Alternative la ungerea mulinetelor.

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
edi_curiosul
veteran
veteran

Mesaj de edi_curiosul » 14 Iun 2011, 12:10

fruaur scrie:
edi_curiosul scrie:
fruaur scrie: vaselina pt frina sau ... ? :lol: ( ca eu la vaselina aia de frina faceam referire mai sus )
da, doar daiwa are, deci doar aia e mulineta 8)
pe naiba ! :lol:
restul mulinetelor nu le trebuie frina unsa ca sa merga smooth ci doar daiwa are nevoie :lol:

in rest ce sa zic ? da ! ai dreptate ! fac economie la bani caci dupa scenariul tau tu ai fi dispus sa dai pe 10 tuburi de 20 ml cit pe o galeata de 8 litri
daca ar fi sa aleg eu as lua galeata caci mai folosesc vaselina si la masina si la bicicleta si in alta parte pe linga casa nu doar la mulinete , si chiar daca as folosi numai acolo nu mi-o vede nimeni ca-i inauntru :wink:

apropos , am auzit ca in curind va aparea vaselina pt mulinete " dolce cabana " :lol: si va costa 30 de lei tubul, te bagi ? hai nene ca e de firma ! :lol:
cand scoate si mulineta cabana dolce, atunci da

(desfa te rog discurile mulinetei tale din casa si vezi cu ce e unsa, surprizaaaa :lol: )

edi_curiosul
veteran
veteran

Mesaj de edi_curiosul » 14 Iun 2011, 12:14

geppetto scrie:Hai facem cheta pentru galeata. :lol:
cu asta se ung tampoanele de vagoale, nu vreau

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 14 Iun 2011, 12:25

Pikemann crede-ma ca gresesti cand crezi ca mulineta e un angrenaj foarte solicitat.
Viteza - sa fim seriosi la o freza dentara ai 3000 de ture pe minut.
Soc - da si nu daca nu ai frana setata. Oricum are 4-5 Kg forta de preluare pana ti se rupe firul sau mana.
Temperaturii - sa fim seriosi conditii decente.
Coroziune - ce ar spune cei din industria chimica.

Da se poate folosi cam orice vaselina de calitate . Sunt tot felul si din astea . Grafitata a fi cea mai buna dar murdareste partiile de plastic. Teflonata am incercat e decenta. Am incercat si cu vaselina siliconica . Nu am sesizat probleme.

EU CHIAR MA PRICEP !!!! prieteni stiu de ce .
the angler is catching xxx, not by the lure

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 14 Iun 2011, 12:26

pikeman scrie:fruaur
sa inteleg totusi ca tu garantezi o vaselina dedicata angrenajelor de dimensiuni mari, deci implicit probabil cu o vascozitate ridicata , la mulinete? doar pe principiu se vinde la galeata? :lol: :lol: :lol:
:lol: eu nu am zis aia ( iar garantii nu dau decit contra cost ! :lol: )

cii am zis ca: bine merci in tuburile alea de firma poate fi FIX o vaselina banala universala care luata din alta parte in alt ambalaj per kg o poti cumpara cu mult mai putini bani

deci : in contextul asta eu nu recomand o vaselina nepotrivita scopului ci tot aia dar in alt ambalaj din alte butiquri si mult mai ieftina

si am mai zis in alt context ca : chiar si una universala daca se incadreaza in speta " de ce nu ? "

anyway... buna incercare de deversare :lol:

tu ce vrei sa zici ?
ca nu ai folosi o asa zisa vaselina ieftina universala care indeplineste bine merci misiunea pt randamentul de lucru numai pt simplu fapt ca e ieftina si scrie " universala " pe ea ? :lol:

fsandor
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de fsandor » 14 Iun 2011, 12:28

Ideea mea era ca se face prea mult tam-tam pe partea "tehnica" a pescuitului. Adica poti lua si foarfeca de taiat fire textile marca Rapala cu 30 de roni, dar o poti lua si cu 2 lei din piata (sau din poseta nevestei :) , si isi face treaba. Poti cumpara si vaselina "speciala pentru mulinete de marime 2500" cu xx roni, dari poti merge si la un service auto si sa-l rogi pe nea Vasile sa-si bage degetul in galeata cu vaselina (aia de 8 kg) si sa scoata cam de 3 ori cantitatea ce din acel tub minuscul cumparat din magazinele de specialitate. Ca noi oricum nu vedem cum se umple tubul acela din butoiul de 500 de kg. :)

Mecanismul unei mulinete e prea mitizata, desi e doar un mecanism banal, care poate fi intretinut foarte usor fara prea mare bataie de cap, pe baza a catorva principii elementare de mecanica.

In fine: marea problema e ca marea majoritate nu traim pe malul unui lac sau rau si nu avem posibilitatea de a merge la pescuit in fiecare zi, de dimineata pana seara (ca doar la asta visam cu totii, nu? :D ). Stam la servici sau acasa si ne mananca, vine sevrajul, si noi ce facem: ne bagam in tot felul de activitati si discutii sa ne mai alinam chinurile. :D

Desi rezolvarea e foarte simpla: daca pescuim, traim cu adevarat, si nu avem timp de discutii in contradictoriu pe marginea unor probleme artificiale. Eu cand pescuiesc, nu ma mai uit nici la jocurile mulinetei, nici la materialul manerului lansetei.

Ce ziceti? :)

Jedi
veteran
veteran

Mesaj de Jedi » 14 Iun 2011, 12:30

Am vazut roboti industriali ce costau sute de mii de $$$ , cu niste mecanisme de te durea mintea, recomandati a fi unsi cu vaselina "universala" produsa ce-i drept de o companie japoneza.Dar vaselina respectiva era din gama de jos.
https://cgi.idemitsu.co.jp/contents/lub ... e/m_5.html
era prima din tabel...Iar aia ce au proiectat si realizat robotii aia Fuji, erau mai desteptii in mecanica decit toti pescarii la un loc.. :lol:
A nu se uita totusi ca o mulineta e o realizare destul de proasta dpdv al materialelor si preciziei :roll: :idea:

dan bobei
veteran
veteran

Mesaj de dan bobei » 14 Iun 2011, 12:34

Ce tevatura domne pe seama vaselinei :lol: Ieri, mulineta lu Paul facea ca toti dracii, dupa ce cu o partida inainte luase ceva apa la bord. Am desfacut-o la locul faptei, am sters apa din interior si mai trebuia un singur lucru: unsa. Cum eram pe balta, iar pe balta am toate prostiile la mine - mai putin vaselina, ce era de facut? Noroc cu sandvisurile din dotare: am luat frumos unt (82 % grasime :lol: ) si am manjit angrenajele. Dupa operatiune mergea mulineta perfect. :lol: Bineinteles ca a fost o solutie provizorie, dar cum niciunul nu aveam mulineta de rezerva la noi, era singura solutie.

Acum intreb si eu: e buna vaselina siliconica? Eu o folosesc de cateva luni, am auzit oameni care s-au plans de ea, personal nu mi-a facut figuri da nici nu vreau sa am vreo surpriza.

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 14 Iun 2011, 12:37

io am pus intrebari numai sa aflu ce si cum, precum ai vazut nu folosesc vaselina Daiwa si mi se pare excentric sa dau 80 de lei pe un tub de 15ml ca sa iau o vaselina de frana :lol: ar fi the ultimate shit ca sa zic asa :lol: :lol: :lol: nu am desfacut frana la mulineta never ever si nici nu a fost nevoie

plus ca anumite lucruri mor din prea multa grija :lol:

ma rog, pe mine ma durea mai tare partea uleioasa, cu ce dau pe rulmentu de la galet, cu vaselina in niciun caz, la ce am scos de acolo nu cred ca vaselina prinde bine prin zona :D eventual pe laterale si pe partea capsulata e rulemtilor, aici sunt rulemti care au partile exterioare inchise si cele interioare (din miezul galetului) deschise, as vaseliza exterioru pentru o bariera la impuritati si apa, dar pe interior (in miez) as da cu ulei...sa raman cu WD40?

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 14 Iun 2011, 12:39

dane, tio dat Paul mulineta mea? :lol: pe aia chiar vroiam sa o ung :D ati palit ceva? de unde ai sliliconica? :)

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 14 Iun 2011, 13:24

dan bobei scrie:Ce tevatura domne pe seama vaselinei :lol: Ieri, mulineta lu Paul facea ca toti dracii, dupa ce cu o partida inainte luase ceva apa la bord. Am desfacut-o la locul faptei, am sters apa din interior si mai trebuia un singur lucru: unsa. Cum eram pe balta, iar pe balta am toate prostiile la mine - mai putin vaselina, ce era de facut? Noroc cu sandvisurile din dotare: am luat frumos unt (82 % grasime :lol: ) si am manjit angrenajele. Dupa operatiune mergea mulineta perfect. :lol: Bineinteles ca a fost o solutie provizorie, dar cum niciunul nu aveam mulineta de rezerva la noi, era singura solutie.

Acum intreb si eu: e buna vaselina siliconica? Eu o folosesc de cateva luni, am auzit oameni care s-au plans de ea, personal nu mi-a facut figuri da nici nu vreau sa am vreo surpriza.
ai grija ca untul are apa si aia chiar e daunator. In alta ordine de idei se mai poate si oxida.
the angler is catching xxx, not by the lure

Scrie răspuns