinta sa prind cumva si de inelul ala sa pot rasuci mai usor segmentul superior si il tot fortam. Era o lanseta mai naspa si m-am scapat de ea oricum.

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 17 Iun 2007, 12:56

@MihaiV Salut ! Dom'profesor.Explicatia s-ar putea gasi intrun manual de "Fizica-mecanica",incercati la cap.Forta(vectori,descompuneri de forte,bratul fortei etc.)...sau mai bine intrebati un concitadin :lol: Fir intins ! tuturor.

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 17 Iun 2007, 19:54

Pozitionarea inelelor nu se face in functie de mufare, ci de cum se indoaie blankul si numarul de inele dorite. cand se pun inelele pe un blank, nu se ia pe tronsoane, ci se ia blankul ca un tot unitar, daca e sa pice acolo unul din inele e pura coincidenta, nu din cauza ca l-ar face mai tare, sau din cauza ca pica ff aproape de zona de mufare, si atunci se poate muta putin mai jos, ca sa nu matiseze mult in plus decat ar trebui si sa ingreuneze blankul.

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 17 Iun 2007, 21:49

consider ca pozitionarea inelelor pe blank-ul unei lansete se face diferit in functie de lungimea lansetei, conicitatea blank-ului si caracteristicile lui...inelele trebuie sa asigure fluiditatea curgerii firului prin inele atunci cand se lanseaza(chiar si o naluca care este sub greutatea specificata), asigura un bun control al nalucii cand se recupereaza sau joaca pe diverse tipuri de ape(de mare importanta in special pe cele curgatoare) si contribuie decisiv la intzepatura si drill repartizand tensiunea din momentul socului intzeparii si al drill-ului asa cum trebuie de-a lungul blank-ului...

pozitionarea acelui inel pe zona de mufare este gandita cred eu tocmai pt. aceste scopuri, eu unul nu cred ca este pt. intarirea zonei de imbinare a tronsoanelor. cred ca fiecare firma de lansete gandeste intr-un anumit fel pozitionarea inelelor si in functie de aplicatiile batului respectiv.

Fir Intins!

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 17 Iun 2007, 21:54

Ma intreb totusi de ce toate betele de salmon si steelhead - cel putin cele vazute de mine - au in inel pe mufare ?

Nu ai si tu Andrei doua bete de genul asta ? Crezi ca asa s-a nimerit sa cada inelul acolo ?
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 17 Iun 2007, 22:07

asa este ai dreptate aici, da sincr sa fiu n-am idee de ce cade acolo un inel...numai la salmon-steelhead e asa? Hot Shot-ul de exemplu tot de salmon-steelhead este si nu are inel acolo...

Scrie răspuns