Marcarea pestilor prinsi

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
adiwolf
veteran
veteran

Marcarea pestilor prinsi

Mesaj de adiwolf » 17 Apr 2012, 11:27

Trebuie sa spun din capul locului ca nu sunt un adept fervent al curentului C&R, uneori mai retin cate un peste si nu discut acuma motivele, totusi eliberez destul de multi pesti de diferite marimi si specii
Dorinta mea ar fi ca pestii pe care ii eliberez sa ii pot marca cumva, adica sa le pot pune un marcaj destul de vizibil, astfel incat cel care va mai prinde acest peste sa stie ca a mai fost prins de altcineva inaintea lui si ca eliberandul va da posibilitatea si altuia de a se bucura de acest peste
Prin marcarea pestilor mai putem avea si alte beneficii de genul, locurilor unde au fost prinsi, perioada, marimea avuta, etc., dar nu asta este discutia
Deci, exista produse care pot face acest lucru, pot marca pestii fara sa le produca raniri sau alte neajunsuri?
Daca da, unde se pot gasi aceste produse si cam cat costa?
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

tudor
Moderator
Moderator

Re: Marcarea pestilor prinsi

Mesaj de tudor » 17 Apr 2012, 11:47

Singurii pesti marcati si in acelasi timp sanatosi pe care i-am prins au fost cei tatuati. Cei care aveau inele de plastic cu numere aveau infectie in regiunea inelului. Deci nu recomand marcarea cu corpuri straine care, din cate am vazut, duc pestele la o moarte lenta dar sigura. Nu vad nici interesul marcarii cu tatuaj caci asta implica o manipulare inutila a pestelui.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 17 Apr 2012, 11:59

nu stiu solutii de marcare a pestilor dar mi se pare o chestie nasoala sa faci asa ceva ... pe langa infectiile despre care pomenea Tudor mai ramane si faptul ca totusi au un corp strain atasat care cu siguranta nu e o chestie prea convenabila iar daca ar fi sa ii "tatuezi" cu ceva care sa sara in ochii lui X care il captureaza inseamna ca respectivul tatuaj trebuie sa fie vizibil, si la fel cum e vizibil pentru pescar va fi vizibil si de catre alti pesti, fapt care va duce la o camuflare mai dificila a pestelui care ulterior va deveni ori o prada sigura pentru un alt pradator ori va fi mai tot timpul infometat fiindu-i mai dificil sa isi procure hrana cu ceva pete fluo pe el :roll:

daca e sa ii faci un "tatuaj" discret atunci cel care il va prinde nu va observa respectiva chestie ... decat poate in ghiuveta cand il curata ...

si daca am trece peste toate astea atunci oricum X cand ar ajunge pe malul apei si ar prinde un astfel de exemplar probabil s-ar gandi ... "huh, ce bafta pe mine ca a eliberat ala pestele ca altfel nu il mai prindeam eu ..." si jap in juvelnic ... :oops:
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 17 Apr 2012, 12:41

tudor scrie:Singurii pesti marcati si in acelasi timp sanatosi pe care i-am prins au fost cei tatuati. Cei care aveau inele de plastic cu numere aveau infectie in regiunea inelului. Deci nu recomand marcarea cu corpuri straine care, din cate am vazut, duc pestele la o moarte lenta dar sigura. Nu vad nici interesul marcarii cu tatuaj caci asta implica o manipulare inutila a pestelui.
in cazul acesta, nu ma mai intereseaza acest subiect atata timp cat produce astfel de efecte.
vroiam sa stiu daca exista metode care nu implica astfel de efecte negative asupra pestilor.
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 19 Apr 2012, 01:23

.....si eu am vrut sa fak acelasi lucru dar am renuntzat pe parcurs,de ce,si asa prostu nu isi da seama de marcaj sau nu il ia in considerare,ma gandeam ca asa ii pot revedea anu care vine sau daca raman in locul in care i-am prins,dar astea pana la urma sunt niste vise care in realitate nu isi au locul aici la noi poate prin alte partzi

.... ma gandeam la exemplarele mai mari la cele care tind a deveni trofee si cu care nu m-am mai intalnit,pe acelea incercam cat de cat sa le monitorizez dar de, sunt prea multzi factori care fak ca acest marcaj sa nu isi aiba locul aici si in prezent

....asa ca cea mai buna marcare e in memoria mea atunci cand il tin pretz de cateva secunde in mana si ma uit la el la locul in care a fost prins si sa trag nadejde ca si in anii care urmeaza nu se schimba nimik si poate o sa mai dau de el sau altul tot in acelasi loc....

ps:cea mai buna solutzie sunt povestile la fatza locului sau la gura sobei ;)
pps:cea mai la indemana marcare imi era injectarea unui punct negru(eu ma gandeam la carbune) sau de ce nu tus folosit la tatuaje, la baza cozi si care cu timpul(depinde cat de mare ajungea) sa se transforme intr-un cerculetz asta era ideea,sau sa se piarda ;) dar asta nu am pus-o in practica...

ovi_vl
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de ovi_vl » 20 Apr 2012, 19:53

http://www.nmt.us/products/vie/vie.shtml mi se pare o solutie cu impact mic asupra pestilor dar,nu cred ca va opri vre un traistar sa nu bage pestele la juvelnic

sorin tot
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de sorin tot » 20 Apr 2012, 20:17

Am facut prima cipare a sturionilor in Romania cu aparatura NMT. E vorba despre sturionii din programul de repopulare a Dunarii demarat odata cu interzicerea pescuitului industrial pe o perioada de zece ani.
Executata corect, ciparea are efect minim asupra pestelui.

La noi astea sunt inca lucruri SF.
https://www.totpescuit.ro

Scrie răspuns