Acumulator cu gel sau nu si incarcator

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

lucutabogdan
utilizator constant
utilizator constant

Acumulator cu gel sau nu si incarcator

Mesaj de lucutabogdan » 11 Aug 2012, 09:24

Salut,
Incep prin a spune ca am citit cateva topicuri pe aceasta tema insa odata cu trecerea timpului cred ca au aparut ceva noutati in acest domeniu, probabil tehnologii noi si cu siguranta experienta voastra in utilizarea lor.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu acumulatorii si incarcatorul aferent -produs, preturi - durata de viata, precum si cateva sfaturi despre exploatarea corespunzatoare.
Ca si informatie barca vizata este o GONFLABILA NAVIGATOR AD-270 , utilizata de 2 pescari simultan (aprox 200kg) :lol:
Motorul inca nu l-am achizitionat si oscilez intre Minn Kota New Endura 30lbs C2 12v pe la 830 Lei si Jarvis Marine ETW34 -34lb - 270 euro. Poate ma ajutati si in aceasta dilema :headbash: :headbash: Astept cu deosebit interes sfaturile cunoscatorilor !

Rog seriozitate :wink:

Multumesc anticipat !
Este mai bine să taci şi să dai impresia că eşti prost decât să vorbeşti şi să înlături orice dubiu.
Fir Intins !

vali stratonov
veteran
veteran

Re: Acumulator cu gel sau nu si incarcator

Mesaj de vali stratonov » 15 Aug 2012, 09:32

Motorul inca nu l-am achizitionat si oscilez intre Minn Kota New Endura 30lbs C2 12v pe la 830 Lei si Jarvis Marine ETW34 -34lb - 270 euro.
Bogdane , parerea mea este sa investesti intr-un motor nu prea scump , cum ar fi Endura 30 lb sau daca ai incredere in ceea ce iti voi spune iti poti lua un motor de 32 lb la 480 lei de la Decatlon cu 2 ani garantie ....face FIX acelasi lucru ca cele 2 motoare propuse e tine.Detin si eu unul de mai bine de 1 an si e super ok.

Crede-ma am avut pina acum cel putin 5 motoare electrice de diferite puteri si am ajuns la concluzia ca nu merita bagati multi bani deoarece nu vei putea scoate performante de viteza cu ele .
Autonomia pe apa ti-o da doar bateria pe care o folosesti si doar in mica masura tehnologia folosita la motoarele Maxxum care au maneta tip cursor nu pe ploturi.

In ceea ce priveste bateriile aici sunt multe discutii , eu detin de 2-3 ani 2 baterii, una Banner de 77 Ah si alta Exrider 100 Ah ambele de la Energofish , pe care le incarc cu un incarcator Bosh de 6 Ah luat de la Pracktiker, incarcatorul nu e cea mai buna alegere dar isi face treaba la pretul de 80 lei. :wink:

Durata de viata a unei baterii depinde si de NOROCUL pe care-l ai cind o cumperi , unele merg 2-3 ani altele doar 6 luni :oops: :twisted: , eu am patit si asa ceva .....degeaba o duci inapoi la cei de la care ai cumparat-o ca iti vor spune ca e din cauza proastei folosiri :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :wallbash: ajungi sa te enervezi degeaba.

Cel mai important lucru dupa mine e ca atunci cind vii acasa de la pescuit sa pui imediat bateria la incarcat , sa nu o lasi descarcata prea mult timp ....asta va duce cu siguranta la o mai lunga durata de viata. :wink:

Spor la achizitii si investeste inteligent. :wink:
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 15 Aug 2012, 17:52

Din experienta proprie de f. multi ani de lucru cu acumulatoare cu plumb capsulate (cu gel) va pot spune un lucru : durata de folosire a unui acumulator depinde in proportie de cca 80 % de modul in care este incarcat. Datorita faptului ca starea de descarcare a unui acumulator nu este vizibila (nici chiar la masurarea cu un voltmetru normal) orice incarcare cu redresoare din comert este falimentara,si duce la o exploatare anormala a acumulatorului. Chiar daca are indicator cu led care prin culoare spune (chipurile) ca acumulatoru s-a incarcat,acest fapt nu are nici o relevanta deoarece :
-pe fiecare acumulator este trecuta valoarea curentului de incarcare care nu trebuie depasita pentru a nu afecta calitatile acumulatorului. Un incarcator normal (redresor) nu poate fi setat sa nu dea voie la o incarcare MAI MARE decat cea specificata .
Chiar daca pe el scrie "curent maxim .........A,nu exista nici o certitudine ca in absenta unui reglaj electronic acest curent nu va fi depasit,ceea ce afecteaza parametrii acumulatorului.
Pentru a evita aceasta situartie mai exista varianta de a incarca acum. cu un curent mult mai mic decat cel indicat de producator
( de regula C/10) dar asta are doua impedimente : lungeste exagerat durata de incarcare si nu ai certitudinea ca acum. este comp[let incarcat.
Rezolvarea eleganta, dar cu costuri ceva mai mari, este achizitionarea unui incarcator de la o firma de modelism (nu se gasesc
in comert) care este echpat cu microprocesor,care urmareste permanent parametrii incarcarii,poate fi setat pe mai multe tipuri de acumulatori ( Pb, NiCd, Nimh, LiIon,etc) asigura o incarcare perfecta ,rapida si opreste automat incarcarea la atingerea valorii normale ( la acum. cu plumb,de regula dupa oprirea incarcarii,le tine sub un curent f. mic pentru a preveni descarcarea daca nu sant folosite imediat)
Pare complicat ce spun eu aici dar credeti-ma : un acumulator exploatat corespunzator are o durata de viata la parametrii normali de cca 8 - 10 ori mai mare decat unul folosit necorespunzator.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

vali stratonov
veteran
veteran

Mesaj de vali stratonov » 16 Aug 2012, 08:34

Pare complicat ce spun eu aici dar credeti-ma : un acumulator exploatat corespunzator are o durata de viata la parametrii normali de cca 8 - 10 ori mai mare decat unul folosit necorespunzator.
Total de acord cu tine.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 16 Aug 2012, 10:21

am o baterie Banner de la Energofish , de vreo 6 ani .....
si acum ma duce o zi intreaga .....bestiale baterii pacat ca nu le mai aduc
dar ....
incarcarea lor nu o fac cu incarcatoare gen Metro .....am pus asa o baterie Bosch in cap in mai putin de un an .
folosesc un incarcator min kota , face toti banii si e f important ...
nu las bateria deloc descarcata ....imediat ce am venit de la pescuit , primul lucru pun bateriile la incarcat
si foarte important , desui ledul verde zice ca baterai e incarcata dupa 5-6 ore de incarcare , o las la incarcat in continuare chiar si 2 zile .....
in acest timp , incarcatorul baga in bateria mai putin curent decat in stadiul de incarcare dar doar asa e asigurata incarcarea completa a bateriei ....
iara important e ca bateria sa fia una deep cycle care sa permita incarcari si decsarcari repetate la aceeasi parametri
bateriile auto nu sunt ce trebuie ...

si inca ceva , indiferent de tipul bateriei , nu o descarcati la blana in pescuit .....
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

vali stratonov
veteran
veteran

Mesaj de vali stratonov » 16 Aug 2012, 10:56

si inca ceva , indiferent de tipul bateriei , nu o descarcati la blana in pescuit .....
Total de acord si cu tine. :lol: :lol: :lol: :lol:

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 17 Aug 2012, 22:17

lucutabogdan scrie:Salut,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu acumulatorii si incarcatorul aferent -produs, preturi - durata de viata, precum si cateva sfaturi despre exploatarea corespunzatoare.
Ca si informatie barca vizata este o GONFLABILA NAVIGATOR AD-270 , utilizata de 2 pescari simultan (aprox 200kg) :lol:
Motorul inca nu l-am achizitionat si oscilez intre Minn Kota New Endura 30lbs C2 12v pe la 830 Lei si Jarvis Marine ETW34 -34lb - 270 euro. Poate ma ajutati si in aceasta dilema :headbash: :headbash: Astept cu deosebit interes sfaturile cunoscatorilor !
despre baterii si incarcatoare sunt o gramada de pagini scrise si informatiile sunt corecte ( care au vorbit aiurea se vede imediat dupa cum au luat-o :twisted: ) cam ce se mai poate adauga dupa atitea pagini ?

pe scurt sa fie ,, musai " deep cycle , sa fie minim o data si jumatate ca amperaj fata de ce consuma maxim motorul ( adica daca jarvis 34 lb consuma 32 Ah bateria sa fie minim 32+16 A ) , grija in utilizare si incarcare face viata bateriei . alege capacitatea bateriei in functie de autonomia de care ai nevoie si in functie de afectiunile medicale ( probleme la coloana , ligamente , etc ) o baterie deep cycle de 100 A are 28 pina la 34 kg . eu prefer bateriile de 100 A pt ca imi ofera o autonomie mare ( 3 pina la 4 zile de pescuit ) daca e cazul poti folosi 2 bateri mai mici pe care sa le poti transporta mai usor .
cam atit cu bateriile ca ne repetam inutil

acum cu motoarele .
cunosc doar minn kota endura 30 lb ( al unui partener de pescuit ) , cel vechi nu cel ,, NEW " pe asta NEW nu am pus mina sa il folosesc deci nu vorbesc despre el . comparind doar endura 30 cu jarvis marin 34 lb ( jarvisul are la mine 3 ani de utilizare intensa si ,, barbara " in toate anotimpurile si in toate conditiile . doar gheata groasa ma impiedica sa ies cu barca in rest nimic :D )
jarvisul consuma 32 Ah iar minn kota 30 Ah nesemnificativa diferenta . jarvisul e mult mai rapid ca turatie ( vizibil la ochi ca nu am avut chef sa pun un turometru ) iar elicea e mai mare in diametru si suprafata de unde vine un plus de viteza si un plus de forta ! minn kota impinge 830 kg iar jarvis 1200 kg . navigind pe curent se vad foarte bine diferentele unde minn kota nu poate in treapta a 5 a jarvis poate linistit ( testat cu aceeasi barca ambele motoare si acelasi incarcatura si acelasi barcagiu . )
probleme la minn kota zero , la jarvis un semering de 4 lei schimbat de mine in 8 minute
din cauza celor scrise mai sus eu nu asi cumpara si folosi minn kota . prefer jarvis marine . mai sunt si alte detalii cum ar fi etajarea consumului pe trepte de viteza dar acestea sunt chestii mult prea tehnice si nu merita discutate .

daca nu vrei ,, musai " Minn Kota sau Jarvis Marine ( adica daca nu te cramponezi la un nume de firma ) sunt si alte motoare bune in bani mai putini doar ca le cheama baracuda , excursion , etc ... .

spor la cumparaturi si fire intinse
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 17 Aug 2012, 22:57

completare la mesajul anterior

daca te gindesti sa pescuiesti pe riu ( curgator ) cu barca aia , daca ce am gasit eu pe net despre ea e corect , atunci ai o problema de motorizare . o barca de 150 cm latime cu 2 oameni si echipament are nevoie de un motor mai mare . macar 44 lbs sau mai bine 55 lbs . poti avea surpriza sa nu poti naviga contra curentului cu 30/34 lb . uneori nici pe lac nu te descurci bine cu 30/34 lb . barca e lata 150 cm , balonul e inalt 36 cm (sau 41,5 cm ? care o fi dimensiunea reala ? ) e foarte bine ca ai confort dar in conditii de vint puternic si valuri mari nu iti va fi usor ( conditii des intilnite toamna cind dai dupa stiuca ) . in functie de unde si cum pescuiesti ai 2 variante fiecare cu sacrificiile ei ( financiare sau de confort ) 1 barca mai ingusta cu motor mai mic sau 2 barca mai lata cu motor mai mare . eu pescuiesc singur in barca si prefer barca mai ingusta si motorul mai mare ( asta ar fi ce prefer ca de fapt am barca mai ingusta 128 cm dar mai lunga 3 m si motorul mai mic 34 lb )

si spatiul in barca parca e cam mic pt 2 persoane si echipament . ai maxim 2 m lungime pe 78 cm . in functie de cantitatea de echipament poate fi destul , suficient sau prea putin . pt mine singur e insuficient spatiul , eu pescuiesc , maninc , dorm in barca cite 3 , 4 zile . ies pe mal doar daca tufa ma cheama :lol:

tu trebuie sa sti cel mai bine , eu doar am incercat sa iti atrag atentia asupra unor lucruri de care te poti lovi in timp in utilizare iar schimbarile pot fi destul de costisitoare .

ginduri bune si alegeri fericite sa ai :wink:
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

lee lee
senior
senior

Mesaj de lee lee » 23 Sep 2012, 21:32

Sorin scrie:
bun bun,dar de unde stiu cat mai am pana sa o las blana?iau cu mine aparat de masura? :lol: :lol:
Catch & relax

gsteph1968
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gsteph1968 » 23 Sep 2012, 22:08

lee lee scrie: bun bun,dar de unde stiu cat mai am pana sa o las blana?iau cu mine aparat de masura? :lol: :lol:
da.
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.

Scrie răspuns