pestii....incotro??

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

gripone
junior
junior

pestii....incotro??

Mesaj de gripone » 23 Iun 2010, 09:50

Buna domnilor...ma intreb ce se intampla cu pestii si mai ales cu puietii in cazul viiturilor si apelor mari, facand aluzie la ce se intampla in ultima saptamana aici in Ardeal?
In urma cu cativa ani, in urma unor inundatii mari Somesul Mare parca era mort...acum ca s-a refacut fauna piscicola, Somesul promite din nou (pe apa murdara si crescuta am avut saptamana trecuta atacuri de avat de-mi statea inima-n loc)...Oare o sa dispara din nou??

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 23 Iun 2010, 10:53

pestii??? in punga si acasa :cry: ... cat despre viitura, e benefica refacerii populatiei :wink:

MARIUS POPA
veteran
veteran

Mesaj de MARIUS POPA » 23 Iun 2010, 11:40

si eu ma intreb cum se orienteaza pestii pe apele astea, cum dai de ei si unde stau? :roll: :?:
Imagine
Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 23 Iun 2010, 14:31

Eu stiu cum e la pastrav, nu doar din carti ci si din practica. Viiturile f mari antreneza la vale pestii, pe unii ii omaoara, altii se adapostesc dupa pietre si in cascade, in cazuri grave se distrug si cascadele, se "muta" stanci imense cu zeci de metri in aval etc. Pastravii supravietuitori incearca sa revina pe locurile lor de bastina dar fie le gasesc distruse si cu relief schimbat fie dau de cascade f inalte si nu mai ajung inapoi. De aceea e imperativ sa se faca repopulari. Dupa o megaviitura dureaza 3-4 ani sa se refaca, eu asa zic.

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 23 Iun 2010, 17:23

Dupa viitura am gasit o gramada de salai morti ... unii au zis ca au sufocat din cauza turbiditatii apei ,nu stiu daca aceasta e motivul ,dar am vazut in fiecare an cel putin de 2-3 ori ...

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 23 Iun 2010, 19:16

kzoli scrie:Dupa viitura am gasit o gramada de salai morti ... unii au zis ca au sufocat din cauza turbiditatii apei ,nu stiu daca aceasta e motivul ,dar am vazut in fiecare an cel putin de 2-3 ori ...
Poate i-a lovit apa cu capul de crengi si pietre! Asa vin si guvizii morti la marea neagra dupa furtuni...nu stiu exact dar ce poate fi?

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 23 Iun 2010, 20:11

la mare pe linga guvizi mai vin morti si citva prosti de turisti oare pe riuri cind incepem sa gasim braconieri dati cu capu de pietre precum pastraviorii in timpul viiturilor???
scuze de off topic

nightfishing01
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de nightfishing01 » 23 Iun 2010, 20:34

kzoli scrie:Dupa viitura am gasit o gramada de salai morti ... unii au zis ca au sufocat din cauza turbiditatii apei ,nu stiu daca aceasta e motivul ,dar am vazut in fiecare an cel putin de 2-3 ori ...
da turbiditatea actioneaza negativ asupra salaului si apar astfel de cazuri tot mai des
acelasi efect au apele slab oxigenate si cu o temperatura f ridicata
pe astfel de ape salaii se inghesuie pe portiuni f mici unde exista un usor curent si stau toti in primii 50 cm sub nivelul apei lipsa de conditii optime practic ii sufoca si in timp din pacate se intorc cu burta in sus :(

RYOBI
veteran
veteran

Re: pestii....incotro??

Mesaj de RYOBI » 23 Iun 2010, 21:00

gripone scrie:Buna domnilor...ma intreb ce se intampla cu pestii si mai ales cu puietii in cazul viiturilor si apelor mari, facand aluzie la ce se intampla in ultima saptamana aici in Ardeal?
In urma cu cativa ani, in urma unor inundatii mari Somesul Mare parca era mort...acum ca s-a refacut fauna piscicola, Somesul promite din nou (pe apa murdara si crescuta am avut saptamana trecuta atacuri de avat de-mi statea inima-n loc)...Oare o sa dispara din nou??

dupa viitura de la tarlisua in care au murit si cativa oameni ecosistemul acavatic de pe somes a fost grav afectat au murit majoritatea pestilor mai putin mrenele
Am 60 de bile albe.
fanatic76starter@yahoo.com
0745373235

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 23 Iun 2010, 22:31

:cry: Corect.Salaul este foarte sensibil la namolul depus pe branhii...In cazul unei ape "groase" apare acest fenomen de sufocare. Este unul din motivele care diminueaza rau populatia de salau aval de varsarea Ariesului in Mures:Ariesul are maluri argiloase si la viituri puternice transforma Muresul in mocirla ...Urmarea: salaul coboara mult pe apa in zonele cu afluenti mai curati ,gen aval de varsarea Sebesului in Mures .
Sau la Arad la ponton! :lol:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Scrie răspuns