discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
r3gurgitat0r
- utilizator nou

Buna si bine v-am gasit! Sunt incepator spre mediu in ale pescuitului si as dori sa ma ajutati cu cateva sfaturi.Imi place sa pescuesc la scobar si la mreana si nu prea stiu ce sa folosesc sa imi fie mai usor...si mai practic.. varga sau telscop?..cam de ce lungime?.....momentan am ceva porcarii...de prin piatza...si ma cam oftica. As dori sa imi achizitionez un telescop ca de 8 m ceva K lumea si nu prea stiu ce.....si de unde...la noi sunt pretzurile exorbitante...si prefer sa iau din piatza si sa le schimb tot la luna decat sa dau 7-8 mil odata la comericantzii din romania.
Apropo nu stiti careva de unde pot sa iau o asemenea varga ....cu 100-120$...sa fie si buna si ieftina
MULTUMESC!SALUTARE
PS: cateva sugestii de plute si fire...K lumea...pt scobar si mreana...la astea kiar is afon...

noob
-
Dreamer
- Moderator

-
salut
pentru mreana si scobar iti recomand o lanseta de bologneza de minim 6 m; gasesti la noi si la preturi mai mici(un exemplu ar fi Goldstar venus fibre parca ) .
firul folosit depinde f mult de talia pestiilor din raul unde pescuiesti.
eu folosesc in general la scobar un 0.10-0.14 max si la mreana poate creste diametrul pana la 0.18 daca is mrene mari.
plute....incearca cele cu chila de inox, corpul bombat si care sa suporte min 1 gram de plumb.
fir intins

-
Adi_
- veteran

la scobar poti incerca o telescopica Cardinal de 7m. e carbon si nu e prea scumpa. se gaseste la gipo.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
-
Jean Scurtu
Daca esti incepator e mai bine sa-ti ei un bat fix de 7-9m(telescopic).
E un pic mai dificil sa pescuiesti cu o bolognese la scobar daca nu ai facut-o pana acum.
Altceva cred ca faci ceva confuzii ,cand spui "varga",telescop".
Cred ca ar fi mai corect sa spui bat(cu sau fara inele) deoarece ce intelegi tu prin "varga" poate fi telescopica ,sau care se mufeaza tronson cu tronson(cele folosite la pescuitul rubezian).Daca stii sa pescuiesti bine cu bat cu inele si mulineta,cel mai bun ar fii un bat bolognese de minimum 5m.
Daca nu stii bine sa pescuiesti cu bat cu inele, e mai bine sa folosesti un bat telescopic fara inele ce iti permite mai usor un pescuit fin,cum de multe ori e cazul la pescuitul scobarului.
Despre plute e greu de spus deoarece trebuie stiut conditiile concrete in care vei pescui,adancimea si curentul apei.
De exemplu daca pescuiesti pe o apa limpede sub un metru e bine sa nu folosesti pluta cu chila ci o pluta mica cu forma conica(baza mare a conului deasupra).
Trebuie sa sti ca ,cu cat e mai limpede apa trebuie sa pescuiesti mai fin daca vrei sa ai rezultate bune.
Ar fi bine sa-i spionezi si chiar sa-i intrebi pe cei din jurul tau care prind bine ,cum fac aceasta,plumbajul,firul carligul si pluta folosita etc.
Repet ,de la loc la loc pescuitul scobarului e diferit deci si montura necesara,dar intodeauna finetea pescuitului iti va aduce mai multe capturi.
Fir intins,
Jean Scurtu
-
r3gurgitat0r
- utilizator nou

multumesc pentru raspunsuri...
inca ceva...ce firma din Ro practica pretzuri ok?....si ceva nume de fire ...ca nu pea ma am ...sa nu cumpar prostii...
..asa si.... pt pescutul la fund la scobar si mreana ce batz imi recomandatzi?
SALUT!

noob
-
Jean Scurtu
Asculta frate,
Eu am fost oradean peste 25 de ani cand suferind de reumatism am schimbat climatul cu unul mai cald,texan.
Fa un efort si cauta-l pe campionul tarii VARGHICS MIHAI("piticu")care e oradean si spune-i ca l-am rugat eu sa-ti dea niste sfaturi,iar daca nu dai de el cauta-l pe BARTA IANCSI(intreba la filiala deoarece toti il cunosc fiind concurent la stationar si fetele lui au fost de mai multe ori in echipa Romaniei la stationar)si roaga-l acelas lucru din partea mea.Daca nu si-a schimbat nr. de telefon,nr. lui Barta este 0766-762268.
Daca nu poti sa dai de ei du-te pe malul Crisului la magazinul de pescuit situat intr-o pivnita aproape de podetul mic de la Centrul de calcul(intre podul din centru si podul Decebal)cauta-l pe PISTI NAGY ce e manager acolo si roaga-l din partea mea sa te ajute.Adresa e str. PRINCIPATELOR UNITE NR.34
Incearca la scobar sa pescuiesti la pluta deoarece vei prinde mai bine iar la fund la mreana nu e atat de important batul,dar tot ar fi mai bine sa fie un pic mai lung 2,7m.,e important ca batul sa poata permite aruncarea fara eforturi a unui plumb ce asigura stabilitatea monturii in curentul apei in care pescuiesti .
Dar daca stii sa pescuiesti cu batul fix de 7-9 m. poti pescui cu el si la fund cu mai multe sanse de a sesiza trasaturile dar conditia e sa nu pui un fir mai gros decat suporta batul pt. ca sa nu-l rupi si nici un plumb prea greu.
In Oradea pe CRISUL REPEDE nu ai nevoie de fir mai gros de 0,10mm.,de cele mai multe ori ai nevoie cand e limpede de 0.08mm.,altfel nu prea prinzi.
Tine minte ca nu teoretic inveti sa prinzi scobar,mai ales in Oradea,unde scobarul e mai mofturos ci pescuind cu pescari ce stiu si care iti arata practic ce sa faci si cum.
Jean Scurtu