Statul dă bani în avans pentru proiectele de pescuit
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
-
skittulici
- junior

Statul dă bani în avans pentru proiectele de pescuit
http://ziuadecj.realitatea.net/economie ... 25662.html
Stie careva despre ce e vorba?
Este prin putinele articole ce le-am gasit ever in care cica da statul bani pentru pescuit.
Stie careva despre ce e vorba?
Este prin putinele articole ce le-am gasit ever in care cica da statul bani pentru pescuit.
Re: Statul dă bani în avans pentru proiectele de pescuit
Iată despre ce este vorba:
”Prin această facilitate vrem să venim în întâmpinarea beneficiarilor și să le oferim sprijin efectiv pentru a derula și finaliza proiectele contractate. Acest instrument financiar reprezintă o primă măsură pe care am luat-o pentru a accelera absorbția Programului Operațional de Pescuit și sunt determinat în a continua îmbunătățirea și eficientizarea acestor finanțări importante pentru sectorul piscicol din România”, a declarat George Octavian Turtoi, secretar de stat în MADR.
Beneficiarii privați ai POP (Programul Operaţional Pescuit) care nu au început investiția vor putea solicita un avans de până la 40% din valoarea finanțării nerambursabile, iar cei publici, de până la 50%. În cazul în care investițiile sunt demarate, AMPOP (autoritatea de management responsabilă) poate plăti valoarea totală eligibilă nerambursabilă a tranșei de plată, pe baza facturilor prezentate, urmând ca beneficiarii să justifice ulterior virarea sumelor către terți prin ordin de plată.
Tradus, asta înseamnă că nu mai este nevoie să foloseşti întâi banii proprii (adică cei 25 sau 15 sau 10% contribuţie proprie), apoi să prezinţi la decontare documentele care să ateste plăţile făcute, iar Ministerul Finanţelor să-ţi deconteze sumele în lei aferente cheltuielilor eligibile, urmând ca Guvernul să recupereze, centralizat, sumele în Euro de la Comisia Europeană.
Practic, după adoptarea acestei facilităţi, dacă (de exemplu) ai un proiect aprobat de 1.000.000 Euro, poţi solicita transferarea a 400.000 euro (echivalent in lei), din care să incepi să faci cheltuieli ELIGIBILE, conform proiectului aprobat. Cheltuielile se decontează pe bază de documente, iar contul se realimentează până ca concurenţa sumei europene nerambursabile aprobate.
Fiecare cheltuială este controlată din perspectiva oportunităţii, realităţii, transparenţei şi concurenţialităţii (adică nu cumperi de unde vrei, ci conf.Legii Achiziţiilor Publice).
La încheierea proiectului, faci un raport, Autoritatea de Management controlează, trimite la Bruxelles rezultatul, când se incheie tot programul de cheltuieli pe programul operaţional respectiv Comisia Europeană validează (sau nu) cheltuielile.
Dacă nu ieşi bine la control, restitui banii cheltuiţi greşit sau fraudulos, plus...puşcăria te mănâncă, pentru că UE nu glumeşte cu banii contribuabilului.
Am fost clar?
”Prin această facilitate vrem să venim în întâmpinarea beneficiarilor și să le oferim sprijin efectiv pentru a derula și finaliza proiectele contractate. Acest instrument financiar reprezintă o primă măsură pe care am luat-o pentru a accelera absorbția Programului Operațional de Pescuit și sunt determinat în a continua îmbunătățirea și eficientizarea acestor finanțări importante pentru sectorul piscicol din România”, a declarat George Octavian Turtoi, secretar de stat în MADR.
Beneficiarii privați ai POP (Programul Operaţional Pescuit) care nu au început investiția vor putea solicita un avans de până la 40% din valoarea finanțării nerambursabile, iar cei publici, de până la 50%. În cazul în care investițiile sunt demarate, AMPOP (autoritatea de management responsabilă) poate plăti valoarea totală eligibilă nerambursabilă a tranșei de plată, pe baza facturilor prezentate, urmând ca beneficiarii să justifice ulterior virarea sumelor către terți prin ordin de plată.
Tradus, asta înseamnă că nu mai este nevoie să foloseşti întâi banii proprii (adică cei 25 sau 15 sau 10% contribuţie proprie), apoi să prezinţi la decontare documentele care să ateste plăţile făcute, iar Ministerul Finanţelor să-ţi deconteze sumele în lei aferente cheltuielilor eligibile, urmând ca Guvernul să recupereze, centralizat, sumele în Euro de la Comisia Europeană.
Practic, după adoptarea acestei facilităţi, dacă (de exemplu) ai un proiect aprobat de 1.000.000 Euro, poţi solicita transferarea a 400.000 euro (echivalent in lei), din care să incepi să faci cheltuieli ELIGIBILE, conform proiectului aprobat. Cheltuielile se decontează pe bază de documente, iar contul se realimentează până ca concurenţa sumei europene nerambursabile aprobate.
Fiecare cheltuială este controlată din perspectiva oportunităţii, realităţii, transparenţei şi concurenţialităţii (adică nu cumperi de unde vrei, ci conf.Legii Achiziţiilor Publice).
La încheierea proiectului, faci un raport, Autoritatea de Management controlează, trimite la Bruxelles rezultatul, când se incheie tot programul de cheltuieli pe programul operaţional respectiv Comisia Europeană validează (sau nu) cheltuielile.
Dacă nu ieşi bine la control, restitui banii cheltuiţi greşit sau fraudulos, plus...puşcăria te mănâncă, pentru că UE nu glumeşte cu banii contribuabilului.
Am fost clar?
beleau este ca legile noastre nu prea se "pupa" cu ale lor si din cauza incompetentei si a fricii de a isi pierde postul ocupat prin numire politica, ai nostrii cer tot felul de documente justificative aberante
din aceasta cauza multi au renuntat la aceste finantari
din aceasta cauza multi au renuntat la aceste finantari
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.
Ca sa primesti bani in avans, trebuie sa ai statut de "baron local". Am derulat mai multe proiecte pe bani europeni atat POSCCE cat si POSDRU si banii mi-au fost rambursati dupa 4-6 luni de la depunerea documentelor justificative. Si sa nu va mai zic de auditarile facute si de incompetenta institutiilor care monitorizeaza achizitiile. Stiu cazuri in care monitorii au dat solutii contradictorii si s-a ajuns chiar in instanta.
Modificarea Ordonanţei nr.74/2009 constă tocmai în oferirea posibilităţii de primire ÎN AVANS a finanţării, în limita a 40 % din sumă,danone scrie:Ca sa primesti bani in avans, trebuie sa ai statut de "baron local". Am derulat mai multe proiecte pe bani europeni atat POSCCE cat si POSDRU si banii mi-au fost rambursati dupa 4-6 luni de la depunerea documentelor justificative. Si sa nu va mai zic de auditarile facute si de incompetenta institutiilor care monitorizeaza achizitiile. Stiu cazuri in care monitorii au dat solutii contradictorii si s-a ajuns chiar in instanta.
Problema rambursărilor cheltuielilor eligibile se va pune şi-n continuare, pentru restul sumei finanţate nerambursabil, dar avansul POATE constitui un ajutor,
Dar ceea ce scrieţi legat de incompetenţa, birocraţie, corupţie etc. este absolut adevărat.
Ar fi bine să fie mai bine, poate fi o măsură bună, dar sunt destul de sceptic în legătură cu corupţia şi birograţia. Şi ştiu ce spun, din viaţa de zi cu zi. Din păcate !
...imi pare bine ca ai reusit sa realizezi asta si n-a trecut multa vreme de cand ma contraziceai vehement.zavera scrie:...
Dar ceea ce scrieţi legat de incompetenţa, birocraţie, corupţie etc. este absolut adevărat.
Sanatate !
Mulţumesc de urări şi Paşte Fericit !old_radu scrie:...imi pare bine ca ai reusit sa realizezi asta si n-a trecut multa vreme de cand ma contraziceai vehement.zavera scrie:...
Dar ceea ce scrieţi legat de incompetenţa, birocraţie, corupţie etc. este absolut adevărat.![]()
Sanatate !
PS - eram (şi sunt) conştient de existenţa acelor racile. Mă lupt şi eu cu ele, iar uneori obţin şi unele succese, să le zicem, "de etapă".
Acum, că a vrut Dunmnezeu să fiu iar în plenitudinea forţelor, poate voi reuşi chiar mai mult.
Oare pe cand vor demara noile proiecte in domeniu, pentru 2014-2020?
Nu sta degeaba, ca degeaba stai!