discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
aditud
- senior

Sunt curios daca a mai experimentat cineva ceva asemanator:
acum catva timp am dezasamblat o mulineta Daiwa Exceler 3000 pentru curatire, ungere etc. Mulineta-i cumparata prin August 2009, nu-i folosita excesiv si nu mi-a facut deloc probleme pana acum. Ma rog, dupa ce-am asamblat-o la loc (ne-mai-ramanandu-mi piese

), a mers perfect! N-am mai folosit-o la pescuit de atunci (pe aici fiind totul inghetat si nu sunt pescar de copca) dar am observat acum cateva zile ca are backplay, ceea ce nu a avut niciodata pana acum (si nici nu ar trebui, are infinite anti-reverse). Am desfacut-o alaltaieri si am montat-o la loc cu grija. Am incercat-o imediat dup-aia, gata, problema rezolvata, niciun backplay, ingheta instantaneu cand dadeam de manivela inapoi! Insa am incercat-o iar in seara asta, are un backplay mai rau ca mulinetele alea ordinare, de speriat nu alta! Nu-nteleg ce se-ntampla

. Ceva idei? E a doua oara cand se intampla chestia asta, adica merge perfect imediat dupa re-asamblare, dupa care o ia razna (chiar daca a stat in cutie fara sa umble nimeni la ea intre timp).
Merci anticipat!
-
slow
- junior

Am intampinat aceeasi problema si mai mult ca sigur cauza e similara. E foarte posibil sa fi pus prea multa vaselina pe pinionul care invarte rotorul (piesa galbuie), astfel contaminand rulmentu de antiretur (one-way clutch).
Rezolvarea e destul de simpla. Scoti rotorul,desfaci cu o surubelnita destul de fina/mica cele 2 suruburi care strang piesa lata metalica de deasupra rulmentului one-way, dupa care scoti tot ansamblu antiretur pentru a-l curata. Antireturul e format din 2 piese: un tub metalic ce sta pe ax si inca o piesa ce "inconjoara" tubul. Dupa ce ai scos cele 2 piese trebuie sa folosesti o substanta ce dizolva vaselina pentru a le curata. Iti recomand sa pui piesele intr-o ceasca mica si sa le lasi scufundate in dizolvant cateva minute inainte de a le agita, pentru a fi sigur ca dispare vaselina. Nu mai tin minte cum se numea substanta pe care am folosit-o,dar presupun ca e ok si benzina. Poate te ajuta cineva si-ti spune exact ce ar fi recomandabil sa folosesti.
Dupa ce esti sigur ca antireturul e curat il montezi la loc si pui o picatura de ulei de mulinete,astfel incat suprafata exterioara a tubului metalic de pe ax sa fie lubrifiata. Fara ulei mulineta se va invarti putin mai greu,si-n acelasi timp va scoate un fasait.
A,si nu uita sa cureti excesul de vaselina de pe pinionul central,pentru a nu ajunge din nou vaselina in rulment.
Dupa intraga operatiune nu ar trebui sa mai ai vreo problema,putandu-te bucura in continuare de mulineta.
Sper sa-ti fi fost de ajutor indicatiile mele.
-
aditud
- senior

slow scrie:Am intampinat aceeasi problema si mai mult ca sigur cauza e similara. E foarte posibil sa fi pus prea multa vaselina pe pinionul care invarte rotorul (piesa galbuie), astfel contaminand rulmentu de antiretur (one-way clutch).
Rezolvarea e destul de simpla. Scoti rotorul,desfaci cu o surubelnita destul de fina/mica cele 2 suruburi care strang piesa lata metalica de deasupra rulmentului one-way, dupa care scoti tot ansamblu antiretur pentru a-l curata. Antireturul e format din 2 piese: un tub metalic ce sta pe ax si inca o piesa ce "inconjoara" tubul. Dupa ce ai scos cele 2 piese trebuie sa folosesti o substanta ce dizolva vaselina pentru a le curata. Iti recomand sa pui piesele intr-o ceasca mica si sa le lasi scufundate in dizolvant cateva minute inainte de a le agita, pentru a fi sigur ca dispare vaselina. Nu mai tin minte cum se numea substanta pe care am folosit-o,dar presupun ca e ok si benzina. Poate te ajuta cineva si-ti spune exact ce ar fi recomandabil sa folosesti.
Dupa ce esti sigur ca antireturul e curat il montezi la loc si pui o picatura de ulei de mulinete,astfel incat suprafata exterioara a tubului metalic de pe ax sa fie lubrifiata. Fara ulei mulineta se va invarti putin mai greu,si-n acelasi timp va scoate un fasait.
A,si nu uita sa cureti excesul de vaselina de pe pinionul central,pentru a nu ajunge din nou vaselina in rulment.
Dupa intraga operatiune nu ar trebui sa mai ai vreo problema,putandu-te bucura in continuare de mulineta.
Sper sa-ti fi fost de ajutor indicatiile mele.
E adevarat ca i-am pus vaselina+ulei cu nemiluita. Nu m-am gandit ca mecanismul antiretur e pe principiul de frecare ("clutch" ar fi trebuit sa ma puna pe ganduri, deoarece se poate traduce si "ambreiaj", de unde trimiterea la frecare). Folosesc vaselina si ulei Berkeley, speciale pt. asa ceva. Se pare ca totusi, prea multa strica. Merci mult, ma cam suparasem pe situatie

!
-
nasolu
- veteran

Cum mai Adi,tu le strici in intersezon

?Am citit mailu' tau despre mulineta,esti pe cale sa ma convingi

-
aditud
- senior

Cum am zis mai sus, nu mi-a trecut prin cap ca pot afecta negativ mulineta prin ungere...daca-mi zicea cineva asta inainte de a mi se-ntampla mie, ma gandeam ca ma ia peste picior. Ma rog, important este ca deja am rezolvat-o aseara. A fost exact cum mi s-a indicat de catre slow mai sus. Ii multumesc din nou!
-
slow
- junior

Ma bucur ca ai rezolvat problema! Nu de alta, dar stiu cat de urata e senzatia cand vezi ca-ti face figuri mulineta dupa ce in prealabil a functionat perfect...In cazul meu dupa un an in care n-am avut nicio problema am decis sa o curat si s-o reung in "inter-sezon",sa ma bucur cat de fluid merge, numai pentru a fi foarte dezamagit la prima partida de pescuit din anul viitor. Tocmai cand aproape ma resemnasem am citit pe un forum strain despre contaminarea antireturului cu vaselina si spre bucuria mea am remediat problema.
A mai trecut un an peste Exceleru meu de 2500, si pot spune ca nu da niciun semn de oboseala

-
vali stratonov
- veteran

A mai trecut un an peste Exceleru meu de 2500, si pot spune ca nu da niciun semn de oboseala Twisted Evil
.............................................................................................................
Frate era normal sa fie asa doar e DAIWA ...

pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!
-
slow
- junior

Dupa problema cu antireturul m-am gandit foarte serios sa-mi iau un twinpower. Dupa ce am realizat ca a fost o eroare din partea mea,am sfarsit prin a lua o surioara de 2000,de data asta din gama RealFour.
Chiar daca nu am fost dezamagit de alegere,cred ca anul acesta voi face o achizitie si din tabara Shimano,nu de alta,dar putina diversitate nu strica niciodata.
-
aditud
- senior

Asa e, Daiwa rules! Mi-am mai luat inca un Exceler (2000) pentru un Fenwick Light de 7'. Imi pare rau ca n-am gasit bat Light de 7' tot Daiwa. Dar si Fenwick arata bine. Vreau sa-ncerc cleanul la vara in RO si cu echipament Light. Nu ca m-ar fi dezamagit UltraLight, dar parca as vrea ceva mai mult nerv in bat (ma refer strict la pescuit

).
-
Zamfi
- veteran

Chiar daca nu am fost dezamagit de alegere,cred ca anul acesta voi face o achizitie si din tabara Shimano,nu de alta,dar putina diversitate nu strica niciodata.

Eu am facut deja pasul...Sa vedem ce se intampla mai departe

Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.