Salutare,
Nu am sa tin vreo teorie a pescuitului la copca vreau doar sa evidentiez cateva reguli de baza de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne dorim o iesire pe gheata.
1. Intodeauna cand plecam sa pescuim pe gheata – la copca – trebuie sa fim foarte bine echipati/imbracati.
O vorba din batrani spune ca frigul de la picioare te ia, deci: ghete imblanite, ciorapi de lana sau bumbac ce avem la indemana, un costum termic ne scapa de multe neplaceri, manusi imblanite (eu le prefer cele cu un singur deget), caciula imblanita si de ce nu, o cagula pe sub caciula si neaparat inca un rand de haine de schimb pentru eventualele neplaceri.
2. Niciodata nu va aventurati de unul singur la pescuitul pe gheata, cred ca vati dat seama de ce…
3. Sa nu ne lipseasca din bagajul nostru o franghie de lungime apreciabila (5, 6, 7 m), in caz ca am patit-o (doamne fereste) ne poate trage partenerul de pescuit si ajungem la acel rand de haine de schimb de care aminteam mai sus.
4. Am ajuns pe lac, canal, iaz etc. Primul lucru pe care-l facem, ne asiguram de rezistenta si grosimea ghetii (facem cativa pasi pe gheata paralel cu malul si apoi daca nu sunt probleme, avansam cu prudenta spre locurile vizate.
Niciodata nu mergem sau stam grupati mai multi pescari in acelasi loc.
5. Spargerea ghetii. Va sfatuiesc sa folositi o freza pentru copca (se gasesc in magazinele de profil). Nu veti depune acelasi efort ca atunci cand folositi toporisca sau dalta si ciocanul dupa caz. Nu veti transpira ca mai apoi sa inghetati (aveti grija intodeauna de temperatura corpului).
6. Niciodata nu faceti gaura langa gaura (copca dupa copca).
7. Nu trebuie sa ne lipseasca termosul cu ceai fierbinte/cald (nu vin, nu tuici sau palinci. doar ceai cald). Cine crede ca se incalzeste cu “spirtoaseâ€
Pescuitul pe gheata - La Copca
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- Bass Assassin
- senior
Mai adaug la ce a spus Steff si :
Incalzitoare de maini si picioare sub forma de pernute care se incalzesc dupa desfacere, la contactul cu aerul, in urma unei reactii rapide de oxidare, care produce caldura si stau calde pana la 30 de ore .
Si folia de supravietuire care mentine temperatura corpului in caz de accident
Este o investitie care ne scapa de probleme
Incalzitoare de maini si picioare sub forma de pernute care se incalzesc dupa desfacere, la contactul cu aerul, in urma unei reactii rapide de oxidare, care produce caldura si stau calde pana la 30 de ore .
Si folia de supravietuire care mentine temperatura corpului in caz de accident
Este o investitie care ne scapa de probleme
In putinele mele partide la copca (2), am avut la mine si o bucata de izopren(neopren) care mi-a asigurat izolatia la talpi,un punct vulnerabil.Asta o stiu de la munte cand mai dorm in cort pe zapada si izolarea din partea izoprenului este totala. Am vazut ca unii folosesc o scandurica cand pescuiesc pe gheata. Cum bine scria "Bass Assassin" exista pachete pentru incalzire care se gasesc si pe la noi.