Se mai prinde ceva in Delta?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
constantin
junior
junior

Se mai prinde ceva in Delta?

Mesaj de constantin » 11 Mar 2005, 09:31

N-am ajuns niciodata in Delta si aud tot felul de zvonuri, ca nu se mai prinde peste, ca trebuie sa stii locuri anume, ca trebuie sa platesti zeci de taxe pentru un loc mai bun. Cei care au fost, indeosebit anul trecut, ce-au facut?Se merita sa ajungi acolo? Cum, pentru a nu lua teapa?

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 11 Mar 2005, 09:38

cred ca e o intrebare mai mult retorica :roll:
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Cristi_Aron
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Cristi_Aron » 11 Mar 2005, 10:34

Salut!

Anul trecut am fost si eu pentru prima oara in Delta. Ce pot sa-ti spun.... pentru cineva care merge prima oara, poate fi extrem de dezamagitor, in conditiile in care nu e insotit de o persoana cu cateva "deplasari" la activ. Nu cred ca e recomandat , incapator in ale deltei fiind, sa mergi spre exemplu cu cortul, sau fara sa ai garantia ca vei avea o barca la dispozitie. Pentru ca pur si simplu, delta nu este o simpla balta mai mare, iar problema locatiei poate fi un adevarat "quest' in care fiecare detaliu conteaza.
Ca sfat, (este de altfel ceea ce am facut si eu anul trecut) in primul rand, gaseste-ti un camarad in ale pescuitului, care a mai fost in Delta in prealabil, si extrem de important, incearca sa fie un camarad "verificat" cu care ai mai fost de cateva ori la pescuit, pentru ca situatiile care se ivesc in delta sunt dintre cele mai diverse si e foarte bine sa ai langa tine o persoana de incredere, cu care sa nu te calci pe bataturi. Apoi, pe cat posibil, localizeaza de acasa zona in care vrei sa mergi, daca s-ar putea sa-ti aranjezi tot de-aici si problema cazarii ar fi perfect (asigura-te inca o data ca vei avea barca la dispozitie). Un telefon in prealabil, sa afli care este conditia dunarii la momentul respectiv iti usureaza mult pregatirile si poate fi esential pentru o partida reusita (altfel te pregatesti cand stii ca vei gasi o dunare mare si tulbure si altfel cand auzi zvonuri despre o apa in scadere si limpede) Oricum asteapta-te la surprize de pe o zi pe alta, si chiar surprize mari; ecosistemul de acolo este extrem de variabil si datorita specificitatii lui, orice schimbare atmosferica se poate transforma intr-un "eveniment" care sa te tina in casa doua zile (de exemplu).
Treaba cu pestele este simplificata mult, daca , asa cum am spus, mergi cu cineva care sa cunoasca zona. Pentru unul sau mai multi pescari care ajung prima oara in delta, fara cateva informatii verificate, nu ma indoiesc ca a gasi pestele pe care-l cauta este doar o chestiune de intamplare.
Taxele depind de zona in care vrei sa pescuiesti, adica de conditiile impuse de concesionarul respectivei zone. Permis vizat la Tulcea, eventul permis de condus ambarcatiuni (controlul navigatiei civile a fost destul de prezent anul trecut in zona Gorgova) ar putea sa-ti usureze un pic viata. Atentie la ce barca vei avea la dispozitie, si daca e cu motor, verifica daca inmatricularile (barca si motor) sunt in regula.
Altfel... dupa pricepere si indemanare.... eu, dupa prima mea expeditie acolo, am fost destul de incantat: am gasit suficienti avati si bibani mancaciosi care realmente au facut toata vacanta, am gasit si stiuca, chiar pe canalul Sontea, intr-o partida pe care n-am s-o uit cat voi trai, nu pentru ca am fi prins stiuci cu sacul ci doar pentru ca a fost un pescuit extrem de dificil, iar satisfactia a fost cu atat mai mare. (unde mai pui ca am fost si primii care am gasit-o pe cumatra in perioada aia).Restul .... deja nu mai conteaza.

Daca vrei mai multe informatii, pe privat.
Fir intins!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 11 Mar 2005, 10:55

ce inseamna " se merita ", si ce inseamna "sa iei teapa" ?
la ce vrei sa pescuiesti ? in ce regim ( vrei sa umblii sau vrei sa pui cortul pe malul dunarii si sa stai cateva zile ) ?

daca vrei sa umblii dupa stiuca pe canale si lacuri atunci o sa te coste destul de mult barca, benzina, lipoveanul, etc.....

daca vrei sa stai intr-un loc sa pui tabara si sa te coste putin, iti gasesti un loc pe dunare ( ajungi cu masina pana in dunavatul de jos fara sa treci cu bacul, sau treci cu bacul la Nufaru si mai cauti ), pui cortul si asta este

te interesezi in prealabil de cine apartine zona respectiva, platesti taxa de biosfera, taxa de cort si taxa de pescuit si stai acolo cat vrei tu.... in regim de camping

BIBI
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de BIBI » 13 Mar 2005, 19:08

Constantin, privind prin ochii pescarului, Delta nu mai este ce a fost cândva. Şi totuşi, dacă ai apucat să guşti odată din frumuseţile ei chiar dacă nu te-ai întâlnit cu "monştrii" la care visai, cu siguranţă vei merge şi altă dată, ptr. că Delta este...altceva. Cristi_Aron a punctat f. bine problemele cu care te poţi confrunta. Eu pot să-ţi dau un sfat, dar din capul locului tre' să-ţi spun că eu merg în Deltă numai în oct.-nov. pt. ştiucă în special(asta nu înseamnă că nu se poate prinde şi crap,sau alte specii de "paşnici" în per.respectivă-vezi articole în revistele de specialitate) Anul trecut am schimbat locul şi m-am orientat către Crişan-Mila 23-Caraorman. Necunoscând zona,am luat-o aproape de la 0.Cu ceva vreme înainte am încălecat pe internet şi am început să "sap".Am găsit un site, am sunat la un nr. de tel. la care a răspuns o voce drăguţă şi i-am comunicat cam ce ne-ar interesa-o pensiune cu masa de seară inclusă, un minim de confort, barcă-. Grupul, format din 4 persoane, eu,cumnatul,vărul meu şi un prieten, căliţi pe malul apelor, s-a reunit în seara în care trebuia să primim răspunsul,telefonic, de la doamna care s-a ocupat de cele solicitate.Ne-a găsit o pensiune-care nu era în oferta turistică-la Crişan, ne-am interesat de taxa de pescuit şi la solicitarea noastră a spus că va contacta pe cineva care o să ne caute la pensiune în seara în care vom ajunge şi o să ne explice ce şi cum.I-am trimis doamnei un aconto, urmând ca ulterior să o mai contactăm. Ne-am interesat la Tulcea la gara fluvială despre orarul "pasagerului"de Sulina şi a curselor rapide,costuri, posibilitatea de parcare a maşinilor. Menţionez că am stabilit totul până în cele mai mici amănunte. A urmat : plecarea cu 2 maşini(una pe GPL şi alta pe motorină pt. reducerea costurilor), ajuns în Tulcea,discutat cu portarul de la parcare(în spatele gării fluviale),stabilit preţul-la mica înţelegere-400000 lei 10 zile,2 maşini,super convenabil faţă de sezon(vara),îmbarcarea cu o droaie de bagaje, plecare, ajuns Crişan,coborâre Pasager, urcare bagaje+pescari în 2 bărci care ne aşteptau pt. a ne transporta în capătul dinspre Sulina al Crişanului,pt că acolo stătea gazda. Ajuns,verificat condiţiile,planul de bătaie la o ţuică de la mama ei, venit agentul piscicol, stabilit locurile posibile ce găzduiau monştrii, plătit taxa-100000/zi/pescar,agentul ne-a făcut rost şi de barcă. Costurile aşa cum zice Danr, 10 eu ora de marş,cu tot cu barcagiu(nu am plătit staţionarea),dar avantajul nostru,când mergeam la ştiucă în Bogdaproste,luam la remorcă o barcă fără motor cu 150000-200000 lei/zi, plata se împărţea la 4.Aşadar,motorul pâna în Bogdaproste,pescuit toată ziua din barcă şi retur, cam 20 eu+200000 barca fără motor=1000000.ÃŽmpărţit la 4= 250000/zi/pers. Dacă eram 2...Am pescuit şi la crap dar cu rez.slabe,asta pt.că până am "bunghit"locurile de pe Dunărea veche care ţineau crap,terminasem deja sacul cu momeală şi pierdusem destul timp.Anul ăsta ştim unde să-l căutăm. ÃŽn zilele când mergeam la crap,barcagiul,dacă avea şi altceva de rezolvat,pleca şi se-ntorcea seara, sau altfel rămânea cu noi,fără alte costuri suplimentare. Dacă se merită să ajungi acolo?! Şi numai pentru natura înconjurătoare se merită.Investim în pescuit doar pt.cantitate?! Atunci...ne luam setci! Eu unul nu plec de acasă doar pt. pescuit în sine,ci pentru ceea ce înseamnă ieşirea în natură şi chiar dacă "nu se merită", potrivit unor colegi care măsoară în kg.ieşirile mele,mi-e greu să mă schimb după 30 ani. Costuri totale-transport dus întors Slatina-Crişan,cazare+masa de seară în regim de pensiune(cu faţa umană),alimente pentru mic dejun şi prânz(procurate în mare parte din Tulcea),taxa de pescuit,transport în Deltă,bericile de rigoare etc.,9-10 mil lei (jumăt. lunii oct.2004).Peşte, de-ajuns ca să merg iar anul ăsta-ceva ştiuci răsărite,dar nu monştrii, crap "de gust" şi desigur deliciul zilelor de pescuit în Deltă babuştile şi roşioarele "maşcate",pe care doar aici le-am găsit.Anul ăsta,altceva,-am păstrat legătura cu băiatul cu barca la care de fapt o să şi locuim,ştim şi locurile de crap pt. cei din trupă doritori de acest peşte şi am mai învăţat câte ceva din greşelile anilor anteriori. DELTA!? Nu cred că poţi spune vreodată în adevăratul sens al cuvântului..."cunosc Delta" Mereu este altfel. ÃŽncearcă şi mergi o dată şi-apoi...Scuze Danr, m-a luat valul!

constantin
junior
junior

Mesaj de constantin » 14 Mar 2005, 08:13

Multumesc mult pentru sfaturi. Acum, din cate am inteles este putin de umblat, dar merita.

gabii
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gabii » 14 Mar 2005, 11:43

Pt ca veni vorba de tepe: va povestesc:

Acum trei ani am fost prima data in delta... am mers la Mila 23. Acolo a fost totul super, inclusiv cazarea, am avut barca, am avut loc fain de pescuit. nu am prins decat somni.

Acum 2 ani am vrut altceva... am mers la Murghiol. Auzisem ca acolo e un camping si ca e ok. De fapt a fost cea mai proasta alegere posibila. Pe langa faptul ca erau conditii infecte, preturile la barci erau foarte piperate... Dupa o noapte am parasit campingul si ne-am dus cu masina pe canal, prin padure- pana unde am putut mere (aveam un mondeo). In doua zile de pescuit de pe margine, fara barca, am avut o singura ruptura (cred ca a fost un somn mai mare) iar capturi: trei carasi si o babusca! Cred ca aia a fost cea mai mare teapa pe care am luat-o vre-odata la pescuit!
Mi-am jurat ca daca mai merg in delta nu mai merg cu masina pana la locul de pescuit. Totul e sa ai barca si timp destul sa cauti locurile bune. Iar la locurile cu adevarat promitatoare nu poti ajunge decat cu barca!

Sper ca anul asta sa ajung iarasi in Delta, mi-am propus sa merg la Babina... am vazut o caseta filmata de niste amici, care dupa trei zile de pescuit la crap au eliberat cam 70 -75 de bucati toate peste 3 -4 kile! Cele sub trei kile le eliberau imediat. E drept ca au stat cam 3 saptamani in delta, au momit locul, au avut 2 barci la dispozitie, da era incredibil cum prindeau! Aveau o medie de 5 -6 crapi peste 6 kile pe zi! Cei mici nu i-am mai pus la socoteala. Am vazut crapi de 16 -18 kg! Bineinteles ca ei sunt genul de pescari ce eliberau capturile! Totul e pe caseta, cand mi-au povestit niste baieti am crezut ca sunt fantazii de duminica...da spre marea mea uimire sunt reale. Nu am mai putut sa dorm cateva nopti dupa ce am vazut caseta! :shock:

Nu mai vorbesc de capturile de somn. Apoi au mers cu barca si au dat la voblere - capturile de avat si stiuca nbu au fost impresionante da a fost placut. Sper sa ajung si eu in acele locuri, macar pt vre-o 10 zile.

Numai bine!

Scrie răspuns