Carcasa baterie crapata - se poate repara?
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Carcasa baterie crapata - se poate repara?
Am o baterie Optima care a fost crapata pe timpul transportului. Am incarcat-o si se pare ca, cel putin pentru moment, functionarea nu a fost afectata. Nu pot sa o trimit inapoi ca a venit de departe si as vrea sa stiu daca a mai facut cineva o astfel de reparatie.
Carcasa este din polipropilena si nu prea exista adezivi care sa adere la acest material.
As putea sa refac partea crapata la o imprimanta 3D astfel incat sa se potriveasca destul de bine dar nu stiu cu ce sa lipesc si sa etansez.
Mi-ar prinde bine sfatul unui expert in mase plastice si/sau adezivi pentru a rezolva aceasta problema.
Multumesc!
Carcasa este din polipropilena si nu prea exista adezivi care sa adere la acest material.
As putea sa refac partea crapata la o imprimanta 3D astfel incat sa se potriveasca destul de bine dar nu stiu cu ce sa lipesc si sa etansez.
Mi-ar prinde bine sfatul unui expert in mase plastice si/sau adezivi pentru a rezolva aceasta problema.
Multumesc!
Re: Carcasa baterie crapata - se poate repara?
Poate te ajuta asta http://www.e-adezivi.ro/loctite-406--50-g/93.htm
Incearca sa introduci in crapatura si lasi sa se intareasca.
Sa nu folosesti bateria pana nu o lipesti pt ca risti sa pierzi gaze (care rezulta din reactiile chimice la descarcare) si risti sa nu o mai poti folosi.
Incearca sa introduci in crapatura si lasi sa se intareasca.
Sa nu folosesti bateria pana nu o lipesti pt ca risti sa pierzi gaze (care rezulta din reactiile chimice la descarcare) si risti sa nu o mai poti folosi.
-
- veteran
Depinde mult si de marimea crapaturii. Loctite este un adeziv f. bun, puternic dar nu are capacitatea de a " umple " daca crapatura are marginile departate. In cazul asta, o rasina epoxidrica in care se introduce un pic de " macinatura de fibra de sticla" isi face treaba mai bine.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.
Din ce se vede in poza s-ar parea ca nu este afectata bateria in sine doar partea exterioara a carcasei. De fapt daca s-a comportat bine la incarcare inseamna ca etanseitatea nu e afectata. Daca fisura era pana in interior, la incarcare ar fi trebuit sa scape gaze rezultate din reactiile chimice a electrolitului.
Fisura este pana in interior. Se vad armaturile de plumb si straturile de sticla dintre ele. La incarcare am tinut-o pe balcon si am incercat sa etansez cu niste banda adeziva.
Ieri cand am luat banda adeziva sa fac masuratori pentru bucata pe care sa o printez 3D am observat ceva condens pe banda.
O sa incerc sa sudez bucata de capac noua cu cea veche cu un pistol de lipit. Se pare ca pentru PP asta este singura varianta care sa etanseze si sa reziste.
Pe bucatile crapate am vazut ca si capacul albastru a fost lipit de partea inferioara tot printr-un procedeu termic.
Ieri cand am luat banda adeziva sa fac masuratori pentru bucata pe care sa o printez 3D am observat ceva condens pe banda.
O sa incerc sa sudez bucata de capac noua cu cea veche cu un pistol de lipit. Se pare ca pentru PP asta este singura varianta care sa etanseze si sa reziste.
Pe bucatile crapate am vazut ca si capacul albastru a fost lipit de partea inferioara tot printr-un procedeu termic.
Verifica tensiunea la borne sa vezi daca elementul (celula) din partea deteriorata furnizeaza curent si nu este afectat . Banuiesc ca bateria cazut pe coltul respectiv si s-ar putea ca celula sa fie in scurtcircuit. Ar trebui sa ai la borne cam 13,5-14 V.
Acumulatoarele etanse lucreaza in tehnologie VRLA cu valve de regularizare a gazelor rezultate in procesul de descarcare-incarcare. Tare mi-e teama ca acumulatorul nu va mai functiona la parametri normali, chiar daca remediezi crapatura.
Acumulatoarele etanse lucreaza in tehnologie VRLA cu valve de regularizare a gazelor rezultate in procesul de descarcare-incarcare. Tare mi-e teama ca acumulatorul nu va mai functiona la parametri normali, chiar daca remediezi crapatura.
La 2 zile dupa incarcare tensiunea este in jur de 12.8V.
Nu ma astept sa functioneze la parametrii normali sau sa ma tina mult dar daca reusesc sa il folosesc in acest sezon eu sunt multumit.
Nu ma astept sa functioneze la parametrii normali sau sa ma tina mult dar daca reusesc sa il folosesc in acest sezon eu sunt multumit.
E buna tensiunea de 12,8V. Sa ai grija sa nu-l descarci mai jos de 11 V.
Cand am primit acumulatorul avea 12,2V asa crapat si asta este motivul pentru care ma zbat sa il etansez si sa il folosesc. Daca era afectata celula respectiva nu aveam 12V la borne si ma impacam cu gandul ca s-a dus.
Acuma ma lovesc de alta problema. Se pare ca materialul din care am vrut sa ii fac bucata lipsa (PLA) nu face priza cu PP-ul atunci cand topesc ambele materiale si le unesc.
Singura varianta ar fi sa gasesc o bucata de PP si sa o decupez cat se poate de bine iar apoi sa topesc imbinarile.
Aveti idee unde gasesc ceva bucata plata de PP grosime de la 2 pana la 4mm?
Acuma ma lovesc de alta problema. Se pare ca materialul din care am vrut sa ii fac bucata lipsa (PLA) nu face priza cu PP-ul atunci cand topesc ambele materiale si le unesc.
Singura varianta ar fi sa gasesc o bucata de PP si sa o decupez cat se poate de bine iar apoi sa topesc imbinarile.
Aveti idee unde gasesc ceva bucata plata de PP grosime de la 2 pana la 4mm?