Ati fost vreodata la pescuit pe un lac particular unde sa nu stiti ce peste este decat din auzite? Vi s-a spus vreodata ca s-a prins crap de 10 kile si va asaltau carasii de o palma? Ati fost vreodata la pescuit auzind ca este salau pe balta dar toata lumea a omis sa va spuna ca e puiet din primavara trecuta? Dar taxa ati platit-o?
Seamana mai mult a articol, da va rog sa aveti rabdare.
Deschid acest topic deoarece am avut o mica revelatie. Sunt sigur ca nu sunt primul si nu voi fi nici ultimul dar pana acum nu prea am stiut cum sa iau atitudine. Adevarul e ca m-am cam saturat de afacerile "falimentare" ale fostelor asociatii piscicole din toata tara Romaneasca, a caror activitate numai in folosul pescarilor nu e. Pe unde am umblat, Mures, Cluj, Salaj, Brasov..., spune-ti-mi voi pe unde nu, fostele salbe de lacuri si amenajari piscicole, candva conduse foarte bine de comunistii alungati la revolutie, s-au transformat in mici sau mari afaceri ale unora, actuali sefi de ferme sau asociatii piscicole, care mai mult sau mai putin legal, isi cam bat joc de fondurile piscicole si de fosta sau actuala avere a statului.
Cum sta treaba. Daca omu si-a cumparat balta face cam ce vrea cu ea. E privatizat? Corect! Sub aparenta multumire a miilor de familisti care isi petrec weekendul cu undita in mana si se multumesc cu "caraseii de distractie", in baltile amintite (si sigur cunoasteti macar un caz si voi), peste adevarat e mai mult legenda. Daca nu e, e foarte putin si tinut la adapost prin tot felul de tactici. Faza cu "au umblat la apa" e deja veche si tacticile asemanatoare sunt o gramada...
E si vina noastra! De cate ori ati fost la pescuit si ati vazut indivizi care din necunostinta sau ignoranta, ca sa nu ii atribuim ignorantei un sinonim neaos - caci a lor va fii imparatia cerurilor, retineau salau cat degetul, sau crap cat palma sau platica cat genunchiul? de multe ori. Cel putin eu am vazut. Am renuntat dupa un timp si ei dupa cateva beri, sa mai intreb ce fac cu ei, mai ales dupa ce am primit raspunsuri de genul: ii dau la pisica, ca s-a saturat de 'Darling".
Trecand si peste asta, si ca sa nu uit de ce va plictisesc (sper ca nu) ajung chiar in miezul problemei: PE BALTI PRIVATE SUNTEM, INAINTE DE A FII PESCARI - CONSUMATORI - DE SERVICII! Tinand cont de asta, ar trebui sa se aplice, si cu siguranta s-ar aplica daca ar fii oameni interesati, Legea Protectiei Consumatorului. Ei, daca pe eticheta la conserva de porumb pe care il pun in carlig, scrie cine o produce, ce cantitate are, ce contine si cine are voie sau nu sa manance, pana cand si asa mai departe... normal ar fii ca la intrarea pe un lac, din ambele sensuri cum se vine de la vreun drum principal, care este (o fii), ar trebui pusa tabala, pancarta, prompter, ce vreti voi, pe care sa scrie: Administratorul, Adancimea maxima, Specii de peste, Data ultimei populari, Data ultimei recoltari. CEL PUTIN! Nu vi se pare normal? Pentru ca taxa o platim! Si de multe ori nu e putin lucru. Daca mergi de trei ori la Zaul de campie, mai bine iti vizezi permisul de pescuit.
Acum aveti imaginea de ansamblu a povestii. Dupa ce tragem fiecare concluziile, unii ma vor critica altii vor fi de acord, ramane intrebarea: Ce facem?
Am incercat sa ma adresez Protectiei Consumatorului dar trebuie sa fie pentru un caz special. Asta al meu e cam general. Nu puteam sa ma plang nici ca am fost excrocat vreodata, pentru ca nu-i prost cine cere - e prost cine da, iar ca n-are balta peste nu pot demonstra. Apa a scazut cu jumatate de metru fata de saptamana trecuta de la seceta... s.a.m.d.
Va multumesc pentru rabdare. Astept semnale si sugestii. Eu sunt gata de actiune. Intre timp voi mai incerca!
Pescari sau consumatori? Si una si alta. Sa ne cerem dreptul
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Salut.Din pacate,problemele sunt aceleasi peste tot.Si in jurul Bucurestiului se intampla aceleasi magarii.Pe toate baltile.Sau pe majoritatea.Ma gandisem serios la varianta cu protectia consumatorului.Primul pas pe care l-am facut a fost permisul de Dunare.Al doilea ,a fost sa renunt la "carasariile" ordinare cu pretentie de lac populat cu de toate.Nu ai observat ca pe fiecare balta ,paznicul sau paznicii iti varsa aceeasi poveste.Peste fara numar,de toate soiurile.La sfarsitul zilei pleci cu o punga de caras.AAAA si daca ai noroc si cu cativa ciortani.Anul trecut pescuiam pe balta Rosu langa Lehliu.Am platit 35 ron ca sa prind caras.Atunci cand am intrebat paznicii daca este si peste mai mare au raspuns(-Avem domne crapi si de 3 kg in balta),de parca mi-ar fi zis ca au vre-un sturion sau mai stiu eu ce.

Salut.Din pacate,problemele sunt aceleasi peste tot.Si in jurul Bucurestiului se intampla aceleasi magarii.Pe toate baltile.Sau pe majoritatea.Ma gandisem serios la varianta cu protectia consumatorului.Primul pas pe care l-am facut a fost permisul de Dunare.Al doilea ,a fost sa renunt la "carasariile" ordinare cu pretentie de lac populat cu de toate.Nu ai observat ca pe fiecare balta ,paznicul sau paznicii iti varsa aceeasi poveste.Peste fara numar,de toate soiurile.La sfarsitul zilei pleci cu o punga de caras.AAAA si daca ai noroc si cu cativa ciortani.Anul trecut pescuiam pe balta Rosu langa Lehliu.Am platit 35 ron ca sa prind caras.Atunci cand am intrebat paznicii daca este si peste mai mare au raspuns(-Avem domne crapi si de 3 kg in balta),de parca mi-ar fi zis ca au vre-un sturion sau mai stiu eu ce.

am renuntat demult la lacurile cu plata. motivele : nu este peste in ele, este dar il hranesc pe mijloc sau in alte locuri, este dar daca il pui in lumina vezi prin el. spre uimirea mea am constatat ca tot vechile lacuri pe care majoritatea le considera terminate inclusiv localnicii pe de langa ele, au peste si nu vbesc de cateva kile de caras sau 3 ciortani ci de capturi adevarate. un lac nu poate fi terminat de braconaj "nespecializat", ca sa ii spun asa, niciodata. vad taxe de 30-50 RON pe bazine pe care sub ochii mei le maturau cu navoade profesionale de sute de metrii; e lipsa de respect fata de pescari. sincer mi-ar conveni sa nu iau peste acasa dar macar sa prind cum trebuie si as considera justificata taxa.
Obiectiv: 8,1 kg !
-
- veteran
Sunt si pescar si consumator de aceea ma bag...Nu-mi este indiferent ce prind, si ce mananc. Ani de-a randul am mancat numai peste prins de mine. Si vara si iarna. Si am mancat!
Mananc si acum dar, mai ales iarna , prins de altii.Ca trage la monofilament de patru.
La undita ...mai rar.Ca asa si e. Rar. Dar nu-i bai ca este de cumparat.
Oficial, este peste. Dar, asa cum spuneam si cu alta ocazie, apa e si mai multa. Si nu e vorba de sectorul privat.
Cine ne protejeaza???
Dar e democratie...noi avem dreptul sa cerem si ei , care or fi ei, au dreptul sa nu ne bage in seama.
Mananc si acum dar, mai ales iarna , prins de altii.Ca trage la monofilament de patru.
La undita ...mai rar.Ca asa si e. Rar. Dar nu-i bai ca este de cumparat.
Oficial, este peste. Dar, asa cum spuneam si cu alta ocazie, apa e si mai multa. Si nu e vorba de sectorul privat.
Cine ne protejeaza???
Dar e democratie...noi avem dreptul sa cerem si ei , care or fi ei, au dreptul sa nu ne bage in seama.
Ma bucur nespus ca mesajul meu pus abia azi a dat rezultate mai mult decat satisfacatoare! Va multumesc! Sunt un pescar de rau oricum! Am iesit pe Mures numai anul asta cred ca de 30 de ori. Am si prins, stiuca, salau, biban, avat, somn. Voi incerca sa imi adaug pozele in galeria personala sa poata fii vazute.empthy_cluster scrie:@tristian, dute maichi pe rauri, dupa parerea mea este mult mai ok, mie nu-mi plac baltzile din principiu....... prea monoton....
Ce ma durea cel mai tare e ca balti sunt, multe, mai ales in judetul Mures. Salbe de lacuri, cate 5-6 la un loc Saulia, Zau, Toldal, Fragau, Valeni, Taureni... mai stiu io... Baiul e ca isi bat joc de noi. Uneori ai mai iesi la o partida de la salau, asa, ca la concurs. Dau bani nu-i problema si ii si eliberez, ca n-am ce face cu kile intregi de peste, dar sa stiu unde sa merg, sa fie civilizat si sa fie peste. Asta ma doare. Daca i-am putea forta sa aiba mereu afisat care-i situatia asa cum scriam in mesajul initial, macar nu ne-am pierde timpul si ne-am salva neuronii. Si ar fugii si pescarii de ocazie de baltile la care ar scrie "recoltat in toamna trecuta".
Hai sa-i presam sa fie in rand cu lumea. Ca iau bani grei pe minciuni si dat din umeri. Sunt in stare sa initiez si o lista cu semnaturi si sa o trimit aia OPC-ului impreuna cu o petitie si sa solicit raspuns in scris. Cred ca asta ar fi modalitatea de actiune cea mai corecta si eficienta.
De exemplu: Anul trecu de prin mai pana in septembrie am pescuit pe unul din lacurile de la Saulia (unii cunosc) sunt vreo 4 lacuri. Am avut zile cu capturi de 20-30 bucati de salau in 3-4 ore. Exemplare intre 300-1.500 grame. Am retinut 1-2 care erau peste kilogram. Am platit taxa 15 ron. Mai mult ca rezonabil. Incet a inceput sa umble vorba ca s-a prins bine si uneori gaseam la locurile pe care le descoperisem oameni care spuneau: "au prins niste baieti aici salai, unul dupa altul". Sa nu mai vorbim ca localnicii, nu putini, care erau "servus" cu paznicii, erau toata ziua colo. Ca la tzara. Nu era nicio problema. In noiembrie trec din nou si surpriza! Lacul era la jumatate. Lanseuri, voblere, twistere, nimic. Zero. Nici macar un biban. Vine paznicul. Zic: s-a recoltat? El: Nu, de la seceta a scazut apa. Au recoltat Zaul da nu au luat decat ceva crap reproducator sa populeze. Acum trebuie sa dea drumul un pic la apa de peste tot ca sa se umple Zaul mare la loc. Povesti. Daca scria ca s-a recoltat intre timp, plecam linistit si mai veneam peste 2 ani. Unde mai pui ca numai prin pescuit sportiv nu poti sa epuizezi un lac cu potential asa mare. Salaii aia acuma aveau intre 700-2500 g. Era ceva. Si erau si mai mari. In loc sa il administreze mai bine si sa impuna reguli noi ei l-au golit. Ce-au facut cu salaul de 300 de grame? Habar-n-am. Ma rog.
Alta problema e cu pescuitul din barca. Pe lacurile civilizate din zona Bucurestiului poti sa dormi in barca. Aici nu poti nici s-o umfli. In decretul nostru scrie ca pescuitul din barca e permis in lacuri si amenajari piscicole. De acord ca particularul poate sa faca ce lege vrea el da sa scrie undeva si aia "nu-i voie din barac - fara motiv". Ca io daca platesc taxa pescuiesc de unde vrea muschiul meu.
Ma rog. Iara m-am intins la vorba. Ma voi gandi la lista de adeziuni si la un program de actiune. Tot ne plangem si le plangem de mila la pesti. E randul nostru! Sa aparam ce mai avem. Va multumesc inca odata! Urmaresc subiectul si raspunsurile in continuare!