Blankuri/lansete cu probleme

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

cristian.ene
veteran
veteran

Blankuri/lansete cu probleme

Mesaj de cristian.ene » 26 Noi 2012, 15:46

Mai intai sa definesc corect problema.

Doar blankuri/lansete care s-au rupt exclusiv pentru ca au fost gresit proiectate, nu crele care au fost lovite sau au suferit alte accidente.

Tipuri de probleme

1. Mufa(inferioara superioara) 2. rupturi pe prima jumatate treime

Ce blankuri stiu eu ca au probleme

1. Cabela`s IM7 7`6``ft ML / 2pc. probleme la mufa

2. G.Loomis Hot Shot GL3 7`6``ft. 2pc. probleme la mufa tata

3. Phenix Elixir 7`ft. UL 2pc. problema la mufa mama in zona superioara, s-a rupt inpescuit tragand tare de pomi deci nu e clar daca a fost un accident sau modelul are o problema sigura. Duap grosimea in pereti se vede ca blankul are o ingrosare dar nu este prea evidenta. E bine sa fiti cu ochii pe acest model care nu este sigur ca are probleme.

4. Ron Thomson Monterea UL am rupt si eu una in dril cu o stiuca de 800g :D stiu ca s-au rupt cu sutele

Seeker 0 modele cu probleme

Lamiglas din ce modele am adus nici un model cu probleme. Stiuca unele modele XMG s-au rupt ( Salmon/Steelhead info de pe forumurile din USA)

NFC nici un model cu probleme

St.Croix clienti mei nu mi-au raportat probleme dar stiu ca s-au rupt multe SCV NSi modele de S&S

asa ca asteptam cazuri concrecte nefericite dar care vor lumina problemele fiecarui model in parte

Batson 0 modele cu probleme

cristian.ene
veteran
veteran

Re: Blankuri/lansete cu probleme

Mesaj de cristian.ene » 26 Noi 2012, 15:48

5. Cormoran ULX mai multe modele rupte in pescuit fara sa fie lovite.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 26 Noi 2012, 16:36

Am uitat de celebrele T-Russell Saltwater Shore blanks :lol:

oby 1
veteran
veteran

Mesaj de oby 1 » 26 Noi 2012, 17:10

in concluzie se rup betele cu mufa :wink:
luati dintr-o bucata

viorel.
veteran
veteran

Mesaj de viorel. » 26 Noi 2012, 17:38

XMG 50 rupt imediat dupa maner langa hookkeeper
pescar particular

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 26 Noi 2012, 18:25

Viorel sigur s-a rupt fara sa fie lovita?

Ce model s-a rupt ?

Am exclus cazul in care se rup lansetele in zona inferioara pentru acolo se intampla sa fie lovite cel mai usor pentru ca diameterul este maxim si acolo o incaseaza cel mai frecvent.

Au fost cazuri mici multe nici putine and duapa 1-5 sezoane de pescuit o lanseta care a scos pesti printre care si chinezi sau cu care s-a tras temeinic de agataturi sa faca poc intre maner si inelul de plecare.

Am studiat problema si toate au fost lovite si au cedat in drill cu crapi mari sau cand au fost fortat in agataturi.

Zona de butt este pentru cele mai multe blankuri locul cu multe straturi de grafit si diamntru mare implicit rezistenta mare.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 26 Noi 2012, 19:01

Ii greu sa inteleg cum se rup bete in drill sau lanseu , atata vreme cat daca facem un control la fire cam toti pe aici , cred ca vreo 99% dau cu fire simtitor sub lineweightu betelor !
Daca se formeaza unghiuri gresite ii altceva , da se presupune ca ii cunoscut acest aspect .

Oricum , cum nu-s adeptu betelor si mosoarelor "cu cat mai usor" , cam greu o sa rup , desi dau cu fire peste lineweight .

Cu un Beast Master de 20-50 gr am ridicat un peste de 5,4 kile pe o stanca la vreo 2,5 m de apa , pur si simplu la faza aia nu aveam ce face , nu puteam lua firu cu mana ca riscam sa ma duca vreu val , asa ca am ridicat din bat si o tinut bestia :)

Cu bat de pana intr-un oz nu vad ce scamatorie ii sa ridici un peste de kil , in bat !

cipic
veteran
veteran

Mesaj de cipic » 26 Noi 2012, 20:35

Sakura Shukan 2.33 m medium 10-30 gr rupta intr-un somn de 5 kg , inainte sa se rupa am avut 3 driluri cu somni printre care unul a plecat cu tot firul de pe tambur 150 m Sunline 15 lb!!! Lanseta avea 5 senzoane de forja :) s-a rupt varful c-am de la imbinarea cu spigotul!!! Este prima lanseta pe care o rup si parca nici acum nu imi vine sa cred desi lanseta a scos si bucati de peste 25 Kg!!! C-am dupa 4 sezoane am simtit lanseta ca este ,,obosita'' dar parca nu mi-a ars sa o vand!!!

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 26 Noi 2012, 21:29

St.Croix clienti mei nu mi-au raportat probleme dar stiu ca s-au rupt multe SCV NSi modele de S&S
Mah ce oameni ,sa nu raporteze ei...asa lucru important..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 27 Noi 2012, 02:11

Oby are dreptate, multe lansete cedeaza la mufa care paoate sa fie un punct critic pentru unele modele care nu sunt dimensionate corect in zoan mufei. Blankuriel 1 piece sunt incomode la transport dar in pescuit nu mai ai grija mufelor.

Mai ales la fly mufele au tendinta sa se desfaca in pescuit si riscul de a rupe blankul este mare. Am patit si reversul si am mufat puternic lansete de fly si m-am intors cu ele nemufate adica 2.30 -2.60m in masina :lol:

Multe din modele cu spigot s-au rupt exact in zoan superioara a mufarii acolo unde se termina spigotul in tronsonul de varf.

Se apre ca spigotul puen presiune mare pe undel blankuri care nu sunt ramforsate suficient in acea zona.

Orice blank este solicitatat in acel punct unde se termina tronsonul inferior in tronsonul urmator si exista un efort de forfecarea tronsonului superior. efortul de forfecare aapre si pe mufa tata exact la baza mufei mama.

Daca blankurile au cedat de acolo in cele mai multe cazuri exista un viciu de proiectare(vezi Sakura Trinis, RT Monterea, HS GL3, Cabeal`s IM7 7`6``ft. ML,....)

O masura de siguranta este plasarea unui inel exact in acel punct cu matisaj sau un matisaj special care sa acopere zona pentru o ajutata ramforsarea blankului.

Un alt model cu spigot si viciu de priectare la mufa mama - Sakura Trinis

Am observat ca blankurile de fly Sage G5 au pereti extrem de subtiri si cu toate acestea nu cedeaza in pescuit .

Scrie răspuns