Teroare pe Tarnita

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Adi
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Adi » 08 Sep 2006, 14:22

Grebla e sport natioanal dragilor. Se practica in special in sezonul rece cand pestii se retrag in gropi,in zone cu apa mai adanca si calma si nu sunt la fel de mobili precum in sezonul cald.
Aici pe Mures apogeul e cand urca fitofagul de pe Tisa pentru depunere. Atunci se fac ravagii...
Cea mai tare faza e replica pe care braconierii le-o trag organelor de politie:
"Ce vreti,oricum nu-s pestii nostri..sunt ai ungurilor!!"

U.E. deschide-ti bratele ca sosim.

CipU
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de CipU » 08 Sep 2006, 15:00

Se intampla des si vara pe lacuri cand bancurile de fitofagi stau la suprafata .Doua trei aruncari in banc si agata
Am vazut prin iulie la varsarea Jijiei in Prut - cand era apa mare - un fitofag cred ca > 8 kg prins la grebla.Erau vreo patru insi si aveau un sac de rafie in care taraiau victima

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 08 Sep 2006, 19:23

O sa radeti poate ,dar si in AMERICA se practica acest pescuit si e legiferat in sensul ca in statele in care e permis pescuitul la paddlefish(ca exemplu in SOUTH DAKOTA) se practica si e legal.
Paddlefish-ul hranindu-se cu zooplancton nu poate fii prins la undita decat in acest fel.In SOUTH DAKOTA insa trebuie sa ai permis special pt. paddlefish si nu se dau decat cateva sute de permise pe tot statul anual functie de cat este estimata populatia de paddlefish si exista limita minima si maxima si nu poti prinde decat un peste anual intre niste date calendaristice(in primavara cand depun icrele,dar nu mai retin perioada)
Am fost si eu o data pe MISSOURI RIVER sa ma uit cum se pescuieste,dar nu m-a pasionat acest fel de pescuit la "grebla".

In schimb pe TRINITY RIVER am prins intamplator la jig si eliberat mai multi paddlefish,in Texas paddlefish-ul fiind pe cale de disparitie din cauza pescuitului lui excesiv practicat cu ani in urma si datorita construirii barajelor pe rauri ce au redus posibilitatile lor de inmultire.

Am vazut doar un pescar ce intentionat ,pe TRINITY RIVER cu carlige triple prindea si elibera paddlefish si i-am dat ranger-ului(paznicului de pescuit si vanatoare) nr. masinii celui ce pescuia ilegal.Ce s-a intamplat nu stiu ca "hotul neprins e negustor cinstit",dar oricum cred ca ranger-ul o fii verificat identitatea celui in cauza,dar neprinzandu-l in fapt nu cred ca a putut sa-i faca nimic.

Jean Scurtu

terrybill
veteran
veteran

Mesaj de terrybill » 08 Sep 2006, 20:03

metoda mai e cunoscuta si sub numele de "japca", cel putin in muntenia, si cred ca cine a vazut pt prima oara acum, cred ca n-a trait in Romania!
e o practica invatata dupa 89. foamea si idiotizarea excesiva a anumitor categorii sociale, si mai cu seama a "mexicanilor" sau "indienilor", care nu mai stiu cum sa dea in cap sa faca bani, precum si " mexicanizarea" romanilor, a dus acest fenomen pe culmile gloriei, si chiar daca nu va vine sa credeti, nume mari din pescuitul romanesc practicau si inca mai practica asa ceva, in mod curent. nu vor recunoaste niciodata, dar de cei vechi pe lacuri nu se mai pot ascunde!
in momentul in care incepi sa prinzi peste cu adevarat, sa-ti mai faca si placere sa mai eliberezi din el, si sa mai imparti aceasta placere si cu altii, aceasta boala trece de la sine, iar daca agati ceva, agati accidental cu jigul.

oricum, daca nu aplica lebgea, daca nu ne trezim toti odata din lenea asta caraseasca stationar acare ne-a cuprins pe majoritatea, nu vom putea face niciodata nimic! si va spun ca unul e egal cu 0! si 100 tot egal cu 0 sunt. cred ca putem discuta de la 500 pers in sus...

din partea mea, daca nu plecati singuri la pescuit ( lucru pe care eu nu il mai fac demult!) luati-va inima in dinti si daca sunteti bazati pe muschi, ziceti-le ceva politricos la inceput, iar daca fac gat, un pumn bine plasat nu strica niciodata! asta in cazul in care e cazul! credeti-ma, am batut vreo 2 randuri de jepcari, chiar la ei in sat, si cand au inceput cu amenintarile, le-am zis doar atat: v-a placut? asta e doar inceputul! e adevarat ca eram 3, toti patrati, si ne stia unul din sat ca fiecare aveam ceva ani de sport in spate.
asta insa nu a dus la stoparea flagelului, ci doar plecau mai departe, tot cu jepcile, atat cat sa nu ne incurce pescuitul nostru. nici noi nu-i puteam bate in fiecare zi cum ca" n-aveau sapca". a fost insa suficient sa bagam frica in ei putin...
nu am insa nici o solutie de pedeapsa decat aplicarea SUPER SEVERA A LEGII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cu respect, TERRYBILL.

pityu
veteran
veteran

Teroare pe tarnita

Mesaj de pityu » 17 Sep 2006, 22:54

Parerea mea este ca singura solutie ar putea venii numai din partea statului. Am propus pe forum, pe un topic initiat special pentru propuneri la noua lege a pescuitului, ca in cadrul Politiei ar trebui sa se infiinteze o sectie, serviciu sau departament (cum vor ei sa-i zica) pentru combaterea braconajului piscicol. Exista acum Politie Comunitara subordonata Autoritatilor Locale (Primarii) care nu am inteles bine cu ce se ocupa. N-ar fi rau ca noi pescarii sa punem presiune pe Domnii Primari sa faca si ei ceva pentru salvarea resurselor acvatice vii din apele domeniului public al Statului. Eu cred ca intra in sarcina lor ! Abia astept ca asociatia noastra sa fie solicitata sa dea o mana de ajutor in acest sens !!!!!!!! Vom incerca sa punem presiune pe organele locale, bombardandu-i cu adrese oficiale in acest sens pana cand vor intelege necesitatea colaborarii acestor organe (Politie, Primarie, Asociatii). Ce parere aveti ? Facem un front comun si luptam cot la cot .... sau fiecare cu ce poate !

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 17 Sep 2006, 23:49

Stiti care e de fapt problema? Ca politistul rural/jandarmul de la posturile mici, care stiu prea bine cum se braconeaza cu curent si cu plase in mod inspaimantator, nu considera japca braconaj. In plus, chestia asta a luat proportii de masa, cred ca aproape orice taran (intelegand prin asta locuitor in mediul rural si atat, fara conotatii peiorative) care-si cumpara o mulineta o ia pentru japca. Si atunci orice actiune pentru combaterea fenomenului e din start sortita esecului, ca rudele politistului din sat dau si ele la japca, si n-o sa-si aresteze asta unchiul ca "ia si el un peste".
Primul pas ar fi eradicarea braconajului cu plase/curent, prin inasprirea pedepselor si sporirea numarului actiunilor organizate de politie/jandarmerie/PF. Abia pe urma o sa se poata trece la eliminarea "greblatului". Altfel e ca si cum ai impiedica sa starpesti fumatul in Olanda, unde drogurile usoare sunt legale.
Cu lacrimi Bastus!

terrybill
veteran
veteran

Mesaj de terrybill » 18 Sep 2006, 18:22

Gerula, tu esti un tip mai cu putere de convingere in medii mai influente, crezi ca s-ar putea face ceva?
De asemeni, crezi ca puterea cuvantului mai are vreun fel de Putere in romania? caci altfel, de ce mai vorbim aici?
Crezi ca se poate face ceva din acest p. d. v.?
Crezi ca UE va fi un factor determinant in "schimbarea la cap" a romaniei si implicit a romanilor? caci altfel, daca nu, ramane ca cei ce vor sa faca ceva, tre sa faca in alte tari, eventual mai calde, si mai cu populatie europenizata, nu tziganizata ca la noi.
Uneori, neavand incotro, m-am purtat si eu ca atatre, caci altfel nu o puteam da la cap cu unii oameni ai iubitei noastre tari. mi-o fi fost rusine? cu astfel de oameni, nu cred...am aplicat doar o metoda de a taia macaroana unora care nu aveau cei sapte ani de acasa de conversatie.

Cred ca e nevoie de unul dinttre NOI la guvern sau ntr-un organ principal executiv, ca sa se mai miste ceva... ca stiti foarte bine povestea cu jiji2 !!!

cu respect pt voi si cu scarba pt restul, Terrybill.

Gerula, facem o intalnire la cupa Salmo, cu "maestrii" autohtoni? :lol: :lol: :lol: :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 18 Sep 2006, 18:56

Pai tocmai asta spuneam, ca asta e o schimbare de mentalitate care nu poate veni de sus in jos. Degeaba ar da maine Ministrul de Interne ordin sa fie amendati la sange toti jepcarii, sa se faca dosare penale etc, cand fratele, tatal si cumnatul sefului de post sunt seara de seara pe baraj, cu ancore care mai au putin si pot tine o barca :lol:. Si cate vreme politistul ala stie cum se braconeaza cu plase si curent, japca i se pare pescuit sportiv.

Intrarea in UE o sa schimbe lucrurile, dar incet, pe masura ce va creste nivelul de trai. In momentul in care oamenii de la sat vor putea trai cat de cat decent o sa fie posibila si lupta eficienta impotriva braconajului piscicol. Cata vreme oamenii astia braconeaza de foame n-ai cum sa combati cu succes fenomenul.

Am spus deja ca nu particip la nici un concurs din seria AvP cata vreme macalin mai e si el pe-acolo.
Cu lacrimi Bastus!

Scrie răspuns