Pescuit din caiac la Shirleys Bay (povestire)

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
mihaif99
senior
senior

Pescuit din caiac la Shirleys Bay (povestire)

Mesaj de mihaif99 » 17 Aug 2007, 22:57

Duminica 12 August, pe la prinz nu mai aveam stare, ma mancau palmele sa ies cu caiacul.
Am luat cu mine un caiac pneumatic mic Gumotex (Innova) Safari un cooler mediu in care am aruncat un bolovan de gheatza din frigider, trusa de pescuit ultrausor, de data asta bine asortata cu voblere si naluci, si o lanseta spinning Abu Garcia cu fir Spiderline 5 kg .25mm .

Pe drum nu stiam cum sa ajung mai repede, tremuram de nerabdare. Ma iau de unul! Of, misca-te frate! Ca nu esti la promenada. Stiu ca e doar nerabdarea mea. In fine, am ajuns la Shirleys Bay. Locul asta e un golf mare in raul Ottawa, un rau care e cam jumate din Dunare. Acest Shirleys Bay marcheaza inceputul uni lac mare numit Lac Des Chenes. Parcare relativ goala, cateva masini cu trailere, pe plaja maxim 10 oameni. Niste indieni ma privesc cu interes cum imi pregatesc una-alta.

Am umflat caiacul infrigurat de nerabdare, shi pe la mijlocul procesului mi-am adus aminte ca nu am pus skeg-ul (un fel de carma , dar fixa) , asha ca a trebuit dezumflat pe jumatate. De data asta am fost mai atent shi l-am umflast in asha fel incat sa fie mai lat un pic. Pentru stabilitate. E de o persoana? Ma intreaba un indian. DA! Raspund. La care el isi pierde brusc interesul.

Am carat caiacul la apa, am pus coolerul in spatele scaunului meu, trusa de pescuit in fatza sprijinitorii de picioare, undita intre picioare, mi-am luat vasla shi am plecat vaslind voiniceste.
Mergand paralel cu malul sting golfului, spre larg am incercat sa fac trolling, adica sa trag un vobler prin apa. Tot la doua minute insa agatam alge shi trebuia sa ma opresc sa il curat. Asha sontac sontac am ajuns intr-un loc in care apa era extrem de mica, cam pina la genunchi, am mai mers un pic pina la intrearea in niste alte golfuri, unde accesul e ne-indicat shi apa a devenit incredibil de mica. Cum atingeam fundul cu skek-ul, am coborat din caiac shi am mers pe jos. Era ireal. Cand liniste incredibila, cand IMPUSCATURI la foc automat, ca la revolutie. E un poligon militar in apropiere. Noroc ca nu tine mult trasul asta.
M-am oprit shi m-am uitat in jurul meu. Aveam nevoie de un plan, shi voiam sa pescuiesc. M-am hotarat sa intru cu caiacul in zona cu vegetatie acvatica densa. Am plimbat caiacul la apa "mai adinca", m-am urcat in el shi am intrat in zona cu vegetatie. Erau ierburi pina la suprafata, shi nuferi dar caiacul aluneca peste. Evident ca era PLIN bass, adica un biban MARE. Fugeau grashii de sub nasul meu! Cu plescauturi shi valurele. Era timpul sa prind cativa! Am incercat un popping vobler Rapala de suprafata, in mici deschideri pe care le gaseam. Nimic! Apoi ideea salvatoare. Aveam in trusa un Berkley Power Worm Rigged Weedless. Era timpul sa il incerc. E un vierme moale cu trei carlige, care se inchid cu niste sarmulitza subtire cam ca un ac de siguranta. In felul asta nu agata vegetatia.
Am aruncat viermele shi surpriza pacuta! Nu agata nici fir de buruiana! Si asta in iarba aia acvatica deasa ca o lucerna! Actiunea era shi ea satisfacatoare, cam ca o codita de animal care inoata. De ce nu sareau pestii sa se bata pe el? Eu l-as fi mancat daca eram peste, mai ales ca mirosea shi bine!
Am lucrat in jurul barcii, am lucrat zonele in care am vazut miscare. Am lucrat deschiderile in vegetatie. Peste era cu gramada, le vedeam aripioarele, shi plescaiturile, dar nimic :? In fine nu chiar nimic, doi pestisori cam la 300g pe care l-am eliberat imediat.
Destul cu pescuitul asta! Deja incepe sa semene a munca. M-am hotarat sa ma plimb cu caiacul shi la las viermele in trolling dupa mine cam la 30 metri.
Asha am facut. Unita o tin intre talpa piciorului shi sprijinitoare de picioare. Am mers asa vreo 5 minute, tocmai am iesit din vegetatia densa shi.... BAM undita curbata RAU. Era mare, era vietate shi tragea ca un nebun! Lanseta curbata tare de tot, inima bate mai repede. Smallmouth bass nebun! Pe la 20 de metri distanta a inceput sa sara. Incredibil cum tragea. Ambreiajul era setat cam la 2.5-3 kg shi din cand in cand angaja... Wow!, l-am adus incet aproape. Cand a vazut caiacul a innebunit. Fuga la fund! Apoi a incercat sa treaca pe dedesubt. Lanseta insa am ales-o tocmai sa o pot trece de pe o parte pe alta. Fix de 1.90m, perfecta scopului. A trecut de pe stinga pe dreapta, apoi iar pe stinga, shi derula fir de pe tambur cum incerca sa se scufunde, doar doar sa gaseasca ceva, o creanga un bolovan sa invarta firul in jur shi sa scape...
Dar eu il voiam in barca! L-am ridicat usor, puna a ajuns la suprafata, apoi vasht in caiac!, hehe. Avea fix 1 kg. Cum poate sa lupte in halul asta un peste de 1 kg nu stiu. L-am luat de ceafa shi i-am sos acul cu mana. Intepat in buza. Apoi l-am pus in coolerul din spatele meu, am asigurat capacul shi gata! Excelent, masa de seara asigurata.

Am reprins sarmulitele pe carligele de pe vierme, care vierme era destul de sifonat... Hmm, cam repede pentru o momeala de 4$, hmmm :-( shi am aruncat viermele inapoi. De data asta 10 minute nu a mai prins nimic. Trag viermele shi intr-adevar avea iarba pe el. Curat, reprind sarmele shi inapoi. 5 minute, iar prind iarba.... Sau?..... De fapt stai ca e peste, dar e mic. II dau dumul.
Merg mai departe shi BAM! M A R E. De data asta cobor din caiac, ca apa era pina peste genunchi shi era piatra pe fund... Superba lupta. Il trag usor, atent, tensiune constanta, las batul lansetei sa faca treaba. La 10 m de mine, sare shi ii sare shi viermele din gura. S-a dus! Norocul lui.
In momentul asta vasleam spre punctul de plecare, ca se innorase rau shi nu voiam sa ma prinda traznetele pe apa.
A inceput dupa aceea ploaia, care m-a udat, dar senzatia a fost placuta. Nici gand sa imi pun fashul.
Pe drum iar am gatat niste iarba. Sau... shi incep sa mulinez vreo 20 metri fara sa simt presiune, dar firul intins. Sigur peste, dar era mic sau venea spre mine, apoi brusc bam, o coteste... presiune. Asta a fost mai mic, cam juma de kil. I-as fi dat drumul dar, pentru ca nu l-am simtit la timp a inghitit viermele prea adinc, shi I l-am scos greu. Cum pestele ar fi murit oricum, l-am tinut. Avrea o culoare superba pestele asta mic.
Am mers pe mal, la parcare unde venisera niste indivizi cu dou masinute cu telecomanda care facean un zgomot infernal shi se miscau extrem de repede.
Noroc ca in 20 minute le-au stricat masinutele shi au plecat.
Mi-am schimbat tricoul, am mancat shi am plecat apoi la a doua partida de pescuit, fix pe ruta unde stiam ca am mai prins. Am mai scos un peste de un kil shi doi care aveau peste jumate de kil. Cum 5 basi e limita legala pe o zi, am incetat pescuitul shi m-am mai plimbat un pic.
A fost excelent. O plimbare pe cinste, vreo 4 kg de peste proaspat shi doua barci cu motor pline cu pescari invidioshi ca nu puteau sa mearga pe unde prindeam eu. Deh, bolovani! Avantaj caiacul!
Viermele Berkley zdrentuit de tot, pina shi sarmulitele s-au indoit rau. Inutilizabil.

Odata ajuns acasa am curatat pestii care mai erau vii inca. Odata ce i-am curatat si spalat bine, i-am filetat. Fileurile nu se spala pentru ca isi pierd gustul. Am pus fileurile dulci in frigider cu putina sare. Carnea de peste cutatat imediat rezista zile intregi fara sa se strice chiar daca o tii doar la umbra si nu in frigider. Maruntaiele lasate in peste dupa ce a murit il strica insa extrem de repede. Chiar juma de ora daca e caldura si pestele cu maruntaie in el nu mai e bun de mancat.

APSHD
veteran
veteran

Mesaj de APSHD » 18 Aug 2007, 10:40

Ce specii de pesti sunt pe acolo :?: :?: :?:

mihaif99
senior
senior

Specii de pesti

Mesaj de mihaif99 » 20 Aug 2007, 16:12

Vezi link-ul
http://www.mnr.gov.on.ca/MNR/pubs/fishi ... fr2005.pdf

Iata speciile pe care le vizez:

Pesti mari:
Stiuca (Pike)
Bass (nu are echivalent in romana)
Salau (Walleye)

Pesti mici (panfish) incap in tigaie.
Un biban soare pe steroizi (Pumpkinseed)
Alt peste rotund maricel (Bluegill)
Shi un altul din aceeasi familie (Rock Bass)
Biban maricel (Perch)

Lumea mai pescuieste dupa Somon Pestrav, sau chiar Sturioni.

APSHD
veteran
veteran

Mesaj de APSHD » 20 Aug 2007, 16:54

Mersi.
Super. :roll: :twisted: :lol:

Scrie răspuns