Despre chiscari si alte specii interzise pescuitului

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Fario_nebunu
veteran
veteran

Despre chiscari si alte specii interzise pescuitului

Mesaj de Fario_nebunu » 04 Aug 2008, 10:23

ilie scrie:Azi pe Olt un sarpe de aprox.1m incerca sa iasa din apa cu un scobar cat palma, in gura.Din ce am vazut asa repede,pestele nu arata teapan,deci ala chiar l-a vanat :!: Concluzia o trageti voi,poate a-ti mai vazut,eu pana acuma nu.Inseamna ca e rapid in apa tipul...
Pe Raul Mare in Retezat, sarpele de apa prinde si pastraviori de 5-10 cm desi prefera moacele si broscutele de la maluri. Tot acolo e o invazie de chiscari (pestele zis "sapte ochi") care ataca si ucid tot ce misca in apa inclusiv pastravii! Insa RNP are alte griji, ce sa isi bata capul cu chiscarii? La Ocolul silvic Rau de Mori mi-au spus "Ce sa le facem dom'le la chiscari? Sa golim raul sa ii prindem? Asa e in natura, unii sunt mancat de altii mai rai!" Chiar asa? Pai maine poimaine in raul ala o sa ramana serpii si chiscarii, adica se anunta un scenariu gen "Allien versus Predator"! :evil: :evil: :lol:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 04 Aug 2008, 10:33

Fario, linisteste-te, chiscarii, serpii si pastravii convietuiesc de ceva vreme acolo si se tot manaca unii pe altii si tot mai ramane si pentru chiscarii ilegalisti cu doua picioare de pe mal care invata sa inoate cate un viermisor.
Deci nu acolo e problema, daca ma-ntelegi.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 04 Aug 2008, 10:51

Tavi scrie:Fario, linisteste-te, chiscarii, serpii si pastravii convietuiesc de ceva vreme acolo si se tot manaca unii pe altii si tot mai ramane si pentru chiscarii ilegalisti cu doua picioare de pe mal care invata sa inoate cate un viermisor.
Deci nu acolo e problema, daca ma-ntelegi.
Tavi, cu tot respectul, e adevaract ca acei chiscari si serpii nu au aparut ieri sau alaltaieri pe Raul Mare ci probabil de sute-mii de ani, dar acum densitatea chiscarilor a crescut ff mult! La barajul Gura Apei un localnic pescar imi spunea ca a vazut acesti chiscari si la gura de varsare a Lapusnicului Mare unde nu s-a vazut neam de chiscar pana acum! Daca cineva ma poate contrazice il rog sa o faca! Deci e invazie! Iar faptul ca ei ucid atatia pastraviori nu face decat sa diminueze eforturile reale ale RNP care populeaza de cateva ori pe an Raul Mare cu puiet de pastrav! Acum normal ca si pastravii f mari ataca si inghit chiscari si serpisori dar de regula pastravii le cad victima acestor rapitori! Iar pentru pescarii sportivi, chiscarii nu prezinta nici un fel de interes! Deci, pe ei fratilor! Intrebarea este: cum?

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 04 Aug 2008, 10:58

Fario, te stiam un fin cunoscator al pastravului si al biotopului acestuia :lol:

Desi nu stiu prin ce metode stiintifice ai numaratu tu chiscarii ceia, io nu mi-as face probleme chiar daca ar fi asa.
De obicei lucrurile astea se regleaza de la sine daca nu intervine omu si strica ceva.
Posibil ca fiind chiscari asa multi pastravu mare va avea ce papa si vom avea o invazie de pastravi peste cativa ani.

Daca chiar vrei sa-ti aduci modesta contruibutie la eradicare chiscarilor, te-nvatz io cum sa-i prinzi.
Iti faci cateva crestaturi cu lama pe picioare, asa ca un emo :lol: , si te bagi in apa in zonele unde ai vazut tu abundenta aia de pradatori. Chiscarii, se stie, sunt feroce, si datorita punctelor rosii te vor confunda cau un pastravior si bancuri numeroase te vor ataca violent. Din acest moment depinde numa de tine...

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 04 Aug 2008, 11:11

Tavi scrie:Fario, te stiam un fin cunoscator al pastravului si al biotopului acestuia :lol:

Desi nu stiu prin ce metode stiintifice ai numaratu tu chiscarii ceia, io nu mi-as face probleme chiar daca ar fi asa.
De obicei lucrurile astea se regleaza de la sine daca nu intervine omu si strica ceva.
Posibil ca fiind chiscari asa multi pastravu mare va avea ce papa si vom avea o invazie de pastravi peste cativa ani.

Daca chiar vrei sa-ti aduci modesta contruibutie la eradicare chiscarilor, te-nvatz io cum sa-i prinzi.
Iti faci cateva crestaturi cu lama pe picioare, asa ca un emo :lol: , si te bagi in apa in zonele unde ai vazut tu abundenta aia de pradatori. Chiscarii, se stie, sunt feroce, si datorita punctelor rosii te vor confunda cau un pastravior si bancuri numeroase te vor ataca violent. Din acest moment depinde numa de tine...
Tavi, mai bine ne asociem noi doi, mergem acolo, ne crestam epidermele si prindem zeci de kile de chiscari, apoi facem o ciorba de chiscar cu corcoduse chiar pe malul apei de se cutremura codrul!
Man, de ce glumesti cand e o treaba serioasa? :lol: :lol: Eu chiar ma gandeam sa mai raresc chiscarii dar cu metode ecologice (fie ele si ...emo :lol: ), pentru ca daca bag carbid si curent e clar ca ii trec in nefiinta! Din pacate va fi afectat si pastravul!

rosu r.
veteran
veteran

Mesaj de rosu r. » 04 Aug 2008, 11:29

Nu stiu ce vreti voi cu chiscarii dar parca ultima data erau intezisi la pescuit :

Anexa 1

Speciile de pesti cu valoare ecologica interzise la pescuit in scop comercial in vederea comercializarii, cat si la pescuitul in scop recreativ/sportiv:
3. chiscarul de rau (Eudontomyzon danfordi)

4. chiscarul de rau (Eudontomyzon mariae)

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 04 Aug 2008, 14:14

rosu r. scrie:Nu stiu ce vreti voi cu chiscarii dar parca ultima data erau intezisi la pescuit :

Anexa 1

Speciile de pesti cu valoare ecologica interzise la pescuit in scop comercial in vederea comercializarii, cat si la pescuitul in scop recreativ/sportiv:
3. chiscarul de rau (Eudontomyzon danfordi)

4. chiscarul de rau (Eudontomyzon mariae)
Scuze, dar chiscarul e daunator deci nu are cum fi protejat! Asta e clar!

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 04 Aug 2008, 15:02

Exact asa era considerata si stiuca pe vremea lu Ceasca.
Si lupul in Evul Mediu.

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 04 Aug 2008, 15:04

Bine, ar fi totusi niste mici diferente, de pilda faptul ca haitele de chiscari inca n-au devorat oameni pe marginea drumului ;).
Cu lacrimi Bastus!

shootgun
veteran
veteran

Mesaj de shootgun » 04 Aug 2008, 15:07

stai linistit ca nici lupii nu o fac cat omul este in viata...

Scrie răspuns