cat se poate pescui cu un fir textil?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

constantin
junior
junior

Mesaj de constantin » 17 Feb 2005, 09:27

Sunt si eu curios cam cat se poate pescui cu un fir textil. Un sezon, doua??? As vrea sa-mi cumpar, dar nu stiu lucrul acesta

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 17 Feb 2005, 10:09

daca nu il faci franjuri in pietre, scoici, si daca nu rupi bucati mari din el, te poate tine doua sezoane minim....
vorbesc de un textil bun, powerpro, berkley, etc

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 17 Feb 2005, 10:43

Chiar si 3-4 ani, nu se roade ca monofilamentul, nu se deterioreaza la UV, daca se ciupeste sunt afectate doar cateva fibre, nu ii scade rezistenta ca la monofilament. In plus, dupa un timp, poti sa il intorci spre deosebire de monofilament care se increteste in capatul dinspre tambur.
Eu il schimb doar cand, datorita rupturilor repetate, nu mai am suficient pe tambur.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 17 Feb 2005, 11:53

Ma credeti sau nu, e treaba voastra ... Am un Balzer Siglotex din '98 pe care inca-l mai folosesc (mai rar ce-i drept). E adevarat, s-a decolorat, s-a mai scamosat pe alocuri si nici nu mai e la fel de rezistent ca la inceput dar inca-si face treaba (l-am folosit aproape exclusiv la stiuca, deci nu prea s-a frecat de pietre, craci, s.a.m.d.).

constantin
junior
junior

Mesaj de constantin » 17 Feb 2005, 13:32

Am inteles in linii mari. Imi puteti recomanda ceva pe langa cele doua enuntate de danr?

BIBI
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de BIBI » 17 Feb 2005, 21:48

sau '' Fusion '' - made by Spiderwaire U.S.A.- am o rola de prin '97-'98 pe care o mai folosesc şi acum, e drept pe tamburul de rezervă. Nu ştiu dacă Fusion-ul din prezent este la fel de ''original'', nu am luat altă rolă de atunci. Acum folosesc Berkley, personal, sunt mulţumit de el.

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 17 Feb 2005, 22:04

Pai alea sunt mai bune. La noi sunt scumpe rau de tot. Mai stiu pe cineva care foloseste shimano stella da e la 1,5 mil rola de 300m. Si el il are de 5 ani si inca il pescuieste bine. Si eu am folosit spiderwire fusion. M-a tinut un sezon. Se duce repede stratul protector de pe el.
Momentan folosesc Fireline de le Berkley si sunt mai multumit decat de spiderwire fusion(pana acu).
Altii folosesc Berkley Whiplash(parca asa se scrie) si sunt iar ff multumiti de el. Acu mi-am mai comandat ceva spiderwire(nu fusion) k sunt curios cum e(m-am orientat dupa rezistanta asemanatoare cu altele si diametru cat mai redus posibil-----si cam la acelasi pret bineintzeles:) ).
Oricum un sezon te tine sigur(cred k toti baga mana-n foc pt asta). Daca dai la stiuca te tine si mai mult, da daca dai dupa avat, salau, clean prin zone cu craci si pietre(sau scoici), atunci te tine mai putin, pt k se freaca saracu.
Daca folosesti cu leader te tine si mai mult, pt k de obicei ti se roade leaderul(asta o stiu de la eugen). Am incercat treaba si asa este. E mai greu cu nodurile. (poate k daca foloseam leader de la inceput pe spiderwireul ala, atunci ma tinea si mai mult, da oricum nu prea imi placea mie prea mult, asa k .........)

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 18 Feb 2005, 04:56

constantin,

exista doua tipuri mari si late de fire textile: dyneema / fuzionate (alea care se aplatizeaza cand le strangi intre degete si care au un coating care se jupoaie relativ usor cu unghia) si spectra/impletite (arata ca o atza impletita din mai multe fire mai subtiri, seamana mult cu ata de cizmarie).

firele impletite (spectra) sunt mai rezistente la abraziune si tin mai bine la nod. cele fuzionate aluneca mai usor prin inele dar se si taie mai repede in agataturi, in tip se scamoseaza chiar si fara agataturi, fara a se rupe totusi.

marcile considerate cele mai bune sunt:
-pentru fuzionate: fireline, whiplash
-pentru impletite: power pro, tufline xp

mai exista anumite variante cabelas despre care am auzit ca sunt bune. nu le-am incercat. nu ma pot pronunta decat cu privire la ripcord, care mie mi s-a parut o porcarie.

in tot cazul, daca nu gasesti unul din cele de mai sus, parerea mea e sa analizezi optiunile pe care le ai si tinand cont de tipul de fir (adica in ce categorie de mai sus se incadreaza).

daca vrei sa te tina mult si o sa dai si in pietre si agataturi dupa salau sau somn, eu cred ca e preferabil sa-ti iei un fir tip spectra. de ce spun asta? pai uite: in prima jumatate a anului trecut am terminat un tambur intreg de fireline de 15lbs. in a doua jumatate cel mult 2m de pe tamburul de power pro de 15 lbs. u do the math.

best all around dupa mine ar fi un power pro de 10lbs.

asta nu insemna ca nu sunt bune si cele fuzionate. pentru locuri fara agaturi si pescuit mai lejer si eu dau cu fireline de 6lbs, si inca mai am pe tamburul de rezerva minim 100m din cel de 4lbs folosit anul trecut. pentru naluci usoare si distanta alta optiune mai buna nu exista, pentru ca fire impletite atat de fine in diametru nu se produc. deci daca vrei ceva finut, diametru mai mic, lanseuri lungi si nu pentru jiguri, vezi direct un fir tip dyneema.

baietii si-au mai spus parerea despre multifilamente pe forum, citeste si topicurile mai vechi. si cauta si pe net informatii despre ceea ce gasesti tu de cumparat. daca nu apare scris nimic despre ceea ce ai gasit tu prin magazine, mai bine asteapta si ia-ti direct o marca verificata sau despre care ai auzit vorbindu-se de bine pe la prieteni.

altfel, faci foarte bine ca iti iei textil. pana si drilul e mai interesant cu un fir lipsit de elasticitate. o sa vezi.

take care!

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 20 Feb 2005, 17:39

Eugen, de ce ripcordul e o porcarie?

Numai bine!

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 21 Feb 2005, 01:53

Daca sti sa pescuiesti si daca mai si folosesti leader,ajungi practic sa te plictisesti sa pescuiesti cu un fir textil de calitate,atat de mult te tine.

Am mai spus ca pe o mulineta am un FIRELINE 4LB. de cca. trei ani,l-am, intors o data fiind putin scamosat(scamosare ce nu ii scade rezistenta) si cred ca ma tine si anul acesta cu toate ca pescuiesc cu el atat in apa dulce cat si in ocean in apa sarata.

Fir mono (MAXIMA 0,12mm.)am doar pe o mulineta cu care din an in paste mai pescuiesc la crap cu waggler(pluta englezeasca)culisant,deoarece pe FIRELINE nu poti folosi nod culisant(acesta sta unde vrea el nu unde vrei tu).

Nu prea inteleg de ce aceasta retinere a pescarilor romani de a folosi firele textile,care chiar fiind mai scumpe,datorita avantajelor pe care le au, fac ca in final cheltuiala sa fie mai mica decat in cazul folosirii monofilamentelor( ce imbatranesc destul de repede si care probabil sunt deja "batrane" in momentul cumpararii din magazin).
Practic firele textile chiar daca se mai decoloreaza sau scamoseaza cu timpul au aceeasi rezistenta si nu sunt degradate de razele UV.,rezistand f. mult in timp.
Daca mai socotesti ca la aceeasi rezistenta un fir textil e mult mai subtire decat un fir mono concluzia vine de la sine.

Jean Scurtu

Scrie răspuns