culoare fir textil

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

albert.C
veteran
veteran

Re: culoare fir textil

Mesaj de albert.C » 15 Dec 2016, 20:24

George1985 scrie:
Pop Vasile scrie:adriac,
Eu, întotdeauna și de când pescuiesc, folosesc polarizanți. ( clips-uri, pt. că sunt ochelarist)

Firele foarte subțiri ( 0,06 și 0,08) nu le schimb pt. că le-am folosit foarte puțin. Sunt albe și nu PP. Nu voi schimba nici firele pentru șalău în apaă mica ( 5 lb) - din aceleași motive.
Voi schimba firele medii, folosite la știucă, șalău, avat. Adică cele de 10, 15 și 20 lb.
Nu schimb nici firele de somn - sunt de anul trecut și nepescuite.
Pescuiesti cu o gramada de fire si tot nu sti ce-i vizibil?

Am mai vazut care nu sunt in stare sa puna firul pe tambur, dar sa nu sti ce-i vizibil dupa ce folosesti cel putin 5 tipuri de fire mi se pare :shock:
mitul prostului/mincinosului :))=))

fishmaster56
senior
senior

Mesaj de fishmaster56 » 16 Dec 2016, 08:01

Capacitatea ochiului de a distinge nuantele variaza de la individ la individ si este influentata si de o multime de factori externi, inclusiv ochelarii de vedere. Ca sa nu mai vorbim de incapacitatea de a distinge anumite culori, care e cu totul altceva. Ochelarii polarizanti, folositi in orice conditii de lumina de zi, adauga un plus de contrast firului indiferent de culoarea acestuia,, practic ajuta ochiul sa filtreze mai bine nuantele. Deci cea mai buna culoare e cea pe care ochiul tau o distinge cel mai bine (ajutat sau nu). Inclusiv negrul care la soare contrasteaza f. bine cu apa.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 16 Dec 2016, 08:19

George gresesti ...Omul cerea pareri suplimentare ca de aia e forum.
Dar se pare ca forumul asta nu mai suporta ...Pacat. :cry:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 16 Dec 2016, 09:18

Zamfi suntem pescari si stim ca un fir nu isi mentine culoarea niciodata.
Apoi nu vreau sa para ca nu as ajuta un spinningar, dar omul foloseste mai multe fire decat mine si tot nu stie care e mai vizibil.
In plus sunt de acord cu fishmaster, fiecare vede altfel.
De exemlpu eu nu ma inteleg cu Charteruse deloc(la fire subtiri), altii nu pot da cu altceva.
Galbenul se duce repede de multe ori, si acesta il pierd din vedere repede.
In ultimul timp cel mai bine m-am inteles cu Tracer braidul(in doua culori) si cu albul(pe vreme mai inchisa).

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 16 Dec 2016, 10:51

Pt. Pop Vasile.
Salut domnule. Avem multe in comun. Port ochelari de vedere, folosesc clips cu lentile polarizante, am folosit ca si culori pana acum albul si galbenul, cateodata nu le mai vad nici pe acestea si am gandit ca si tine si am pus pe un tambur recent achizitionat, fir rosu. Am considerat ca poate rosul se va vedea mai bine pt. mine. Nu l-am incercat inca, fiindca s-a stricat vremea, insa dupa cele postate aici de alti colegi, se pare ca nici rosul nu va fi solutia salvatoare. Nu intotdeauna am probleme cu vizibilitatea firului, insa sunt anumite conditii care daca se intrunesc, firul devine invizibil pentru mine. Lumina soarelui sub un anumit unghi, dintr-o anumita directie, reflexia culorilor malului, a vegetatiei, pe suprafata apei, valurile, cu o anumite lungime de unda, etc. fac ca firul meu sa se piarda in peisaj. Daca pescuitul este din barca, imi schimb putin pozitia fata de locul abordat si firul devine iar vizibil. De pe mal e mai greu. Pe lac dau cu fir foarte fin la salau, cu 0.06 si am un fir plat nu rotund. Am observat ca si acest amanunt ma ajuta sa-l vad mai bine, mai ales pe ultimii 20-25m unde este usor rasucit si deci, mai vizibil in acelasi timp. Daca ar fi dupa mine, pentru sporire vizibilitatii, as sugera unui producator sa fabrice un fir cu alternarea albului cu negrul din doi in doi cm. Cum nu e dupa mine, ramane doar varianta firelor fluo, in nuante cat mai nenaturale, deci puternic contrastante cu mediul. Atat am avut sa-ti spun. Sa auzim de bine. Rew.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 16 Dec 2016, 12:57

George1985 scrie:Zamfi suntem pescari si stim ca un fir nu isi mentine culoarea niciodata.
Apoi nu vreau sa para ca nu as ajuta un spinningar, dar omul foloseste mai multe fire decat mine si tot nu stie care e mai vizibil.
In plus sunt de acord cu fishmaster, fiecare vede altfel.
De exemlpu eu nu ma inteleg cu Charteruse deloc(la fire subtiri), altii nu pot da cu altceva.
Galbenul se duce repede de multe ori, si acesta il pierd din vedere repede.
In ultimul timp cel mai bine m-am inteles cu Tracer braidul(in doua culori) si cu albul(pe vreme mai inchisa).
Georgele ca un fir nu isi mentine culoarea este strict parerea ta.Eu pescuiesc cu un textil de la deschiderea sezonului si are tot aceeasi culoare de cand l-am pus pe rola.Exista substante care aplicate pe fir il protejeaza de apa, lungesc viata camasii protectoare si prezerva culoarea.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Gogol
veteran
veteran

Mesaj de Gogol » 16 Dec 2016, 14:06

bineinteles. un fir de calitate isi pastreaza culoarea in timp. tournament evo si ygk. ba chiar si j-braidul.

fishmaster56
senior
senior

Mesaj de fishmaster56 » 16 Dec 2016, 17:25

De acord, un fir de calitate isi cam pastreaza culoarea, chiar daca nu la aceasi intensitate in timp, dar ramane pe culoare. Eu de vre-o 2 ani m-am fixat pe Momoi Ryujin, orange il vad cel mai bine din cele 3 culori pe care le au si-si pastreaza culoarea aproape ca la inceput. La un fir de calitate se modifica usor culoarea din cauza mizeriei care se depune pe el si nu ca pigmentul si-ar pierde calitatile. Apropo, e vre-o metoda de curatare (spalare) a firului?

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 16 Dec 2016, 19:09

Gogol scrie:bineinteles. un fir de calitate isi pastreaza culoarea in timp. tournament evo si ygk. ba chiar si j-braidul.
E isi pastreaza un kkt, nici tournament, nici j-braid nu se mentin la aceeasi nuanta.
Se decoloreaza, nu cu mult, dar se decoloreaza.
Ca nu se fac albe ca Shinobi dupa 2 pescuituri e alta poveste...

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 16 Dec 2016, 20:03

folosesc moss green la vobler si orice altceva la jig, cel mai vizibil mi se pare cel alb, folosesc in schimb cel mai des galben si de cele mai multe ori nu ma uit la fir exceptie cand astept sa ajunga jigul pe fund...asta pe zi, noaptea ma uit la stele :lol:

Scrie răspuns