pastravul...apash

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Fario_nebunu
veteran
veteran

pastravul...apash

Mesaj de Fario_nebunu » 31 Dec 2009, 00:52

Am deschis acest topic pt ca tot discut pe email cu un pescar din SUA si am aflat ieri ca acolo exista in unele rauri si paraie de munte o specie de pastrav numita "appache trout". E un pastrav auriu, cu puncte negre, rar sare de 25 de cm ca sa ajunga la 40-50 cm si cca 1-1,5 kg. E specific Arizonei, daca ma inteles bine adica acolo unde au trait apasii, un mare trib indian. Mi-a venit brusc ideea ca s-ar putea incerca o populare experimentala la noi pe cateva rauri din Ardeal si banat, rauri cu ape reci, repezi si oxigenate. ma gandesc ca poate, fata de pastravul curcubeu, se va reproduce natural la noi, la fel ca fantanelul. Doar ca fantanelul cade usor prada braconierilor fiind lacom si mai putin fricos si e sensibil la incalzire si poluare pe cand acest pastrav apash ar putea fi mai rzistent. E drept ca va intra in competitie ptr haleala cu indigenul dar...asta e. Se vor acomoda intre ei, nu au incotro. lasa ca se reproduce din martie in iunie deci poate fi pescuit de la 15 iunie la 28 februarie, nu am mai pune lansetele in cui pe 15 septembrie. Acum ramane dificultatea de a il aduce aici. Cum in avion ar rezista greu in hidrobioane mai practic e sa se aduca icre fecundate in cutii Vibert. Si alea trebuie sa aiba apa oxigenata si rece dar se poate face. Mai e o chestie - in US e considerat sopecie amenintata si protejat prin Endangered Species Act dar cred ca ar permite totusi un export de icre contra cost. Sau, ca sa glumesc putin, la schimb cu puiet sau icre de lostrita. :lol:
Sunt curios ce parere aveti. Pt ca e un peste de interes sportiv cert.
Americanii sunt atat de onsedati sa pastreze rasa pura de appache trout incat extermina cu curent electric populatiile hibridate cu pastrav curcubeu - si fac baraje din crengi si trunchiuri ca sa impiedice migratia spre zonele cu apashi a curcubeilor. La noi ar fi OK si un hibrid din asta, pe mine cel putin nu m-ar deranja.
http://en.wikipedia.org/wiki/Apache_trout
http://www.azgfd.gov/w_c/apache_recovery.shtml

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 31 Dec 2009, 02:17

io sint olea nehotarit... am sentimente contraversate... adik pe de o parte binevenesc orice fel de populari ... dar pe de o parte sa dovedit ca unele specii extratereste "omoara" concurind teritorial alte specii domestice / native cucerindule hrana ori spatiu ... etc... deci am iexplicat de m-am rupt ! pisica mea... Jedi stie ce bilbiesc in contradictoriu de obicei :lol: nu-i tre gafa... alea le fac io ! :lol:

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 31 Dec 2009, 08:03

Sint sigur ca ANPA,ar lua initiativa si ar tece la actiune :lol: Ar fi ceva nou dupa atit de desele populari cu salau ,crap,si pastravsi somn cu care ne-au obisnuit de atita timp. :wink:
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 31 Dec 2009, 13:34

Stiti ce e culmea? In Arizona permisul de pescuit pe un an in ape de munte costa 23,5 USD ptr rezidenti si 70 UD ptr non-rezidenti! Si cate ape au si cat peste! La noi RNP cere peste 100 euro pe an ptr ape slab sau mediu populate in general. La ei se pot retine 6 pasrtavi sau lipani pe zi, la noi 10. La ei cei sub 14 ani si orbii pescuiesc gratis - da, orbii! ma intreb cum pot pescui...insa pot retine doar 2 pesti pe zi.
http://www.azgfd.gov/eservices/licenses.shtml#1

iovys
veteran
veteran

Mesaj de iovys » 31 Dec 2009, 14:17

[quote="kuintautti"]io sint olea nehotarit... am sentimente contraversate... adik pe de o parte binevenesc orice fel de populari ... dar pe de o parte sa dovedit ca unele specii extratereste "omoara" concurind teritorial alte specii domestice / native cucerindule hrana ori spatiu ... etc... deci am iexplicat de m-am rupt ! pisica mea... Jedi stie ce bilbiesc in contradictoriu de obicei :lol: nu-i tre gafa... alea le fac io ! :lol:[/quote]
Nu numai ca le omoara, dar nici nu se acomodeaza, si raman la dimensiuni gen biban soare(nu trebuie sa fie neaparat asa si in cazul asta)

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 01 Ian 2010, 21:24

iovys scrie:
kuintautti scrie:io sint olea nehotarit... am sentimente contraversate... adik pe de o parte binevenesc orice fel de populari ... dar pe de o parte sa dovedit ca unele specii extratereste "omoara" concurind teritorial alte specii domestice / native cucerindule hrana ori spatiu ... etc... deci am iexplicat de m-am rupt ! pisica mea... Jedi stie ce bilbiesc in contradictoriu de obicei :lol: nu-i tre gafa... alea le fac io ! :lol:
Nu numai ca le omoara, dar nici nu se acomodeaza, si raman la dimensiuni gen biban soare(nu trebuie sa fie neaparat asa si in cazul asta)
Poate ar trebui adus si biban soare din versiunea aia mare, de 30-40 de cm. Acum daca tot exista regina baltii made in USA mai bine sa fie din aia de talie mai mare ca sa se bucure si pescarii de la noi. Cat despre appache trout, nu ar fi mai mic ca in US unde din cauza ca traieste in mici paraie de munte cu hrana putina si locuri de adapost reduse are cam 18-25 de cm.

razvi
utilizator constant
utilizator constant

:)

Mesaj de razvi » 01 Ian 2010, 23:54

Eu zic ca BIBANUL-SOARE (Lepomis Eupomotis Gibbosus) pare o prezenta nedorita in apele dulci, rauri, lacuri, iazuri, helestee, s.a., fiind daunator altor specii de pesti.
Pescuit. Natura si pasiune. Departe de lumea dezlantuita.

edâ„¢
veteran
veteran

Re: :)

Mesaj de edâ„¢ » 02 Ian 2010, 00:54

razvi scrie:Eu zic ca BIBANUL-SOARE (Lepomis Eupomotis Gibbosus) pare o prezenta nedorita in apele dulci, rauri, lacuri, iazuri, helestee, s.a., fiind daunator altor specii de pesti.
sa vezi cand depun pesti cum f.u.t.u.t.e.l.e de reginutze is la fest,tot toaca :evil:

Scrie răspuns