Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
lazarini
- veteran

adrian99 scrie:ce legatura are permisul de pescuit albastru,eliberat de ANPA(gratuit incepand cu anul 2017)cu taxa de membru intr-o asociatie sau taxa per zi pentru cei care nu sunt membri?
Absolut nicio legatura, permisul albastru are valabilitate pe apele care nu vor fi atribuite asociatiilor sau pe cele care nu au fost inca atribuite, ape pentru care nicio asociatie nu isi poate aroga vreun drept.
adrian99 scrie:exista prevazut in lege un plafon maxim pentru taxa perceputa la zi de asociatiile de pescuit/per zona atribuita?daca da si este depasit se pot sesiza organele abilitate,daca nu trebuie sa fie acceptat pentru a putea pescui in zona(zonele)atribuite
Din cate cunosc eu asociatiile au libertatea deplina de a stabili contravaloarea cotizatiei anuale de membru precum si a taxelor percepute nemembrilor care doresc sa pescuiasca pe apele detinute de acestea. Nu exista tarife minimale sau maximale, si nici obligatia de a notifica ANPA cu privire la contravaloarea unor astfel de taxe (asa cum s-a intamplat intre anii 2011 - 2016).
Singura lege care functioneaza este aceea a cererii si ofertei

-
APSHD
- veteran

Domnilor poate gresesc eu , dar din punctul meu de vedere : Perceperea unei taxe se poate face numai in baza unor Legi (acte normative).

-
lazarini
- veteran

APSHD scrie:Domnilor poate gresesc eu , dar din punctul meu de vedere : Perceperea unei taxe se poate face numai in baza unor Legi (acte normative).

In modelul de contract de utilizare se vorbeste de "
sumele incasate de catre Beneficiar de la nemembrii carora li se acorda dreptul de pescuit pe zona/zonele de pescuit in baza regulamentului propriu al asociatiei care are incheiate contracte de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ".
Daca te deranjeaza termenul de "taxa" putem sa-i spunem "tarif".
-
paul
- Moderator

-
-
adrian99
- veteran

paule,nu este haos...ci dezastru
"Conform noilor reglementari, fiecare pescar trebuie sa se inscrie intr-o asociatie, asa cum este si la vanatoare. Nu este o obligatie, poate sa nu se inscrie intr-o asociatie, dar ca sa poata pescui in zonele reglementate prin ordin de ministru trebuie sa devina membru. Au fost multi oameni nemultumiti de aceste modificari, dar asta este situatia reglementata. Pentru ei, era bine cand plateau 50 de lei pentru permisul de pescar si faceau haos cu baterii si alte metode, iar acum, cand situatia este reglementata, nu le mai convine. Aceste contributii care se aduna de la membrii asociatiei sunt folosite pentru diverse cheltuieli, cum ar fi popularea apei sau salariul paznicului, lucruri care costa", a spus Gabriel Surdu, presedintele Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Iasi.
daca nu mergeti in instanta chiar ca nu veti rezolva nimic.mi-a spus alex ceva dar nu credeam ca s-a ajuns pana aici...

-
paul
- Moderator

-
Da, Adrian...sunt mai multe de zis, dar nu se cade spuse pe acest forum sa nu fie luate drept barfe ieftine
Popularea apei, salariul paznicului...sa fim seriosi, oare cui spun povesti din astea?
As concluziona simplu, in acord eminescian:
"Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei, Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei..."
-
lazarini
- veteran

De pe site-ul ANPA rezulta ca AVPS Iasi a dobandit toate apele din judet scoase la licitatie. Si, asa cum este si normal si legal, asociatia castigatoare are dreptul de a reglementa pescuitul sportiv in apele atribuite, inclusiv sub aspectul impunerii obligatiei platii cotizatiei de membru ca si conditie de eliberare a permisului de culoare alba care acorda titularului dreptul de a pescui pe apele atribuite asociatiei eliberatoare.
Ori, in aceste conditii, respectarea legii si exercitarea drepturilor conferite de aceasta inseamna haos? In ce consta mai exact acest haos?
Dar cand apele erau ale tuturor si ale nimanui nu era haos?
-
adrian99
- veteran

lazarini,daca pana acum apele publice erau ale tuturor si-n acelasi timp ale nimanui(conform declaratiei facute anterior)AJVPS-urile ce rol aveau? doar sa colecteze taxa de membru?de pazit nu pazeau nimic,de braconat se bracona si se va bracona in continuare...
acum chipurile avand ape in atribuire vor face tot ce n-au facut pana acum(din lipsa banilor):populari,paza,etc

-
rcorbu
- veteran

lazarini, ca tu esti mai citit, o intrebare: daca ai permis ANPA alb si pescuiesti pe apele altei asociatii fara a achita in prealabil taxa ceruta de acestia, ce ti se poate intampla ?
Ma gandesc ca in cazul unui control se poate plati taxa zpe loc, dar nu am vazut in lege sanctiuni, sau nu am stiut eu unde sa caut.
-
flydb
- veteran

OUG 23/2008 actualizata:
ART. 58
Urmatoarele fapte constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 600 lei:
a) pescuitul recreativ al oricaror specii de peste si altor vietuitoare acvatice vii efectuat fara permis in habitatele piscicole naturale;
Daca tu esti in posesia permisului de pescuit alb eliberat de asociatia proprie si pescuiesti in apele altei asociatii care nu are acord de reciprocitate cu asociatia ta,sau nu ai platit tariful de acces stabilit de respectiva asociatie, cred ca poti fi incadrat la pescuitul fara permis ( art.58 punctul a).
Este de remarcat faptul ca unele asociatii( AJVPS Arges, AJVPS Dambovita etc.) nu au introdus in regulamentele de pescuit posibilitatea achitarii unui tarif de pescuit pe zi/luna/an pentru cei care nu sunt membrii ai asociatiei respective, singura modalitate legala fiind sa te faci membru al respectivei asociatii si sa intri in posesia unui alt permis alb eliberat de asociatia respectiva.