Va rog din suflet domnule APSALBA,sa-mi definiti,aici pe forum,ce inseamna in opinia dvs. atitudine civica pescareasca.Totodata, va rog sa-mi spuneti ce OPORTUNITATI CONCRETE imi ofera mie,pescar de rind,cotizant,sistemul (imperfect) de legi in vigoare pentru a-mi exprima un pct de vedere cu privire la un aspect sau altul,iar daca acest p.d.v. este impartasit si de altii ca mine(cotizanti),SI DEVINE OPINIA UNEI MAJORITATI,ce sanse are sa fie implementata.S-au ca s-o spun mai pe sleau la urechea cui trebuie sa zbieram,noi ,prostimea,ca sa inteleaga statul ca noi,cotizantii,consideram o mirsavie sa fim obligati sa platim printr-o asociatie dreptul de a pescui.Conceptul de LIBERA ASOCIERE,exclude OBLIGATIVITATEA.Daca am fi liberi sa ne alipim de vreo asociatie(atentie,nu sa infiintam una noua),eu unul as plati bucuros surplusul peste taxa ANPA,daca acea asociatie ar face ceva concret pentru mediu si pescari,lucruri cum ar fi:
-sa faca lobby pe linga autoritatile statului pentru a stabili ce efecte au asupra mediului deversarile ilegale in apele curgatoare a reziduurilor.Exemplu :numai in Arad exista 3 guri de deversare a apelor menajere,iar statia de epurare din Arad nu indeplineste nici pe departe conditiile minime ecologice cerute de u.e.,asta conform unui articol publicat intr-un cotidian aradean,la inceputul mandatului actualului primar,articol fara continuare desi ziarul promisese acest lucru.
-Sa faca lobby pe linga autoritatile statului pentru a stabili ce efecte au exploaterile de nisip de pe albia unor riuri cum ar fi Muresul.Daca acestea ,balastierele,in numar mare ,combinata cu lipsa prelungita de precipitatii ar impiedica formarea acelor pepiniere naturale care apar primavara cind apele ar trebui sa fie suficient de mari pentru a inunda anumite portiuni,unde pestii se reproduc in mod natural.Dar ,nah,unii au afaceri din asta ,ramine in urma o"balta la cheie",cum sa faca lobby pentru ceva care i-ar priva de asta??
-Sa faca lobby pentru a cere legislativului legi concrete ,usor de aplicat ,pentru combatere braconajului piscicol.Exemplu:legea ar trebui sa stabileasca cadrul legal pentru ca o persoana sa fie instruita si acreditata pentru a constata si aplica sanctiuni legate de infractiunile piscicole.In nomenclatorul de meserii nu exista functia de "paznic de pescuit" sau oricum a-ti vrea sa-i ziceti,jandarmii si politia nu se stie daca mai au dreptul sa constate si sa combata asemenea infractiuni,si pina sa se stabileasca ce si cum braconierii isi fac de cap.
Daca macar aceste deziderate ar fi implinite,acest lucru s-ar simti in calitatea apelor noastre,s-ar putea realiza in zonele unde este favorabil ,turismul piscicol,care ar aduce bani si ar creea locuri de munca,oricine ar arunca undita in apa ar prinde peste nobil,nu obleti si albitura scapata de setci,curent si alte scule.Pina acuma eu nu cunosc vreo asociatie care sa faca pasii firesti in cele 3 domenii pe care le-am mentionat.Este mai simplu sa promovezi concepte inutile si ineficiente precum c&R,creeind iluzia celui care il practica ca contribuie pozitiv la mediu,privindu-l de DREPTUL SAU NATURAL de a consuma peste,el sau familia lui,decit sa faci presiuni acolo unde aceste presiuni ar duce la masuri care ar stimula reproducerea naturala a pestelui.
Exemplu:degeaba un spinner elibereaza 2 salai pe care-i prinde 1 data la 2-3 iesiri,DACA asociatia din care face parte nu pazeste in timpul prohibitiei zonele inundabile unde acesta se reproduce si este la discretia braconierilor,SAU daca aceste zone scad ca si numar pe un anumit tronson de riu,din cauza exploatarilor de nisip.Dar cum am mai spus,afacerile ar avea de suferit in acest sens.Iar unii ca si Doryan nu fac astfel de afaceri pentru ca ,probabil ,iubesc tot ce inseamna o apa,si pentru ei tot ce e legat de mediu nu este vazut prin prisma unor afaceri,consultanta etc.In momentul in care v-a apare o asociatie care sa dovedeasca ca face pasi in acest sens,eu voi plati pe linga cotizatia obligatorie si donatii voluntare.Pina atunci ramin sceptic la cele mai inalte cote si cu prima ocazie voi parasi aceasta tara condusa de ticalosi.
Si-Gi Lures wobblers&more..
.