Statul d? bani în avans pentru proiectele de pescuit
Moderatori: Adelin, dr.pike, tudor, johnnybravo, Moderatori
-
skittulici
- junior

Statul d? bani în avans pentru proiectele de pescuit
http://ziuadecj.realitatea.net/economie ... 25662.html
Stie careva despre ce e vorba?
Este prin putinele articole ce le-am gasit ever in care cica da statul bani pentru pescuit.
Stie careva despre ce e vorba?
Este prin putinele articole ce le-am gasit ever in care cica da statul bani pentru pescuit.
Re: Statul d? bani în avans pentru proiectele de pescuit
Iat? despre ce este vorba:
”Prin aceast? facilitate vrem s? venim în întâmpinarea beneficiarilor ?i s? le oferim sprijin efectiv pentru a derula ?i finaliza proiectele contractate. Acest instrument financiar reprezint? o prim? m?sur? pe care am luat-o pentru a accelera absorb?ia Programului Opera?ional de Pescuit ?i sunt determinat în a continua îmbun?t??irea ?i eficientizarea acestor finan??ri importante pentru sectorul piscicol din România”, a declarat George Octavian Turtoi, secretar de stat în MADR.
Beneficiarii priva?i ai POP (Programul Opera?ional Pescuit) care nu au început investi?ia vor putea solicita un avans de pân? la 40% din valoarea finan??rii nerambursabile, iar cei publici, de pân? la 50%. În cazul în care investi?iile sunt demarate, AMPOP (autoritatea de management responsabil?) poate pl?ti valoarea total? eligibil? nerambursabil? a tran?ei de plat?, pe baza facturilor prezentate, urmând ca beneficiarii s? justifice ulterior virarea sumelor c?tre ter?i prin ordin de plat?.
Tradus, asta înseamn? c? nu mai este nevoie s? folose?ti întâi banii proprii (adic? cei 25 sau 15 sau 10% contribu?ie proprie), apoi s? prezin?i la decontare documentele care s? ateste pl??ile f?cute, iar Ministerul Finan?elor s?-?i deconteze sumele în lei aferente cheltuielilor eligibile, urmând ca Guvernul s? recupereze, centralizat, sumele în Euro de la Comisia European?.
Practic, dup? adoptarea acestei facilit??i, dac? (de exemplu) ai un proiect aprobat de 1.000.000 Euro, po?i solicita transferarea a 400.000 euro (echivalent in lei), din care s? incepi s? faci cheltuieli ELIGIBILE, conform proiectului aprobat. Cheltuielile se deconteaz? pe baz? de documente, iar contul se realimenteaz? pân? ca concuren?a sumei europene nerambursabile aprobate.
Fiecare cheltuial? este controlat? din perspectiva oportunit??ii, realit??ii, transparen?ei ?i concuren?ialit??ii (adic? nu cumperi de unde vrei, ci conf.Legii Achizi?iilor Publice).
La încheierea proiectului, faci un raport, Autoritatea de Management controleaz?, trimite la Bruxelles rezultatul, când se incheie tot programul de cheltuieli pe programul opera?ional respectiv Comisia European? valideaz? (sau nu) cheltuielile.
Dac? nu ie?i bine la control, restitui banii cheltui?i gre?it sau fraudulos, plus...pu?c?ria te m?nânc?, pentru c? UE nu glume?te cu banii contribuabilului.
Am fost clar?
”Prin aceast? facilitate vrem s? venim în întâmpinarea beneficiarilor ?i s? le oferim sprijin efectiv pentru a derula ?i finaliza proiectele contractate. Acest instrument financiar reprezint? o prim? m?sur? pe care am luat-o pentru a accelera absorb?ia Programului Opera?ional de Pescuit ?i sunt determinat în a continua îmbun?t??irea ?i eficientizarea acestor finan??ri importante pentru sectorul piscicol din România”, a declarat George Octavian Turtoi, secretar de stat în MADR.
Beneficiarii priva?i ai POP (Programul Opera?ional Pescuit) care nu au început investi?ia vor putea solicita un avans de pân? la 40% din valoarea finan??rii nerambursabile, iar cei publici, de pân? la 50%. În cazul în care investi?iile sunt demarate, AMPOP (autoritatea de management responsabil?) poate pl?ti valoarea total? eligibil? nerambursabil? a tran?ei de plat?, pe baza facturilor prezentate, urmând ca beneficiarii s? justifice ulterior virarea sumelor c?tre ter?i prin ordin de plat?.
Tradus, asta înseamn? c? nu mai este nevoie s? folose?ti întâi banii proprii (adic? cei 25 sau 15 sau 10% contribu?ie proprie), apoi s? prezin?i la decontare documentele care s? ateste pl??ile f?cute, iar Ministerul Finan?elor s?-?i deconteze sumele în lei aferente cheltuielilor eligibile, urmând ca Guvernul s? recupereze, centralizat, sumele în Euro de la Comisia European?.
Practic, dup? adoptarea acestei facilit??i, dac? (de exemplu) ai un proiect aprobat de 1.000.000 Euro, po?i solicita transferarea a 400.000 euro (echivalent in lei), din care s? incepi s? faci cheltuieli ELIGIBILE, conform proiectului aprobat. Cheltuielile se deconteaz? pe baz? de documente, iar contul se realimenteaz? pân? ca concuren?a sumei europene nerambursabile aprobate.
Fiecare cheltuial? este controlat? din perspectiva oportunit??ii, realit??ii, transparen?ei ?i concuren?ialit??ii (adic? nu cumperi de unde vrei, ci conf.Legii Achizi?iilor Publice).
La încheierea proiectului, faci un raport, Autoritatea de Management controleaz?, trimite la Bruxelles rezultatul, când se incheie tot programul de cheltuieli pe programul opera?ional respectiv Comisia European? valideaz? (sau nu) cheltuielile.
Dac? nu ie?i bine la control, restitui banii cheltui?i gre?it sau fraudulos, plus...pu?c?ria te m?nânc?, pentru c? UE nu glume?te cu banii contribuabilului.
Am fost clar?
beleau este ca legile noastre nu prea se "pupa" cu ale lor si din cauza incompetentei si a fricii de a isi pierde postul ocupat prin numire politica, ai nostrii cer tot felul de documente justificative aberante
din aceasta cauza multi au renuntat la aceste finantari
din aceasta cauza multi au renuntat la aceste finantari
Omul care crede c? dragostea poate fi cump?rat? cu bani n-a avut niciodat? câine în cas?.
Ca sa primesti bani in avans, trebuie sa ai statut de "baron local". Am derulat mai multe proiecte pe bani europeni atat POSCCE cat si POSDRU si banii mi-au fost rambursati dupa 4-6 luni de la depunerea documentelor justificative. Si sa nu va mai zic de auditarile facute si de incompetenta institutiilor care monitorizeaza achizitiile. Stiu cazuri in care monitorii au dat solutii contradictorii si s-a ajuns chiar in instanta.
Modificarea Ordonan?ei nr.74/2009 const? tocmai în oferirea posibilit??ii de primire ÎN AVANS a finan??rii, în limita a 40 % din sum?,danone scrie:Ca sa primesti bani in avans, trebuie sa ai statut de "baron local". Am derulat mai multe proiecte pe bani europeni atat POSCCE cat si POSDRU si banii mi-au fost rambursati dupa 4-6 luni de la depunerea documentelor justificative. Si sa nu va mai zic de auditarile facute si de incompetenta institutiilor care monitorizeaza achizitiile. Stiu cazuri in care monitorii au dat solutii contradictorii si s-a ajuns chiar in instanta.
Problema ramburs?rilor cheltuielilor eligibile se va pune ?i-n continuare, pentru restul sumei finan?ate nerambursabil, dar avansul POATE constitui un ajutor,
Dar ceea ce scrie?i legat de incompeten?a, birocra?ie, corup?ie etc. este absolut adev?rat.
Ar fi bine s? fie mai bine, poate fi o m?sur? bun?, dar sunt destul de sceptic în leg?tur? cu corup?ia ?i birogra?ia. ?i ?tiu ce spun, din via?a de zi cu zi. Din p?cate !
...imi pare bine ca ai reusit sa realizezi asta si n-a trecut multa vreme de cand ma contraziceai vehement.zavera scrie:...
Dar ceea ce scrie?i legat de incompeten?a, birocra?ie, corup?ie etc. este absolut adev?rat.
Sanatate !
Mul?umesc de ur?ri ?i Pa?te Fericit !old_radu scrie:...imi pare bine ca ai reusit sa realizezi asta si n-a trecut multa vreme de cand ma contraziceai vehement.zavera scrie:...
Dar ceea ce scrie?i legat de incompeten?a, birocra?ie, corup?ie etc. este absolut adev?rat.![]()
Sanatate !
PS - eram (?i sunt) con?tient de existen?a acelor racile. M? lupt ?i eu cu ele, iar uneori ob?in ?i unele succese, s? le zicem, "de etap?".
Acum, c? a vrut Dunmnezeu s? fiu iar în plenitudinea for?elor, poate voi reu?i chiar mai mult.
Oare pe cand vor demara noile proiecte in domeniu, pentru 2014-2020?
Nu sta degeaba, ca degeaba stai!