Japsa = Balarii (dex)! Oare doar atat?
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Japsa = Balarii (dex)! Oare doar atat?
Tot aud de binefacerile existentei JAPSELOR. N am pescuit niciodata in vreuna. Aveam idee cam ce inseamna din pct de vedere semantic dar m am confruntat si cu DEX ( www.dexonline.ro )
JÃ?PŞĂ ~e f. Depresiune de mică adâncime din Delta Dunării, acoperită de apă în timpul revărsărilor, în care se dezvoltă o vegetaţie bogată. /Orig. nec.
Acum intrebarile pe care vreau sa le pun:
de ce trebue sa se bucure pescarul (unditar nu cu plasa) de japsele astea? - ma gandesc ca nu pt balarii.
ce peste se prinde? (inteleg da unele specii depun aici, altele vin doar sa i manance); si ce dimensiuni?
ce face pestele cand se evapora apa?
cum pescuim? echipament (cizme sold, rame vs ghionder)?
intamplari deosebite (traite/auzite) in/despre astfel de formatiuni de "relief".
JÃ?PŞĂ ~e f. Depresiune de mică adâncime din Delta Dunării, acoperită de apă în timpul revărsărilor, în care se dezvoltă o vegetaţie bogată. /Orig. nec.
Acum intrebarile pe care vreau sa le pun:
de ce trebue sa se bucure pescarul (unditar nu cu plasa) de japsele astea? - ma gandesc ca nu pt balarii.
ce peste se prinde? (inteleg da unele specii depun aici, altele vin doar sa i manance); si ce dimensiuni?
ce face pestele cand se evapora apa?
cum pescuim? echipament (cizme sold, rame vs ghionder)?
intamplari deosebite (traite/auzite) in/despre astfel de formatiuni de "relief".
- wilddanube
- veteran
Daca se intelege prin japsa in Delta un loc mai putin umblat sau mai putin cunoscut, cu apa mica si cu multa vegetatie, ne bucuram pentru ca stiucaritul pe apa mica e cel mai spectaculos ( v-euri, salturi, lumanari , ratari ,volta la nuferi si rupturi etc) , trebuie facut intr-un stil aparte (liniste, ghionder,ancora, lanseuri lungi si precise, linguri usoare sau popper, etc) Genul acesta de pescuit nu e pentru oricine. Cei mai putini experimentati au multe lanseuri moarte.
Nivelul apei variaza in functie de cote si mai putin de evaporare. Pestele stie ce sa faca. Din pacate mai stiu si braconierii
Intamplari - o gramada
Nivelul apei variaza in functie de cote si mai putin de evaporare. Pestele stie ce sa faca. Din pacate mai stiu si braconierii
Intamplari - o gramada
In Delta nu stiu cum o fi pe japse, dar la Dunare, pentru un pescuit stationar nu ai cum sa te plictisesti... Cunosc cateva japsi de-astea pe Insula Ialomitei( atat inspre partea cu bratul Borcea cat si spre Dunarea Veche) si multe alte japsi in aval de podul de la Giurgeni pe dunarea veche( Turceasca, pentru cine cunoaste).
Ce-i drept e ca nu ai cum sa te plictisesti pe astfel de japsi, asta daca ai plecat dupa pestii pasnici , chiar si marle prinse la rama.
Oamenii de la Dunare, primavara sau cand vin apele mari, intind si plase sau pun varse.... Pot exista si surprize, dar de cele mai multe ori ai parte de peste mic si mult.
Ce-i drept e ca nu ai cum sa te plictisesti pe astfel de japsi, asta daca ai plecat dupa pestii pasnici , chiar si marle prinse la rama.
Oamenii de la Dunare, primavara sau cand vin apele mari, intind si plase sau pun varse.... Pot exista si surprize, dar de cele mai multe ori ai parte de peste mic si mult.
poti sa dezvolti putin partea cu pestele care stie?wilddanube scrie:
Nivelul apei variaza in functie de cote si mai putin de evaporare. Pestele stie ce sa faca.
Japsele comunica permanent cu reteaua pemanenta de apa? Ce face cand ramane izolat?
Exista pesti "batrani si intelepti" ramasi captivi? Sau trebuie cautati cand mai exista comunicare.
- wilddanube
- veteran
In primul rand fac precizarea ca ma refer la japsele din delta
Dpdv topografic s-ar putea imparti in
- japse aferente canalelor sau garlelor
- japse aferente ghiolurilor
- japse independente
In functie de nivelul apelor japsele comunica prin canale, coridoare sau pasaje sub plauri, pot fi partial sau total inchise, sezoniere sau nu.
Pestele simte variatia cotelor si migreaza din si spre japse pe cai cunoscute doar de ei ( care nu corespund intotdeauna retelei hidro vizibile pe o harta)
Practic cazurile cu pestii ramasi captivi se intampla indeosebi in perioada de reproducere in cazul in care nivelul apei scade brusc si de obicei in zonele in care s-au facut indiguiri ,rectificari sau amenajari ale cursurilor de apa
Dpdv topografic s-ar putea imparti in
- japse aferente canalelor sau garlelor
- japse aferente ghiolurilor
- japse independente
In functie de nivelul apelor japsele comunica prin canale, coridoare sau pasaje sub plauri, pot fi partial sau total inchise, sezoniere sau nu.
Pestele simte variatia cotelor si migreaza din si spre japse pe cai cunoscute doar de ei ( care nu corespund intotdeauna retelei hidro vizibile pe o harta)
Practic cazurile cu pestii ramasi captivi se intampla indeosebi in perioada de reproducere in cazul in care nivelul apei scade brusc si de obicei in zonele in care s-au facut indiguiri ,rectificari sau amenajari ale cursurilor de apa
Cu ocazia asta am inteles si io mai bine la ce se spune JAPSA! Credeam ca s numai mlastinile in care dupa ce se mai retrage apa, sunt inconjurate de mal, cu cochilii uscate de melci si scoici si ma intrebam cum mai iese pestele de acolo! :oops:
Inseamna ca am prins stiuca in japsa si eu n am stiut macar!
Inseamna ca am prins stiuca in japsa si eu n am stiut macar!
Cel mai senzational pescuit de stiuca din viata mea a avut loc intr-o japsa, intr-un octombrie, in urma cu cativa ani. Pentru cine stie Delta, la Cotcandura. Japsa era un golf de 20-30m latime si max. 80 m lungime, apa mica, de-abia intra barca, format in marginea unui canal (in care canal n-am gasit decat pixuri). Gura de intrare in japsa de-abia se intrezarea. Am fost 2 barci, 6 pescari (patru colegi de la firma, Iliuta si eu). S-au luat 39 de stiuci, cea mai mare peste 4kg, cateva intre 3 si 4 kg, multe peste 2 kg, putine peste 1-1,5kg. Practic nu a fost in zona nimic sub kil.
Super spectaculos, val de urmarire a linguritei, lovituri la vedere, stropi in apa mica, tot tacamul. Japsa era complet lipsita de vegetatie, apa foarte limpede, stiucile stateau in stuful de pe margine unde apa nu cred ca avea mai mult de 25 cm.
Cu acesta ocazie am vazut si eu la 1 m de barca cum a luat cumatra lingura pe lat in bot, cu ancora afara pe lateralul gurii. Fiind asa aproape, m-am spreriat, am intepat si bineinteles ca i-am scos lingura din gura.
La sfarsitul partidei, lingurile noastre argintate erau complet coclite si in mare parte inegrite din cauza compozitiei apei din japsa. Nu inteleg nici pana azi cum le convenea stiucilor sa stea in apa aia imputita.
De altfel, inca n-am auzit o teorie valabila care sa explice aceste super-concentrari de stiuca in locuri foarte mici (de care s-au bucurat cu siguranta si altii).
Am mai avut surprize aproape la fel de placute pe Taranova sau pe Razboinita.
Super spectaculos, val de urmarire a linguritei, lovituri la vedere, stropi in apa mica, tot tacamul. Japsa era complet lipsita de vegetatie, apa foarte limpede, stiucile stateau in stuful de pe margine unde apa nu cred ca avea mai mult de 25 cm.
Cu acesta ocazie am vazut si eu la 1 m de barca cum a luat cumatra lingura pe lat in bot, cu ancora afara pe lateralul gurii. Fiind asa aproape, m-am spreriat, am intepat si bineinteles ca i-am scos lingura din gura.
La sfarsitul partidei, lingurile noastre argintate erau complet coclite si in mare parte inegrite din cauza compozitiei apei din japsa. Nu inteleg nici pana azi cum le convenea stiucilor sa stea in apa aia imputita.
De altfel, inca n-am auzit o teorie valabila care sa explice aceste super-concentrari de stiuca in locuri foarte mici (de care s-au bucurat cu siguranta si altii).
Am mai avut surprize aproape la fel de placute pe Taranova sau pe Razboinita.
Am avut norocul sa gasesc si eu asa ceva in apropiere de Gorgova.Nu era o japsa propriu-zisa.Era un canal ce facea legatura dintre Sulina si Gorgova.Asta s-a intamplat acum 2 ani cand a fost nivelul f scazut al Dunarii.Canalul respectiv nu mai comunica cu Sulina.Din curiozitate am facut o plimbare pe acolo.Cand am vazut exemplare de 2-3 kg in apa de juma de metru
Am scos armamentul din dotare si da-i.........si da-i....si da-i.Cu greu am prins cateva bucati.Dadeam pe la nasul lor dar nici nu vroiau sa se uite la tinichele.M-am dus in lungul canalului si am gasit o mica balta acoperita cu lintita.Ce spectacol:se ridicau cate doua trei stiuci la suprafata,cateva se plimbau ca niste submarine,o splendoare.Timp de un sfert de ora numai m-am uitat,uitasem si de pescuit si de tot,dupa aceea parca imi parea rau sa stric asa spectacol.Cand am inceput sa dau a inceput nebunia,am prins destule stiuci atunci,cea mai mica de 2 kg.Am luat numai una cu mine ptr ca oricum nu ma omor dupa carnea ei si nu prea plec cu peste din delta.Bineinteles ca asta se intampla in ultima zi.
Dar aseamenea locuri sunt rare si imi pare tare rau ca nu am avut o camera video cu mine sa pastrez acel moment.Poate o sa mai am si alta data noroc 

http://www.easteam.ro
Pestii nu citesc carti!
Pestii nu citesc carti!
[/quote]
poti sa dezvolti putin partea cu pestele care stie?
Japsele comunica permanent cu reteaua pemanenta de apa? Ce face cand ramane izolat? [/quote]
Se stie ca stiuca are capacitatea de a iesi chiar si cand japsele se blocheaza si nu mai are pe unde iesii. Am inteles de la localnici ca in special in cursul serii sau al diminetii atunci cand plaurii se umezesc de la roua sau cand ploua!
Dupa ce scoti o stiuca, pune-o pe iarba si ai sa observi ca are aceleasi miscari ca ale unui sarpe.
poti sa dezvolti putin partea cu pestele care stie?
Japsele comunica permanent cu reteaua pemanenta de apa? Ce face cand ramane izolat? [/quote]
Se stie ca stiuca are capacitatea de a iesi chiar si cand japsele se blocheaza si nu mai are pe unde iesii. Am inteles de la localnici ca in special in cursul serii sau al diminetii atunci cand plaurii se umezesc de la roua sau cand ploua!
Dupa ce scoti o stiuca, pune-o pe iarba si ai sa observi ca are aceleasi miscari ca ale unui sarpe.
http://www.kronect.ro
http://www.shopconectica.ro
conectica de calitate pentru retele de calculatoare sau telecomunicatii
http://www.shopconectica.ro
conectica de calitate pentru retele de calculatoare sau telecomunicatii
- costica_fishing
- veteran