esocide..

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
razvan
junior
junior

esocide..

Mesaj de razvan » 18 Noi 2004, 18:49

Am citit si eu noul articol, excelent dealtfel, dar am ramas cu o nelamurire provenita din urmatorul citat.."Stiuca, esocidul preferat al romanului (nu de alta, dar in apele dulci din spatiul carpato-danubiano-pontic altul n-are)"...sa inteleg ca exista si alti pesti in afara de stiuca( pike parca ii zic englezii) in familia esocidelor...atunci va rog frumos sa ma luminati si pe mine si sa imi spuneti si mie care ar fi .....mai stiu deva de musky care ar fi tot un fel de stiuca sau asa ii zic americanii la stiuca noastra.....
...dupa cum vedeti sunt in ceata de tot....astept ceva lamuriri...

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 18 Noi 2004, 18:56

In state ai si musky si northern pike. In Europa numai pike.
In Mongolia mai este o stiuca cu niste culori putin diferite de cea europeana.
Eu numai de astea stiu.

costi
veteran
veteran

Mesaj de costi » 18 Noi 2004, 19:20

din ce am citit eu pe net, ar fi opt specii in familia Esox dintre care sase se gasesc in America de Nord: Esox Masquinongy, Esox Masquinongy Masquinony, Esox Masquinonqy Ohiensis (specie ce atinge 2,5 m lungine si 50 de kg), Esox Americanus, Esox Vermiculatus (greutatea medie pentru aceasta specie fiind de 100 g), Esox Reichertie, Esox Lucius.

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 18 Noi 2004, 23:56

La noi in tara mai exista un reprezentant al familiei Esocidae si anume Tiganusul - Umbra krameri. E un pestisor de 10-12 cm ce traieste in unii afluenti ai Dunarii. Desi face parte din aceeasi familie cu stiuca, nu prea seamana cu ea.

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 19 Noi 2004, 09:14

Bogdank,

L-am cautat pe Google dar nu aduce deloc cu stiuca, ori fi neamuri vitrege

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 19 Noi 2004, 10:18

Corect bogdans :oops:

Sistematica pina nu demult incadra Tiganusul la Esocidae, acum l-a mutat la Umbridae, din acelasi ordin cu stiuca, Esociformes. Ca si in cazul pastravului curcubeu, care cind e pastrav (Genul Salmo), cind somon (Onchorynchus). Momentan e somon.
Despre faptul ca nu seamana, pot sa spun doar ca incadrarea sistematica se face dupa multe criterii. Nici platica nu seamana prea mult cu crapul, dar tot ciprinide sunt. Oricum, multumesc pentru atentionare.

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 19 Noi 2004, 10:25

@ bogdank - nu confunda familia cu ordinul ... Tiganusul (Umbra krameri) face parte din Ordinul Esociformes dar din Familia Umbridae, iar stiuca face parte din Familia Esocidae.

@ razvan & ceilalti - din familia Esocidae fac parte 5 specii:
- Esox americanus americanus (redfin pickerel)
- Esox americanus vermiculatus (grass pickerel)
- Esox masquinongy (muskellunge)
- Esoc reichertii (amur pike)
- Esox lucius (northern pike)
In Romania (si in Europe) traieste numai Esox lucius.

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 19 Noi 2004, 10:31

Nu le confund
Am o incadrare sistematica mai veche, in care tiganusul aparea la familia Esocidae. Nu stiu daca era gresita sau nu, in orice caz acum am verificat si e clar ca fac parte din acelasi ordin, din familii diferite.
Respecte mele, Bogdan.

Scrie răspuns