Cum schimbam uleiul de motor la barca !

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
MatrixVR5
veteran
veteran
Mesaje: 741
Membru din: 01 Noi 2004, 16:53
Localitate: Bucuresti
Contact:

Cum schimbam uleiul de motor la barca !

Mesaj de MatrixVR5 » 25 Feb 2014, 15:03

Putem face schimbul de ulei fara sa mai apelam la reprezentante, daca motorul nu mai este in garantie ?
:?:
Zilele trecute mi-am cumparat 1 l ulei motor , ulei cizma 350 ml ( la tub) si 3 garnituri , cu totul a costat 93 lei .
Mentionez ca am un motor suzuki de 5 cp / 4 t .
La ultima revizie (la reprezentanta) am platit cca 300 lei :wallbash: .
Diferenta pentru 20 minute este destul de mare .

Din cate am inteles ca schimbul de ulei la cizma este putin mai greu de facut . Unii spun ca trebuie introdus cu un decalimetru , deoarece se introduce de jos in sus cu presiune , altii spun ca se inclina motorul :roll: .
Are cineva experienta in domeniu ?
:respekt:
FISHING IS LIFE.
The rest just details!

danone
veteran
veteran
Mesaje: 901
Membru din: 19 Mai 2006, 13:04
Localitate: Cluj si Belis

Re: Cum schimbam uleiul de motor la barca !

Mesaj de danone » 25 Feb 2014, 15:25

Si eu am schimbat la suzuki de 2,5 cp / 4 t . Intradevar uleiul de transmisie este mai greu de schimbat pt ca trebuie manipulate doua suruburi, dar poti sa faci si acasa. Uleiul de motor se schimba foarte simplu. Inainte de a goli vechiul ulei de motor , pt a fi cat mai lichid, trebuie sa pornesti (incalzesti) motorul cateva minute dar sa nu uiti sa bagi cizma intr-o galeata cu apa ca sa-si faca racirea. Dupa asta il culci pe partea cu busonul de ulei , il desfaci si golesti continutul intr-un vas (lighean) lasandu-l sa se scurga bine. Important e sa stii cat ulei trebuie sa bagi din fiecare. Mai poti cere sfaturi de la Valistratonov.

Avatar utilizator
MatrixVR5
veteran
veteran
Mesaje: 741
Membru din: 01 Noi 2004, 16:53
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Cum schimbam uleiul de motor la barca !

Mesaj de MatrixVR5 » 25 Feb 2014, 15:34

danone scrie:Si eu am schimbat la suzuki de 2,5 cp / 4 t . Intradevar uleiul de transmisie este mai greu de schimbat pt ca trebuie manipulate doua suruburi, dar poti sa faci si acasa. Uleiul de motor se schimba foarte simplu. Inainte de a goli vechiul ulei de motor , pt a fi cat mai lichid, trebuie sa pornesti (incalzesti) motorul cateva minute dar sa nu uiti sa bagi cizma intr-o galeata cu apa ca sa-si faca racirea. Dupa asta il culci pe partea cu busonul de ulei , il desfaci si golesti continutul intr-un vas (lighean) lasandu-l sa se scurga bine. Important e sa stii cat ulei trebuie sa bagi din fiecare. Mai poti cere sfaturi de la Valistratonov.
Valistratonov mi-a spus ca introduce uleiul in cizma cu o siringa mare care se gaseste pe la farmacii veterinare ( siringa de vaci - cai) si tot inclinat il schimba .
Unii spun ca nu este recomandat sa-l schimbi culcat , duar vertical . :roll:
FISHING IS LIFE.
The rest just details!

sosoktm
veteran
veteran
Mesaje: 960
Membru din: 13 Aug 2010, 14:39

Re: Cum schimbam uleiul de motor la barca !

Mesaj de sosoktm » 25 Feb 2014, 15:43

in mod normal uleiul se schimba vertical, iar pe la unele magazine gasesti uleiul in tub gen pasta de dinti, special pentru a evita necesitatea unei pompite suplimentare/seringi&furtunele. E o operatiune banala, daca ai emotii cauta pe youtube si gasesti multe filmari.
Cand uleiul incepe sa iasa pe la gaura de prea plin te opresti si pui surubul de jos, preferabil cu garnitura/saiba noua, in functie de model. Nu uita sa il pui si pe cel de sus.
E obscen sa ceri 300 lei pe schimb ulei la cizma. Preferabil mai la caldura, sa se mai fluidizeze putin uleiul in el (asta pt cizma). Daca schimbi uleiul si la motor atunci bine ar fi sa mearga putin la butoi.
Ceva mai complicat e la schimbatul impelerului, daca nu te sti cat de cat cu tehnica mai bine dai 150 lei cu tot cu piese pe operatiunea asta ;)

cata_asp
veteran
veteran
Mesaje: 540
Membru din: 25 Feb 2009, 15:11

Re: Cum schimbam uleiul de motor la barca !

Mesaj de cata_asp » 25 Feb 2014, 17:37

In general poti folosi tubul din dotare sau o seringa mare, cum au spus colegii.
In schimb nu se pune inclinat, asta pentru ca nu vei avea un nivel corect de ulei in cizma (sau risti asta), iar procedura e urmatoarea: se desurubeaza...surubul din partea de jos, si observi intai daca va curge ceva apa la inceput (nu-i prea de bine asta), pasul doi, il desurubezi si pe cel de sus (acum uleiul va incepe sa curga bine), dupa golire, se aplica tubul/seringa pe gaura de jos si apesi cu putere pana ce uleiul iese prin gaura libera de sus. Pui surubul DE SUS intai, apoi pe cel de jos. Este posibil sa mai ai nevoie de o mana pentru asta, dar cred ca te poti descurca si singur. Un pucru important: verifica si garniturile suruburilor de la cizma, sa fie in stare buna, altfel risti sa pierzi uleiul sau sa-ti intre apa.
Spor la treaba.

feugen
veteran
veteran
Mesaje: 2972
Membru din: 21 Oct 2007, 20:46
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Cum schimbam uleiul de motor la barca !

Mesaj de feugen » 25 Feb 2014, 18:29

Corect este cum a scris cata_asp. privitor la pozitia motorului, ordinea desfacerii suruburilor, respectiv a montarii lor precum si modul in care se introduce uleiul nou.
As spune in plus ca in cazul in care curge apa sau uleiul este albicios trebuie sa ai in vedere inlocuirea ambelor simeringuri de la elice, lucru ce nu suporta amanare.
Bucuresti

Scrie răspuns