Ma voi referi doar la modelul de 3m lungime si-l voi compara cu pneumatica clasica cu chila gonflabila la aceiasi lungime.

Catamaranul are diametrul flotoarelor de 33-48cm in functie de destinatia lor. Materialele folosite sunt PVC de 9 si 12mm, dar si Hypalon. Acestea au fiecare flotor in doua compartimente, iar fiecare chila de asemenea este separata => un catamaran are 6 compartimente cu aer.


Podina poate fi din aluminiu sau lemn (TEGO) si are o suprafata mai generoasa raportat la o barca clasica de aceiasi lungime. Oglinda (suportul pentru motor) poate fi sin lemn (TEGO), aluminiu sau din bride din otel (acestea sunt pentru competitiile de viteza si permit evacuarea curentului de aer din interiorul catamaranului).
Prova este confectionata din fibra de sticla si are un unghi care asigura contactul cu apa (reduce sansele "decolarii" la viteze foarte mari).


Greutatea unui catamaran de 3m este de 40 - 60Kg depinzand de grosimea materialului din care este confectionat, de diametrul flotoarelor, de materialul din care este facuta podina, de materialul din care este confectionata oglinda.
Datorita faptului ca are un contact mic cu apa => pierdere redusa la extrem a frecarii (contactul este realizat doar prin cele doua chile) => deplasarea se poate face cu motorizari termice sau electrice mici ca si putere obtinandu-se viteze ridicate comparativ cu o barca clasica la un consum (benzina sau energie electrica) scazut raportat la distanta parcursa => motorizarea nu mai necesita permis de navigatie pentru viteze de deplasare decente cum ar fi 30Km/h, 5cp fiind indeajuns.
Ca si aplicatii:
- agrement, pescuit (este stabila, suporta incarcaturi mai mari, suprafata utila mai generoasa)
- concursuri spinning (spatiu util mai generos, viteza deplasare si autonomie mai mare => mai mult timp pentru pescuit si mai putin timp pierdut pentru deplasari)
- sport extrem pentru amatorii de adrenalina (la motorizari maxime suportate de barca se ating viteze uriase, dar cu riscuri enorme)
Ca si dezavantaje:
- sensibil la vant si valuri cand sunt atinse viteze foarte mari (vreau sa cred ca un pescar nu ar folosi asa ceva pentru "raliuri") existand posibilitatea pierderii contactului cu apa.

- guvernare relativ dificila pe valuri mari (nicio barca nu se “simte bine” la valuri de peste jumatate de metru)
- necesita volum pentru transport mai mare decat pentru o pneumatica clasica datorita elementului din prova si latimii mai mari a podinei cu cca 10cm