esocide..
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
esocide..
Am citit si eu noul articol, excelent dealtfel, dar am ramas cu o nelamurire provenita din urmatorul citat.."Stiuca, esocidul preferat al romanului (nu de alta, dar in apele dulci din spatiul carpato-danubiano-pontic altul n-are)"...sa inteleg ca exista si alti pesti in afara de stiuca( pike parca ii zic englezii) in familia esocidelor...atunci va rog frumos sa ma luminati si pe mine si sa imi spuneti si mie care ar fi .....mai stiu deva de musky care ar fi tot un fel de stiuca sau asa ii zic americanii la stiuca noastra.....
...dupa cum vedeti sunt in ceata de tot....astept ceva lamuriri...
...dupa cum vedeti sunt in ceata de tot....astept ceva lamuriri...
din ce am citit eu pe net, ar fi opt specii in familia Esox dintre care sase se gasesc in America de Nord: Esox Masquinongy, Esox Masquinongy Masquinony, Esox Masquinonqy Ohiensis (specie ce atinge 2,5 m lungine si 50 de kg), Esox Americanus, Esox Vermiculatus (greutatea medie pentru aceasta specie fiind de 100 g), Esox Reichertie, Esox Lucius.
Corect bogdans
Sistematica pina nu demult incadra Tiganusul la Esocidae, acum l-a mutat la Umbridae, din acelasi ordin cu stiuca, Esociformes. Ca si in cazul pastravului curcubeu, care cind e pastrav (Genul Salmo), cind somon (Onchorynchus). Momentan e somon.
Despre faptul ca nu seamana, pot sa spun doar ca incadrarea sistematica se face dupa multe criterii. Nici platica nu seamana prea mult cu crapul, dar tot ciprinide sunt. Oricum, multumesc pentru atentionare.

Sistematica pina nu demult incadra Tiganusul la Esocidae, acum l-a mutat la Umbridae, din acelasi ordin cu stiuca, Esociformes. Ca si in cazul pastravului curcubeu, care cind e pastrav (Genul Salmo), cind somon (Onchorynchus). Momentan e somon.
Despre faptul ca nu seamana, pot sa spun doar ca incadrarea sistematica se face dupa multe criterii. Nici platica nu seamana prea mult cu crapul, dar tot ciprinide sunt. Oricum, multumesc pentru atentionare.
@ bogdank - nu confunda familia cu ordinul ... Tiganusul (Umbra krameri) face parte din Ordinul Esociformes dar din Familia Umbridae, iar stiuca face parte din Familia Esocidae.
@ razvan & ceilalti - din familia Esocidae fac parte 5 specii:
- Esox americanus americanus (redfin pickerel)
- Esox americanus vermiculatus (grass pickerel)
- Esox masquinongy (muskellunge)
- Esoc reichertii (amur pike)
- Esox lucius (northern pike)
In Romania (si in Europe) traieste numai Esox lucius.
@ razvan & ceilalti - din familia Esocidae fac parte 5 specii:
- Esox americanus americanus (redfin pickerel)
- Esox americanus vermiculatus (grass pickerel)
- Esox masquinongy (muskellunge)
- Esoc reichertii (amur pike)
- Esox lucius (northern pike)
In Romania (si in Europe) traieste numai Esox lucius.