ideea de baza pe care am vrut s-o transmit esta ca inainta sa vorbim in verdicte mai bine ne gandim putin si ne informamrcorbu scrie:Si daca au fost produse greseli, trebuie sa le repetam ?
Trimitem si restul pestilor in muzee ?
Poate si pirahna se poate adapta in apele de la noi, sa incercam ?
Daca tineti sa faceti ceva, faceti un studiu si faceti-o legal !
altfel cadem in clisee si ipocrizie
exista un studiu facut in 2013 asupra a 14 specii americane introduse la noi realizat de
1Claudiu Gavriloaie, 2Corina Berkesy
1 Colegiul Tehnic INFOEL Bistri?a, România; 2 S.C. ICPE Bistri?a S.A., Bistri?a, România.
Concluzii. În România se g?sesc ast?zi 14 specii str?ine de pe?ti nord-americane, din
care 3 au p?truns pe cale natural? prin re?eaua hidrografic?, iar 9 specii au fost introduse
deliberat sau accidental de c?tre om. Dintre cele 3 specii str?ine p?trunse pe cale
natural?, dou? se reproduc în apele naturale (Ictalurus nebulosus ?i Lepomis gibbosus),
iar despre Ictalurus melas nu avem pân? în prezent informa?ii suficiente, dat fiind faptul
c? a fost semnalat? în ihtiofauna noastr? cu pu?in timp în urm?.
Impactul real al speciilor str?ine de pe?ti asupra ihtiofaunei autohtone este greu
de evaluat pentru c? nu exist? studii asupra marii majorit??i a ecosistemelor care s? fi
fost realizate ?i înainte de p?trunderea speciilor str?ine în acestea. Deocamdat? nu se
poate afirma cu certitudine c?, datorit? speciilor str?ine de pe?ti p?trunse în România, au
disp?rut specii native.
Este necesar ca în viitor s? limit?m pe cât posibil introducerea de noi specii de
pe?ti în ecosistemele acvatice române?ti ?i, în cazul celor deja p?trunse, este indicat s?
limit?m r?spândirea lor în noi habitate.
sunt convins ca toate aceste specii au avut la baza la introducere niste vaset studii de specialitate si impact ....cam ca si MHC -uriel care ne distrug raurile
sunt absolut convins ca daca cresterea de piranha ar produce bani in galantar ....ne-am trezi cu el prin crescatorii ....si n-ar mai muri nimeni de grija legii si impactului ecologic ...
ideea de baza pe care am vrut s-o transmit esta ca inainta sa vorbim in verdicte mai bine ne gandim putin si ne informam
altfel riscam sa cadem in clisee si ipocrizie