Catamaranul barca pentru agrement sau competitie

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

feugen
veteran
veteran

Catamaranul barca pentru agrement sau competitie

Mesaj de feugen » 08 Mai 2014, 08:04

Catamaranele sunt cunoscute ca fiind foarte stabile, deplasament ridicat, viteze croaziera mari. In Romania acest model de barca inca nu a patruns si nu inteleg de ce.
Ma voi referi doar la modelul de 3m lungime si-l voi compara cu pneumatica clasica cu chila gonflabila la aceiasi lungime.
Imagine
Catamaranul are diametrul flotoarelor de 33-48cm in functie de destinatia lor. Materialele folosite sunt PVC de 9 si 12mm, dar si Hypalon. Acestea au fiecare flotor in doua compartimente, iar fiecare chila de asemenea este separata => un catamaran are 6 compartimente cu aer.
Imagine
Imagine
Podina poate fi din aluminiu sau lemn (TEGO) si are o suprafata mai generoasa raportat la o barca clasica de aceiasi lungime. Oglinda (suportul pentru motor) poate fi sin lemn (TEGO), aluminiu sau din bride din otel (acestea sunt pentru competitiile de viteza si permit evacuarea curentului de aer din interiorul catamaranului).
Prova este confectionata din fibra de sticla si are un unghi care asigura contactul cu apa (reduce sansele "decolarii" la viteze foarte mari).
Imagine
Imagine
Greutatea unui catamaran de 3m este de 40 - 60Kg depinzand de grosimea materialului din care este confectionat, de diametrul flotoarelor, de materialul din care este facuta podina, de materialul din care este confectionata oglinda.
Datorita faptului ca are un contact mic cu apa => pierdere redusa la extrem a frecarii (contactul este realizat doar prin cele doua chile) => deplasarea se poate face cu motorizari termice sau electrice mici ca si putere obtinandu-se viteze ridicate comparativ cu o barca clasica la un consum (benzina sau energie electrica) scazut raportat la distanta parcursa => motorizarea nu mai necesita permis de navigatie pentru viteze de deplasare decente cum ar fi 30Km/h, 5cp fiind indeajuns.
Ca si aplicatii:
- agrement, pescuit (este stabila, suporta incarcaturi mai mari, suprafata utila mai generoasa)
- concursuri spinning (spatiu util mai generos, viteza deplasare si autonomie mai mare => mai mult timp pentru pescuit si mai putin timp pierdut pentru deplasari)
- sport extrem pentru amatorii de adrenalina (la motorizari maxime suportate de barca se ating viteze uriase, dar cu riscuri enorme)

Ca si dezavantaje:
- sensibil la vant si valuri cand sunt atinse viteze foarte mari (vreau sa cred ca un pescar nu ar folosi asa ceva pentru "raliuri") existand posibilitatea pierderii contactului cu apa.
Imagine
- guvernare relativ dificila pe valuri mari (nicio barca nu se “simte bine” la valuri de peste jumatate de metru)
- necesita volum pentru transport mai mare decat pentru o pneumatica clasica datorita elementului din prova si latimii mai mari a podinei cu cca 10cm
Bucuresti

DEM
veteran
veteran

Re: Catamaranul barca pentru agrement sau competitie

Mesaj de DEM » 08 Mai 2014, 08:48

Hau ,maci per,"conopida"? :respekt:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 08 Mai 2014, 09:32

Momentan nu urmaresc decat o simpla prezentare si disutii pe aceasta tema.
Pana la pret sunt de facut ceva test drive pe Lacul Morii din Bucuresti, participarea dar si vizionarea inclusiv test drive (daca organizatorul permite) la 1-2 concursuri de spinning avand "carmaci" pe Andrei Riga, acelasi lucru pentru alte 1-2 concursuri avand "carmaci" pe seful arbitrilor de la APC21.
Bucuresti

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 08 Mai 2014, 14:14

Eugen, partea din spate(placa motor) ce dimensiune are? Permite atasarea simultana a doua motoare, unul termic (pt. distante mari) si unul electric (pt. pescuit linistit pe langa mal)?

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 08 Mai 2014, 15:56

Oglinda este mai lunga, raportat la o pneumatica de aceiasi lungime, cu 10cm (masurat la jumatatea inaltimii unde raza flotoarelor este maxima).
In conditiile astea nu stiu daca incap simultan termicul si electricul, mai ales ca eu pana acum nu am folosit nicio data un electric. Poate ca ar incapea si electricul daca termicul este de putere mica si in 2 timpi. Asta se va putea constata la test drive.
Bucuresti

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 09 Mai 2014, 18:06

Acesta este catamaranul comandat (poze reale) pentru test drive si vizionare (voi intra in posesia lui in jurul lui 20 iunie) si nu va fi de vanzare in urmatoarele 2 luni:
URL=http://s708.photobucket.com/user/seby10 ... e.jpg.html]Imagine[/URL]
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Eu am de gand sa-l folosesc si pe Dunare cu motorizare pana in 5cp (nu ca nu as avea permis de navigatie), el suportand 25cp, cu cu o incarcatura de 2 persoane (cca 180Kg) + bagaje inca vreo 50Kg cred ca voi atinge aproape de "blana" cel putin 30Km/h contra curentului.
Bucuresti

jackspinner
veteran
veteran

Mesaj de jackspinner » 09 Mai 2014, 20:10

Un video ?

crapmaniacul
veteran
veteran

Mesaj de crapmaniacul » 09 Mai 2014, 20:10

Frumoasa foc jucaria asta noua, o sa fii remarcat de departe :). Pe podina de aluminiu vin de minune montate unu-doua scaune rotative ptr un confort sporit daca se doreste ...

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 09 Mai 2014, 20:23

Feugen, sunt realmente interesat si eu de catamaranul pe care il importi tu ... dar am o nedumerire ... cum arata strans? nu e prea mare? incape in portbagaj?

mini_mic
veteran
veteran

Mesaj de mini_mic » 09 Mai 2014, 21:07

Din cate imi dau eu seama oglinda pt motor e mai sus fata de luciul apei. Trebuie cizma lunga la motor ?
Obiectiv: 8,1 kg !

Scrie răspuns