Opinii despre cauze, idei pentru redresare

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
zavera
veteran
veteran

Opinii despre cauze, idei pentru redresare

Mesaj de zavera » 10 Dec 2012, 13:12

Deschid un topic nou (sper ca nu va fi o "Cutie a Pandorei"), cu cele mai bune intenţii. Scopul este de a analiza de ce pescuitul în ape publice a ajuns în situaţia asta şi, mai ales, ce-i de făcut.

Din câte am priceput sau intuit, e vorba, în primul rănd, de:

1. Restrângerea arealelor de viaţă (îndeosebi de reproducere) a peştelui, datorită intervenţiei omului, în virtutea progresului economic
Adică, lucrări hidrotehnice, îmbunătăţiri funciare, sisteme de protecţie împotriva calamităţilor.
2. Poluarea masivă, datorită reziduurilor industriale şi chimizării agriculturii. Tot progresul, bată-l vina. Eforturile de contracarare sunt recente şi, se pare, nu prea eficiente.
3. Pescuitul economic. Se face cu unelte mult mai perfecţionate, iar peştele, care totuşi este un aliment, constituie suport de afaceri sau suport de supravieţuire pentru persoane.
4. Pescuitul sportiv cu reţinerea capturilor. Este pasionant, minunat, nostalgicii îşi amintesc de capturile capitale de pe vremuri, cu peşti uriaşi. Aceştia au devenit saramură, nimeni nu şi-a pus problema că erau reproducători de mare valoare, mai mare decât a echivalentului în calorii.
5. Pescuitul ilegal (braconajul). Dispreţul faţă de lege şi perfecţionarea metodelor şi a ustensilelor l-au transformat într-un inamic de prim rang al faunei piscicole.

Oricât aş fi de idealist, cum scriu unii, la pct 1. cred că nu mai avem ce repara.
La pct. 2., poate că situaţia se va ameliora în timp, ca pe Tamisa, Rin, Loire, Sena etc.
La pct.3, este simplu. Trebuie interzis, măcar temporar şi zonal. Dar, este nevoie de voinţă politică ! Se pare că nu există; se poate face sa existe ?
La pct.4. Este nevoie de efort educativ si spirit civic. Se pot obtine progrese, dar in timp.
La pct.5. Legi mai bune + aplicarea lor ferma de catre institutiile publice ale statului de drept.

Tare mult as vrea sa aflu parerea concreta si pozitiva a celor mai experimentati useri. Chestii gen: nu-i nimic de facut, asta este, asta meritam...nu ajuta deloc.

MuskMd
veteran
veteran

Re: Opinii despre cauze, idei pentru redresare

Mesaj de MuskMd » 11 Dec 2012, 01:10

:lol:

in timpul asta , alaturi , mai baga unul pe tema asta :

MuskMd scrie:mda..... parerea mea e ca totul tine d e motivatie :). si as avea cativa pasi ca s amotivez:
1: inasprirea pedepselor si amenzilor pt abateri d ela regimul pesuitului ..... sa zicem ...de 20 de ori.
2: acordarea dreeptului de control si amenda la asociatiile care "pastoresc" apa , dar alocarea din amenzile date a 50 % organismului care a amendat.
3: inasprirea pedepselor pt asociatiile/organele d econtrol care aluneca in derizoriu cu obligatiile lor.
4: limitarea pescuitului sportiv pe apele publice.
5: facilitarea accesului la subventii si fonduri nerambursabile pt fermele piscicole ( tre s amanance si piata ceva) cat si pt asociatii in vederea conservarii si dezvoltarii mediului.

pe scurt.... ars la bani cine face rau, dat posibilitatea sa faca bani cine face bine, dar pe munca. nicaieri in lume chestiile bune nu s-au facut pe bunul simt al cetatenilor ci pe frica de amenzi sau pe sustinere baneasca ..... si mai ales cu parul......
per total tot un romanian wet dream......fara finalizare.....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 11 Dec 2012, 01:13

si ca sa completez: pe alocuri , la comunitati si ape mici , treaba incepe sa fie misto se pare , prin eforturile catorva pasionati si cu sustinerea unor asociatii care sunt conduse mai pro- ape si pro-pesti........ de aci si pana la o situatie generala buna mai e...dar poate ca asa trebuie sa facem : pasi mici ..... :)

sa ne uitam si la americani : cati ani d elobby si procese au fost necesari sa darame barajele alea ca sa revina somonii?
eu sincer stiu o apa la care as vota oricand cu mana pe inima pt daramarea tuturor amenajarilor hidro de pe ea, si din aval de ea pana la dunare..... :twisted:

rapace
senior
senior

Mesaj de rapace » 22 Dec 2012, 10:11

da aici e abordata o problema perpetua ,de care nu ne mai saturam sa vorbim........totul incepe cu statul roman ai carui reprezentanti ce ar trebui sa aplice legile pana si alea putine, blande si proaste pe care le avem ,,,sa inceapa sa isi faca treaba asa cum trebuie si sa aplice legea ,,,,ar mai fi si ideea cu schimbarea legilor in ceea ce priveste deversarea intentionata si accidentala a poluantilor puternici prin instaurarea unor amenzi ce ar duce orice firma la faliment indiferent de marimea ei .....desfiintarea tuturor balastierelor ce extrag piatra si nisip la mai putin de 50 de m de malul raurilor cat si inchiderea celor ce fac spalarea pietrisului in apa ce se deverseaza direct in apa raului de unde se extrage...aceste reziduri de mal si mica distrug arealul de reproducere si mediul de viata al pestilor praful de mica nesedimentanduse facand aproape imposibila respiratia pestilor in apa......cat despre braconaj aici ar trebui sa incepem si noi cei ce suntem "pescari sportivi "sa facem ceva ....avand in vedere ca politia nu face nimic si asociatiile de pescari sportivi nu isi fac treaba ....eu propun o solutie :sa organizam o potera si sa mergem noi pe apa sa ii ciomagim pe distinsi nostrii braconieri destul incat sa nu isi mai doreasca sa mai faca asa ceva sa le distrugem materialul .......si asta in mod repetat .....eu unu am mai facuto dar sunt singurul,ii vedeam pe toti ceilalti discutand cu mine bineinteles ca mai apoi sa aud ca s-au asociat cu cei pe care ii ponegreau in fata mea ........vreau sa va spun ca sunt din bucuresti si ca ma puteti contacta pe id-ul asta de mes :adryastyle Va promit eu ca nici unu din ei nu va apela la politie ....cazuri multiple testate de mine personal

rapace
senior
senior

Mesaj de rapace » 22 Dec 2012, 10:15

Musk_md vad ca esti din bacau ,,,,,scuzama ca iti spun ,dar ce asociatie face ceva in zona bacaului?...eu am pescuit in zona si nu a fost data cand sa nu vad braconieri ....spunemi si mie te rog ce ape a reusit sa protejeze acea asociatie ca sa o pot si eu vizita sau altii astfel incat sa sesizam diferenta sa vedem daca se merita facut ceva :wallbash: si exista si alte solutii decat distrugerea barajelor ca de ex construirea unor canale dedicata migratiei pestilor pt reproducere la fiecare baraj

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 23 Dec 2012, 07:04

mai faceau ceva anii trecuti baietii de la <CRE....dar anul asta ...nu am mai auzt nik de la ei ...

in rest zona asta si mai ales siretul e braconata grav....nu doar de plasari ci si de amaratul cu traista care retine orice...indiferent ca is 2 chitici sau 30 de kile de platica....

rapace
senior
senior

Mesaj de rapace » 23 Dec 2012, 10:51

asta stiu si eu .......eu sunt de origine din roman si am ceva prieteni in zona acolo iar cand merg batem pana la orbeni siretul asa ca eu unul cunosc bine problema........norocul in zona mai este ca digurile nu sunt inca bune si se rup destul de des malurile la crescatorii .asta ajutand la repopulare :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Scrie răspuns