pestii....incotro??
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
pestii....incotro??
Buna domnilor...ma intreb ce se intampla cu pestii si mai ales cu puietii in cazul viiturilor si apelor mari, facand aluzie la ce se intampla in ultima saptamana aici in Ardeal?
In urma cu cativa ani, in urma unor inundatii mari Somesul Mare parca era mort...acum ca s-a refacut fauna piscicola, Somesul promite din nou (pe apa murdara si crescuta am avut saptamana trecuta atacuri de avat de-mi statea inima-n loc)...Oare o sa dispara din nou??
In urma cu cativa ani, in urma unor inundatii mari Somesul Mare parca era mort...acum ca s-a refacut fauna piscicola, Somesul promite din nou (pe apa murdara si crescuta am avut saptamana trecuta atacuri de avat de-mi statea inima-n loc)...Oare o sa dispara din nou??
- MARIUS POPA
- veteran
-
- veteran
Eu stiu cum e la pastrav, nu doar din carti ci si din practica. Viiturile f mari antreneza la vale pestii, pe unii ii omaoara, altii se adapostesc dupa pietre si in cascade, in cazuri grave se distrug si cascadele, se "muta" stanci imense cu zeci de metri in aval etc. Pastravii supravietuitori incearca sa revina pe locurile lor de bastina dar fie le gasesc distruse si cu relief schimbat fie dau de cascade f inalte si nu mai ajung inapoi. De aceea e imperativ sa se faca repopulari. Dupa o megaviitura dureaza 3-4 ani sa se refaca, eu asa zic.
-
- veteran
Poate i-a lovit apa cu capul de crengi si pietre! Asa vin si guvizii morti la marea neagra dupa furtuni...nu stiu exact dar ce poate fi?kzoli scrie:Dupa viitura am gasit o gramada de salai morti ... unii au zis ca au sufocat din cauza turbiditatii apei ,nu stiu daca aceasta e motivul ,dar am vazut in fiecare an cel putin de 2-3 ori ...
-
- utilizator constant
da turbiditatea actioneaza negativ asupra salaului si apar astfel de cazuri tot mai deskzoli scrie:Dupa viitura am gasit o gramada de salai morti ... unii au zis ca au sufocat din cauza turbiditatii apei ,nu stiu daca aceasta e motivul ,dar am vazut in fiecare an cel putin de 2-3 ori ...
acelasi efect au apele slab oxigenate si cu o temperatura f ridicata
pe astfel de ape salaii se inghesuie pe portiuni f mici unde exista un usor curent si stau toti in primii 50 cm sub nivelul apei lipsa de conditii optime practic ii sufoca si in timp din pacate se intorc cu burta in sus

Re: pestii....incotro??
gripone scrie:Buna domnilor...ma intreb ce se intampla cu pestii si mai ales cu puietii in cazul viiturilor si apelor mari, facand aluzie la ce se intampla in ultima saptamana aici in Ardeal?
dupa viitura de la tarlisua in care au murit si cativa oameni ecosistemul acavatic de pe somes a fost grav afectat au murit majoritatea pestilor mai putin mrenele
kzoli scrie:Dupa viitura am gasit o gramada de salai morti ... unii au zis ca au sufocat din cauza turbiditatii apei ,nu stiu daca aceasta e motivul ,dar am vazut in fiecare an cel putin de 2-3 ori ...

Sau la Arad la ponton!

Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.