Cel mai bun ulei pentru motor de barca in doi timpi

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
ringogabi
senior
senior

Cel mai bun ulei pentru motor de barca in doi timpi

Mesaj de ringogabi » 17 Dec 2012, 19:06

Salutare!
Am o intrebare pt cei cu experienta in domeniu: care este cel mai bun ulei pt un motor de barca in doi timpi ?
Am un motor de barca, pe benzina, Suzuki DT8 (8ps din 2002) 2 timpi si folosesc ulei marca Evinrude Johnson 2-stroke outboard oil, made in USA, model XD 30 (ulei mineral).
Am citit pe cutie si am vazut ca mai este varianta XD50 (ulei semisintetic) si XD 100 (ulei sintetic).
Intrabare: uleiul semisintetic XD50 sau uleiul sintetic XD100 sunt mai bune decat cel mineral XD30 ? Puteti argumenta ?
Din punctul vostru de vedere, care ar fi cele mai bune marci (sa zicem un clasament din 3 marci) de ulei pt motorul meu de barca in doi timpi ? Puteti aduce niste argumente pro si contra ?
Multumesc !

audumbre
senior
senior

Re: Cel mai bun ulei pentru motor de barca in doi timpi

Mesaj de audumbre » 17 Dec 2012, 20:19

Salut. Cel mai bun ulei pentru motorul tau , este cel recomandat de producator. Uleiurile la motoarele in 2T difera de la motor la motor. De exemplu motoarele racite cu aer , necesita un anumit tip de ulei. Cele cu racire pe apa , alt tip de ulei. Diferenta dintre aceste uleiuri , este punctul de flamabilitate. La motoarele racite cu aer ,datorita temperaturilor ridicate in sarcina, acest punct trebuie sa fie cat mai mare. :idea:
Sunt uleiuri si uleiuri , pentru diferite aplicatii. Tu trebuie sa vezi ce spune producatorul motorului , cu ce tip de ulei functioneaza optim.
Pretul uleiului nu este un punct de diferentiere a calitatii. :idea: Multi merg pe ideea ca un ulei scump este si un ulei bun. Ca ulei poate fi extraterestru dar nu neaparat se potriveste motorului lor.
De exemplu , uleiurile minerale slab aditivate , au punctul de flamabilitate la peste 200 grade C. Cu cat contin mai multi aditivi , cu atat punctul de flamabilitate scade.
Tu consulta manualul motorului si vezi ce este recomandat sa bagi in el. :wink:
da-i prostului o scara , ca el o pune si coboara !

ringogabi
senior
senior

Mesaj de ringogabi » 17 Dec 2012, 20:28

Problema e ca nu am manual. :?
Motorul e racit cu apa.

audumbre
senior
senior

Mesaj de audumbre » 17 Dec 2012, 20:42

Atunci cauta pe net informatii despre motor. Producatorul trebuie sa specifice clar ce ulei trebuie folosit la modelul respectiv.
Mai mult conteaza caracteristicile uleiului decat firma reomandata. Daca gasesti aceleasi caracteristici la alt ulei , il poti folosi.

ringogabi
senior
senior

Mesaj de ringogabi » 17 Dec 2012, 20:46

Austriacul de la care l-am cumparat mi-a spus ca trebuie sa fie specificatia TCW-3 pe bidonul de ulei. Uleiul care il folosesc acum are trecut acest lucru pe bidon.
Insa ce zice exact producatorul nu am gasit nicaieri.

audumbre
senior
senior

Mesaj de audumbre » 17 Dec 2012, 20:53

ringogabi scrie:Motorul e racit cu apa.
Atunci merge un ulei cu punct de flamabilitate mai scazut , deoarece motorul lucreaza la temperaturi mai joase fata de unul racit cu aer. (semisintetic)
ringogabi scrie:Austriacul de la care l-am cumparat mi-a spus ca trebuie sa fie specificatia TCW-3 pe bidonul de ulei. Uleiul care il folosesc acum are trecut acest lucru pe bidon.
Insa ce zice exact producatorul nu am gasit nicaieri.
tc-w3 reprezinta "two cycle" , adica doua cicluri(2 timpi). Sunt destinate motoarelor 2T.

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 17 Dec 2012, 21:58

Orice ulei pentru motoare 2T cu racire cu apa iti este bun. Ia-l ce cel mai ieftin pe care-l gasesti si nu-ti va face probleme. Cu cat se apropie mai mult de "sintetic" cu atat este mai bun (cred). Eu, cel putin, asa procedez si din cele vreo 10 motoare detinute pana acum, toate au fost in 2T. Niciunul nu m-a lasat pana cum si nici nu-mi doresc sa mi se intample vreo data. Daca nu respecti concentratia data de fabricant (1-2-4%) si vei baga mai mult ulei decat este nevoie, vei pierde din puterea motorului, vei avea un consum de benzina ceva mai ridicat si, cu siguranta, ti se vor ancrasa bijiile repejor.
Bucuresti

diniuli
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de diniuli » 02 Feb 2013, 17:07

Buna ziua,
Am gasit sa cumpar un motor Suzuky DT8 ,2 timpi si as dori sa stiu daca sunteti multumit de acest tip de motor.
Iulian

ringogabi
senior
senior

Mesaj de ringogabi » 02 Feb 2013, 21:31

Salut!
Motorul pe care l-am cumparat eu a fost folosit de doua ori in excursii in Croatia, este practic nou. L-am cumparat din Austria, direct de la privat. I-am schimbat preventiv bujiile si uleiul din cizma, merge super bine. I-as fi schimbat si fisele de la bujii, dar arata ca noi. Barca de 3,2m cu o singura persoana si bagaje zboara pe apa.
Cu 300kg in doua persoane nu mai zboara, dar impinge bine. 8)
E un motor usor, are vreo 27kg, lejer de manevrat si de transportat.
In anotimpul rece il pastrez intr-o incapare incalzita, am inteles ca nu e prea indicat sa-l tii afara cand sunt temperaturi sub zero grade.

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 02 Feb 2013, 21:48

Sallut,

Cate kg are suzuki tau de 8 hp ?

:bere: sa-l turezi cu folos :D
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

Scrie răspuns