Pastravaria Bradisor se inchide

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
razvan cristescu
veteran
veteran

Pastravaria Bradisor se inchide

Mesaj de razvan cristescu » 27 Mai 2015, 20:26

Am vazut un articol, cu un filmulet atasat, intitulat "Ultimul muls de lostrite la Bradisor".Practic este gata cu pastravaria deoarece contravine legii conform careia nu este permisa piscicultura in ape care reprezinta sursa de apa potabila a oraselor. Desi daca ma gandesc bine pastravii sunt pretentiosi la calitatea apei si ei ar fi un prim semnal de alarma la eventuale modificari ale parametrilor calitatii.Se pare ca pastravaria a functionat ani de zile "incalcand" aceasta regula dar acum nu a mai primit nici o derogare, deci se va inchide, iar lostritele ramase vor fi mutate in alte pastravarii din apropiere.De cresterea pastravilor pt. consum nici nu mai poate fi vorba,macar sa salveze lostritele.Am vazut in filmulet ca le-au muls si au pregatit icrele pt. incubatie.Sunt curios unde s-a dus tot acel puiet care a fost obtinut in anii trecuti prin reproducere artificiala ca n-am auzit de nici o repopulare cu lostrita a apelor romanesti.Inginerul Cerbu, in ciuda anumitor lucruri care s-au spus despre el pe acest forum, mi s-a parut o persoana dedicata muncii sale, imi pare nespus de rau pentru aceasta pierdere.Sau sa fie clasica punere pe butuci a ultimelor unitati de stat urmata de privatizare dubioasa, deoarece din cate stiu pastravaria avea productie mare pt. consum, deci se inchide o unitate care mergea bine.Voi urmari cu mult interes evolutia/metamorfozele acestei pastravarii pt. ca sigur este ceva putred in aceasta lichidare. :cry:

kingofbeasts
veteran
veteran

Re: Pastravaria Bradisor se inchide

Mesaj de kingofbeasts » 27 Mai 2015, 20:58

O noua dovada ca tot ceea ce e bun in tara asta e sortit pieirii din pacate . :cry:
Era printre ultimele locuri in care mai era intr-adevar vizibila in carne si oase lostrita la noi in tara si sper ca acest monument al naturii sa fi luat totusi calea unui alt camin si nu a celor vesnice.

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 28 Mai 2015, 07:52

Dar oare pastravariile sunt mai poluante decat skijeturile si ambarcatiunile cu motor termic? De ce nu se iau masuri de interzicere si a navigatiei pe lacul Tarnita din jud. Cluj de unde se alimenteaza cu apa potabila peste 500.000 de oameni? Ca sa nu mai zic de scurgerile de mizerii de la zecile de cabane de pe malul lacului.
Deci ramanem la vorba "interesul poarta fesul".

Septimiu
senior
senior

Mesaj de Septimiu » 28 Mai 2015, 08:01

Pai din cate stiu eu exista ceva hotarare care interzice termicele si pe Tarnita si pe Belis (apa din Belis ajunge in Tarnita) dar problema este ca nu se respecta.
Cand vad ce salupe rapide circula pe Belis in "sezon"...

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 29 Mai 2015, 08:59

Septimiu scrie:Pai din cate stiu eu exista ceva hotarare care interzice termicele si pe Tarnita si pe Belis .
Din pacate hotararea este inversa
HG nr. 665 din 24 iunie 2008
ART. 1 Se stabilesc caile navigabile interioare ale Romaniei, nominal si pe portiuni, potrivit listei prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare:
ANEXA - LISTA cailor navigabile interioare ale Romanie
5. Lacuri interioare navigabile ¦
5.1 Snagov - Liman fluviatil în bazinul hidrografic Snagov
5.2 Mogoşoaia - Pe râul Colentina
5.3 Herăstrău - Pe râul Colentina
5.4 Floreasca - Pe râul Colentina
5.5 Cernica - Pe râul Colentina
5.6 Fântânele - Pe râul Someşul Cald
5.7 Tarniţa - Pe râul Someşul Cald
5.8 Vidraru -Pe râul Argeş
5.9 Izvorul Muntelui (Bicaz) - Pe râul Bistriţa
5.10 Stânca Costeşti*1) -Pe râul Prut
5.11 Complexul Razelm-Sinoe - Complex lacustru de tip lagunar
5.12 Taşaul- Lac interior de tip fluvio-maritim
5.13 Siutghiol (Mamaia) - Lac de tip lagună

Nu stiu ce interese au avut cei care au inclus cele doua lacuri de acumulare in anexa apelor navigabile , dat fiind ca Belisul face parte din arealul Rezervatia Parcul Natural Apuseni, iar Tarnita alimenteaza cu apa tot judetul Cluj

Septimiu
senior
senior

Mesaj de Septimiu » 29 Mai 2015, 10:56

Nu stiu de ce aveam impresia ca erau interzise termicele pe Belis dar probabil ca mi-a ramas in minte ceva propunere care nu s-a concretizat. :cry:

Scrie răspuns