Despre legalitatea "taxei de acces pe zona de pescuit&q
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Despre legalitatea "taxei de acces pe zona de pescuit&q
Din textul OUG 23/2008, aprobata prin Legea 317, cu modificarile si completarile ulterioare am retinut ca:
- singurul document legal care da dreptul practicarii pescuitului recreativ/sportiv pe apele publice este permisul de pescuit;
- contravaloarea emiterii permiselor de pescuit se stabileste prin Hotarire de Guvern;
- taxele si tarifele incasate pentru eliberarea permiselor de pescuit se fac venit la bugetul de stat.
Nicaieri in lege nu scrie ca MADR este imputernicit sa introduca sau sa stabileasca si alte taxe sau tarife in sarcina pescarului sportiv. Pe cale de consecinta nu cred ca MADR este in masura sa dea dreptul unor terti (in cazul de fata ONG-uri) sa incaseze alte taxe ori tarife pe seama pescarilor sportivi.
Din punctul meu de vedere, daca asociatia X ar incasa "taxa de acces pe zona de pescuit" de la toti cei care calca pe acolo, inclusiv de la plasari, de la cei care vin la plaja ori la scaldat, probabil nu ar putea fi contestata, dar asa, fiind o taxa "dedicata" doar pescarilor sportivi, este fie discriminatorie fie abuziva .
- singurul document legal care da dreptul practicarii pescuitului recreativ/sportiv pe apele publice este permisul de pescuit;
- contravaloarea emiterii permiselor de pescuit se stabileste prin Hotarire de Guvern;
- taxele si tarifele incasate pentru eliberarea permiselor de pescuit se fac venit la bugetul de stat.
Nicaieri in lege nu scrie ca MADR este imputernicit sa introduca sau sa stabileasca si alte taxe sau tarife in sarcina pescarului sportiv. Pe cale de consecinta nu cred ca MADR este in masura sa dea dreptul unor terti (in cazul de fata ONG-uri) sa incaseze alte taxe ori tarife pe seama pescarilor sportivi.
Din punctul meu de vedere, daca asociatia X ar incasa "taxa de acces pe zona de pescuit" de la toti cei care calca pe acolo, inclusiv de la plasari, de la cei care vin la plaja ori la scaldat, probabil nu ar putea fi contestata, dar asa, fiind o taxa "dedicata" doar pescarilor sportivi, este fie discriminatorie fie abuziva .
Re: Despre legalitatea "taxei de acces pe zona de pescu
Dar o alta institutie publica (sa zicem primarie, sau politia rutiera, sau consiliu judetean) are dreptul de a imputernici un srl sa presteze anumite activitati, contra taxe ? De exemplu, poate primaria imputernici o firma sa-ti ridice masina parcata (nu discut daca regulamentar sau nu, pentru ca nu asta este problema!)Ioan S. scrie:Din textul OUG 23/2008, aprobata prin Legea 317, cu modificarile si completarile ulterioare am retinut ca:
Eu am facut plangere penala pentru furt calificat, cu circumstante agravante, impotriva unei firme din Bucuresti, s-au rugat de mine pana la primul termen, a fost o amanare, iar dupa ceva timp (pentru ca ma plictisisem si nu mai aveam chef de ei), am acceptat sa ma despagubeasca cu o suma frumusica si i-am dat dracului !
Acum imi pare rau ca nu am continuat !
Scuze daca am deviat catre off-topic, dar din punct de vedere juridic, este vorba tot despre o astfel de "delegare" de drepturi.
Inteleg ca s-a facut o "delegare" de drepturi, insa cel care a emis ordinul prin care se face autorizarea asociatiilor avea sau nu avea competenta de a stabili inca o taxa pentru aceeasi activitate (adica pentru pescuitul recreativ/sportiv) ?
Ce nu inteleg eu este de ce Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (care nu poate impune inca o taxa in sarcina pescarului sportiv) poate delega unor terti (asociatii de pescari) dreptul de a institui o asemenea taxa. Se delega un drept, insa intrebarea e daca emitentul Ordinului nr 15 din 20.01.2011 avea dreptul pe care il delega?
Este sau nu este aceasta taxa de acces aplicabila oricarei persoane care intra in zona de pescuit ?
Ce nu inteleg eu este de ce Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (care nu poate impune inca o taxa in sarcina pescarului sportiv) poate delega unor terti (asociatii de pescari) dreptul de a institui o asemenea taxa. Se delega un drept, insa intrebarea e daca emitentul Ordinului nr 15 din 20.01.2011 avea dreptul pe care il delega?
Este sau nu este aceasta taxa de acces aplicabila oricarei persoane care intra in zona de pescuit ?
Intrebarea este corecta, dar aici ANPA are alta problema ! Ei administreaza doar resursa piscicola, nu si apa (asta tine de Apele Romane); dupa lege, nici malul nu-i al lor, pentru ca revine primariei locale.Ioan S. scrie:Inteleg ca s-a facut o "delegare" de drepturi, insa cel care a emis ordinul prin care se face autorizarea asociatiilor avea sau nu avea competenta de a stabili inca o taxa pentru aceeasi activitate (adica pentru pescuitul recreativ/sportiv) ?
D'aia trebuie sa lege neaparat aceasta taxa de activitatea de pescuit recreativ sportiv si nu se poate extinde asupra celor care se plimba, sau fac baie/plaja etc
Acuma, raspunsul la intrebare daca poate delega acest drept.
Avand in vedere ca nu exista prevedere legala care sa interzica asa ceva in mod expres, rezulta ca se poate ! Conform principiului : ceea ce nu-i interzis prin dispozitie legala, rezulta ca-i permis.
Al doilea aspect : aceasta delegare poate fi numai cu titlu oneros; de aici, posibilitatea oferita de a pune taxe.
Intrebarea insa este alta : daca nu mai administreaza direct apele publice, ei ce mai fac ? Hartii ? Legi aiuristice? Dar permisul ANPA de ce mai exista ? Ce face ANPA ca sa incaseze milioane de ron pe an, fara a face ceva ?
Conduce. Nu stiu daca ati observat dar de multe ori cu cat muncesti mai din greu cu atat primesti mai putini bani. Si invers.cezar.ch scrie:Ce face ANPA ca sa incaseze milioane de ron pe an, fara a face ceva ?
Oricum, pana nu vad control pe malu apei nu cred prostiile astora cu administrarea locala. Pana nu vad pe cineva care sa amendeze fomistii nu-mi fac permis.
Uite inca un punct interesant ... delegarea e cu titlu oneros.cezar.ch scrie: ................................................
D'aia trebuie sa lege neaparat aceasta taxa de activitatea de pescuit recreativ sportiv si nu se poate extinde asupra celor care se plimba, sau fac baie/plaja etc
Acuma, raspunsul la intrebare daca poate delega acest drept.
Avand in vedere ca nu exista prevedere legala care sa interzica asa ceva in mod expres, rezulta ca se poate ! Conform principiului : ceea ce nu-i interzis prin dispozitie legala, rezulta ca-i permis.
Al doilea aspect : aceasta delegare poate fi numai cu titlu oneros; de aici, posibilitatea oferita de a pune taxe.
........................................
Problema e cam asa ... asociatia X primeste ceva pentru care plateste zero lei. Pescarului cu permis eliberat de ANPA, desi nu primeste nimic i se stabileste obligatia de a plati o taxa in plus.
Chiar daca legea permite asa ceva eu zic ca cei care au reglemetat astfel au o problema. Cit de mare e problema depinde doar de citi pescari sesizeaza si au curajul sa scrie (nu numai aici pe forum).
-
- utilizator constant
Intrebare
Cine are dreptul "cel mai legal" sa ia taxe pe apele care le administreaza
-RNP
-Biosfera Delta Dunarii
-Asociatiile de pescari
Din start suntem de acord sa platim la RNP si Biosfera iar unde este clara RECIPROCITATEA intre asociatii ne punem problema care va fii taxa.
Asociatiile pot percepe taxe numai de la pescarii care-si procura permis de la ANPA sau asociatii fara sa devina membrii lor.
Sunt convins 100 la 100 ca asociatiile nu pot incasa bani din taxe pe apele lor fiindca ar trebuii sa mearga cu organele abilitate (politie jandarmerie)in control sa fie bagati in seama de pescari ca sa poata pretinde taxa, ca-i greu si la baltile particulare sa-i taxezi pe toti de pe balta, dara mite la asociatii care au sute de km de ape in administrare
Si totusi ce facem
cand mergem la pescuit la munte sau in Delta
sau asta este un subiect tabu 

Cine are dreptul "cel mai legal" sa ia taxe pe apele care le administreaza

-RNP
-Biosfera Delta Dunarii
-Asociatiile de pescari
Din start suntem de acord sa platim la RNP si Biosfera iar unde este clara RECIPROCITATEA intre asociatii ne punem problema care va fii taxa.
Asociatiile pot percepe taxe numai de la pescarii care-si procura permis de la ANPA sau asociatii fara sa devina membrii lor.
Sunt convins 100 la 100 ca asociatiile nu pot incasa bani din taxe pe apele lor fiindca ar trebuii sa mearga cu organele abilitate (politie jandarmerie)in control sa fie bagati in seama de pescari ca sa poata pretinde taxa, ca-i greu si la baltile particulare sa-i taxezi pe toti de pe balta, dara mite la asociatii care au sute de km de ape in administrare

Si totusi ce facem

Din oameni faci pescari, dar din pescari si FANICI oameni nuuuuuu!
Uite inca o problema interesanta.Tipar ranit scrie:Intrebare![]()
Cine are dreptul "cel mai legal" sa ia taxe pe apele care le administreaza![]()
-RNP
-Biosfera Delta Dunarii
-Asociatiile de pescari
Sunt convins 100 la 100 ca asociatiile nu pot incasa bani din taxe pe apele lor fiindca ar trebuii sa mearga cu organele abilitate (politie jandarmerie)in control sa fie bagati in seama de pescari ca sa poata pretinde taxa, ca-i greu si la baltile particulare sa-i taxezi pe toti de pe balta, dara mite la asociatii care au sute de km de ape in administrare![]()
Si totusi ce facemcand mergem la pescuit la munte sau in Delta
sau asta este un subiect tabu

Alt motiv pentru care taxa trebuie sa dispara e ca ea nu va fi incasata. Asociatiile se vor eschiva de la a incasa taxe

Mi se pare mie sau daca dispare taxa ... ajungem de unde am plecat ... adica la asociere obligatorie ?