Mesaj
de bogdank » 09 Noi 2004, 14:51
@ mielu
Asculta-l pe todi. A construi o pastravarie nu e mare scofala, dar a o face rentabila e deja alta poveste. Lucrezi cu sisteme vii, aflate in echilibru instabil. Trebuie neaparat sa ceri consultanta din partea unui specialist (sau firma). Am vazut recent o pastravarie imensa, din care functiona 1/3, pentru ca a fost prost conceputa captarea apei. In conditii de toamna si captarea completa a unui piriu, de abia avea oxigen pentru o treime din bazine. Chiar construita si conceputa OK, trebuie sa ai un specialist pe linga tine, pentru ca in caz de probleme, iti mor toti pestii in 1/2 ora. Iar probleme pot sa apara de la debite de apa, furaje, dimensionarea captarii/evacuarii, boli etc etc.
Ca idei de la care trebuie sa pornesti:
- specia: clar curcubeu, de regula icre embrionate aduse de dincolo, cu linii monosex sau triploizi
- locatia -
* calitatile fizico-chimice ale apei; valori termice multianuale, debite minime si maxime
* configuratia terenului;
* distanta de la reteaua rutiera principala;
* pozitionarea fata de centre comerciale unde se poate valorifica pastavul;
* pozitionarea fata de asezari urbane sau industriale ca surse potentiale de poluare a apei.
Firme care sa se ocupe de asa ceva nu stiu sa existe, dar Romsilva, mai exact RNP-ul are specialisti in salmonicultura, poate gasesti vreunul dispus sa te ajute