ce ziceti de firula acesta?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
MARIUS POPA
veteran
veteran

ce ziceti de firula acesta?

Mesaj de MARIUS POPA » 15 Aug 2007, 11:28

am luat un fir mono :lineaeffe hiper kompact catch, de 0,257, verde fosforecent, ce ziceti ,merge?e bun pentru pescuit la spinning, ar trebui mai gros sau mai subtire? 8) cu respect! 8) 8) 8)

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 15 Aug 2007, 12:42

depinde ce pesti speri sa prinzi...
ca si diametru...
pt. clean si biban de exemplu e prea gros.
pt. somn(nu somotei) e cam subtire.

vezi sa nu fie prea elastic, asta nu te ajuta la spinning.
culoarea aia... nu stiu ce sa zic, n-am folosit :?

i-ai testat rezistenta?
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

MARIUS POPA
veteran
veteran

Mesaj de MARIUS POPA » 15 Aug 2007, 13:08

e cam elastic, un pic dar mi lo recomandat. 5 kg forta in fir nu in nod, astai data in catalog, mai nou asa apare ,in catalog si apar valorile reale, nu umflate. pentru salau, stiuca , avat.bun, dar la somn de ex , la naluci, ce fir sa folosesti de 30? uni spun cas cam groase, altii ca nu, insa se mai intimpla sa mergi la salau si sa intre poate un somn, nu? :respekt: :?:
numa bine
!

MARIUS POPA
veteran
veteran

Mesaj de MARIUS POPA » 15 Aug 2007, 13:11

uite ,sincer eu numi permit sami cumpar fire de sute de mii, acuma poate in viitor o sami permit, ce miati recomanda (in viitor ca amu am ) sami cumpar, unu la un pret mediu, dar sa aiba si calitate cit de cit, pe multifilament nas merge amu( e scump) ,si are si el deficiente, plus ca la aruncat reduce distanta, nu? :respekt: 8)

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 15 Aug 2007, 14:18

gresit! firul textil, fiind mult mai subtire decat un mono la aceeasi rezistenta, iti permite lanseuri mult mai lungi. nu are deloc memorie, adica nu ramane spiralat cand il desfasori de pe tambur, si nu are nici elasticitate.
treaba cu elasticitatea e cu doua taisuri, pt. ca daca ansamblul(bat+mulineta+fir) e prea rigid, nu e bine(riscul sa rupi ceva e mai mare, creste numarul rateurilor, etc.). dar poti f. bine sa folosesti un leader de fluorocarbon(eu numai asa pescuiesc, cand folosesc textil, adica in cele mai multe cazuri)
daca vrei sa-ti iei textil, iti recomand Tuf Line XP de 15 lb. Eu pe asta il folosesc si-s f. multumit. Il gasesti aici: http://www.totalfishing.ro/fire-multifi ... 25_40.html

tot la magazinul on-line de mai sus gasesti si monofilamente de calitate. daca ai posibilitatea sa-ti iei din state, poti incerca Stren(Original sau Ultra Strenght) sau P-Line CXX, fire pe care le-am incercat si sunt f. bune.

de la noi, iti recomand Trabucco Black Bass(cred ca asa-i zice), un fir f bun pt. spinning.

diametrele le alegi tu, in functie de ce ai nevoie.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

MARIUS POPA
veteran
veteran

Mesaj de MARIUS POPA » 15 Aug 2007, 14:22

da multam mult de raspuns, inco inrebare:ce este acela un leader, un fel de al doilea fir? :respekt:

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 15 Aug 2007, 14:41

leader-ul e o bucata de fir pe care o legi in continuarea firului principal.
acest lucru are mai multe avantaje:
-scade vizibilitatea, adica daca folosesti textil, care e destul de vizibil, legi o bucata de fluorocarbon, care e "cel mai invizibil" in apa si ai rezolvat problema
-fluorocarbonul are o rezistenta f. mare la abraziune, deci nu mai risti sa tai textilul in pietre sau alte corpuri aflate in apa
-e un plus de elasticitate binevenit(ceea ce iti spuneam intr-un mesaj anterior)
-in caz de agatatura se rupe leader-ul(rezistenta lui ar trebui aleasa a.i. sa se intample acest lucru), deci nu pierzi metrii de textil, care e destul de scump. in aceste conditii, o rola de textil de poate tine ani de zile.

daca te intrebi ce e fluorocarbonul... e un fir mai deosebit(nu intram in detalii de compozitie), cu un indice de refractie apropiat de cel al apei, si f. rezistent la abraziune. de obicei se foloseste pt. leader-e, dar exista si variante in care poate fi pus ca linie principala, pe tambur. de obicei e mai rigid decat un mono, si are si memorie mai mare. un fuorocarbon f. bun e Seaguar(uita-te pe cabelas.com)

MARIUS POPA
veteran
veteran

asta da raspuns!

Mesaj de MARIUS POPA » 15 Aug 2007, 18:25

multumesc pentru detalii. am fost vreo 2 ore la pesti sa vad cum se coporta firul .la prima vedere ma satisfacut, dece? pentru cam golit iar muresul de mizerii:saci , pungi, si alte obiecte . am scos un sfert de sac de rafie plin cu namol. intradeva am tras de fir incet pina sio dat drumu, si am salvat oscilanta,.om vedea cum se comporta si cu pestele! 8) 8) 8) :respekt: :respekt: :respekt:

Pyi
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Pyi » 23 Aug 2007, 09:44

Folositi ceva struna pentru cazul in care intra ceva cu dinti?
Ave "Poli", morituri te salutant

MARIUS POPA
veteran
veteran

Mesaj de MARIUS POPA » 23 Aug 2007, 11:27

pai desi stiu importanta ei sunt cam sceptic , ce am prins pina amu am reusit sa scot fara struna. care ar fi mai bune si mai finute? alea din wolfram?ar trebui un leader ,asai.e prea verde , se vede bine in apa!!cam citi metri?
fir intins! :respekt:

Scrie răspuns