Este ştiinţific argumentat faptul că nici o autoritate publică nu-şi fa face datoria dacă nu va fi silită să facă acest lucru.
Iar singurii capabili să facă, paşnic, lucrul acesta sunt cetăţenii, în cazul nostru, pescarii.
Dar la noi :
- societatea civila (asociatii, fundatii, sindicate etc) foarte foarte slaba.
- opinie publica inexistenta. Fiecare vrea, toata lumea vorbeste, dar cand trebuie sa ia o atitudine cineva...liniste totala. Sau banuieli : ce interes are omul asta ? Opinie in interesul general nu exista !
Chiar off topic !
Pe unde am fost plecat, am primit multe lectii (si nu numai la scoala).
1. De-abia ajunsesem de vreo cateva saptamani si un profesor (un tip teapan, cu chelie, favoriti si ceas de buzunar), afland ca vin din Romania, m-a ridicat in picioare si mi-a povestit ce fac unii conationali de-ai nostri mai bruneti in tara lui (fusese la BBC un film despre cersetori si hotomani. Seful clasei, care pana atunci nici nu ma bagase in seama, a confectionat, pe banii lui, niste banderole pe care a scris "Rusine, Mr.Y". A cerut voie Decanului si a organizat un protest la ora lui Mr. Y, la care au participat toti colegii.
Surpriza a fost aparitia Decanului, care purta banderola !
2. Acum vreun an, s-a incercat de catre ministrul educatiei (o doamna) o mica reforma, care privea doar scolile publice. Era in defavoarea persoanelor defavorizate. Au fost proteste generale, iar la institutul nostru :
- trei zile urma sa intram cu 10 min la cursuri, stand in curte, studenti si profesori.
- urmatoarele 2 zile urma sa ne plimbam, in coloana, tacuti, in jurul cladirii ministerului.
- urma apoi un miting in curtea institutului.
....n-a mai fost nevoie, dupa doua zile, ministra si-a dat demisia, iar Guvernul a retras proiectul de lege.
Cand spun opinie publica, la asta ma refer !
Precizez ca nu sunt cazut in admiratia tarii unde mi-am terminat studiile (sunt destule probleme si pe acolo), dar constiinta civica au.
Cand vor invata si romanii asta, lucrurile se vor schimba !
Pana atunci, ramanem tristi si sceptici !