Curatenia baltii si a mea ca om

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
piticu
veteran
veteran

Curatenia baltii si a mea ca om

Mesaj de piticu » 01 Dec 2004, 13:58

va supun atentiei un subiect tot mai dureros: mizeria de pe baltile noastre (concesionate de ei, iubite de noi)

poa' sa cistige omu nostru cit de mai mult, poa sa aibe el termopan acasa si sa se dea pe net de la birou, degeaba, bunul simt si omenia par a fi iremediabil pierdute.

si pentru ca asa zice si legea entropiei, nimic nu s-a conservat, situatia se accentueaza vizibil cu trecerea timpului:
daca acum citiva ani pe balta X gaseai un pachet gol de tigari pe care pina la urma il luai odata cu gunoiul tau, acum gasesti in acelasi loc zeci de kilograme de deseuri.

concesionarii arata cu degetul catre pescari, pescarii catre concesionarii a caror taxa ar justifica actiuni de curatire.

aseara am aflat urmatoarele lucruri:

- danezii au ajuns sa recicleze 60% din gunoiul lor menajer :shock:
- pescarii lor in marea nordului sunt platiti mai bine daca aduc la mal gunoi maritim (plase, odgoane, butoaie s.a.m.d ) decit peste :lol:

in timpul asta unde eram noi?

- io ma impiedic pe mal de toate alea - paznicu' da din umeri - omu in trening de fis cu 9 lansete mai arunca o doza pe spate - io agatz un aragaz.
- bogatii nostrii cei cu vile grele isi arunca foarte natural dejectiile in lacul cu care de fapt se si mindresc...
- cutare patron "scapa" mai stiu io ce reziduu de mor si pietrele, il da la TV (nu are relatii), el da niste spagi si da drumu la robinet mai des ca inainte (acum are relatii).

o sticla tip PET "dispare" in 450 de ani :cry:
mai avem ceva de facut inainte de a zice peste 10 ani "meritam ce ni s-a intimplat"?

puscarie de sa le sara bascu'? turnuri de observatie? taxe de milioane pe balti? inca vreo citeva garzi de mediu? posturi de guvernatori locali?pescari danezi? vede cineva vreo iesire?

ovidiu14
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu14 » 01 Dec 2004, 15:22

Piticule ai cat de mult se poate dreptate
dar pt ca sunt satul de evenimente negative , care ne umplu canalele de televiziune si emisiunile de stiri , aranjate cum stiu ei mai bine , adica un accident de masina cu n morti apoi un viol gerontologic dupa care un record de facut sarmale urmatde vizita unui oficial urmata de te miri ce alta crima odioasa am sa iti dau un exemplu frumos si de apreciat ce vrea sa arate ca de putut se poate
vezi Tancabesti si Peris ...sunt doua balti care pe mine m-au impresionat placut atat prin cosurile de gunoi la indemana oricui cat si prin amabilitatea celor ce administreaza balta si care chiar fac curatenie dupa nesimtitii ce ar dori sa fie catalogati ca pescari onorabili
...pacat ca stiu doar doua ...pe langa noi sunt sigur ca mai sunt
nu voi incepe sa ti le spun si pe celelalte ...cu minus la mult prea multe capitole dar ai caror administratori ar dori sa faca te miri ce cluburi ori taxe inacceptabile , or nejustificate cu nimic
...in vara cand ma duceam la stationar in una din iesirile mele pe Pantelimon .....inainte de a-mi aranja arsenalul ...ma apuc si pun intr-un sac menajer ce gasesc prin jurul meu .....facandu-mi o data mie mai placuta sederea in acel loc si multumindu-ma ca am facut mai mult decat sa observ mizeria
la sosirea tipului cu nota de plata il intreb unde sa le pun pe unde trec si ei sa le stranga .....imi ia banii pleaca spunand ca nu stie daca strange cineva ceva de pe acolo
comment ? no comment

mi-ar placea sa cred ca exista niste norme de administrare a acestor balti concesionate si tare as dori sa stiu ca se poate rezilia un astfel de contract in caz ca normele de curatenie in primul rand nu sunt respectate

crede-ma inca mai caut unde se poate spune ceva ...cine sunt cei ce pot face ceva in acest sens
si s-ar mai putea spune multe

dar hai ca-i 1 Decembrie ...stiu ca lucrezi si te compatimesc ...ne scoatem parleala maine

drill tovarashi !

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 01 Dec 2004, 17:02

piticu,

I-mi pare rau ca ma repet ... dar trebuei sa o fac. Vrei sa produci o scimbare trbeuei mai intai sa te organizezi. Intr-o societate democratica asta este baza. Democratia nu inseamna "pai bicrocratii de stat de ce iau banii". Democratia inseaman ca esti liber sa alegi. Inchizi ochi si rabzi ... sau te organizezi si faci schimbari.

Intr-o societate democratica ai carei cetateni nu cred in democratie ... sunt gastile de banditi care ajung la putere.

Geba faci valuri singur ... ca ele sunt imperceptibile.

Cat despre danezi ... propaganda. ;-) Fa socoteala ... statul a ajuns sa-i plateasca pe cei ce fac mizerie sa nu o faca.
Nu ar fi mai simplu ca banii respectivi sa fie folositi la creearea unor paturi suplimentare pentru toti cei ce dorm pe strazile Copenhangii si pescarii sa-si stranga deseurile din constiinta?

In privinta deseurilor lasate pe marginea apei. Aici local strang de fiecare data cand merg al peste pe raul local o gramada de fire lasate pe jos. Pescarii al spining cu betisor tirolez, isi taie forfagurile de 5-10 ori pe timpul unei partide de pescuit. Majoritatea lasa mizeria dupa ei. Unii nici nu ma mai saluta ca doar le-am atras atebtia sa-si stranga firele cand se duc acasa. Aceste ghemotoace de fire sunt adevarate "capcane" pentru ratele salbatice, pescarusi, egrete, .. lebede. Nu o data am gasit cate un pui mort agatat in asemenea ghemotoace, sau am alergat dupa o ratusca ce se incurcase in fire de pescuit.

Problema exista peste tot si tine de educatia individuala si de etica&morala.
Fir intins!
Borealis F

teddy
junior
junior

Mesaj de teddy » 01 Dec 2004, 17:27

Trei exemple, care cred ca spun cam totul despre EI (vesticii) si NOI (in fine - stiti voi care).

1. Prin 1994 - 1995 remarc pe puntea pasagerului cu care mergeam la Crisan un mic grup de tineri olandezi, pe care i-am categorisit imediat dintr-o privire drept nespalati, jegosi, imputiti etc etc. Oamenii mancau bomboane - tone, nu asa. Da' ciudat, tot tineau de punga aia, desi aveau la indemana ditamai cosul pe punte. Cum opreste bamporiul, unul se repede PE MAL sa caute o cutie de gunoi si nu s-a lasat, mai sa plece barcazul, pana nu a depus punguta in ceea ce credea el ca e o cutie pt materiale reciclabile. Atunci le-am inteles si strambaturile pe care le faceau cand vedeau cutiile de bere, pachetele de tigari si ambalajele de Eugenii cum zburau spre Mama Dunare, aruncate de insisi fiii ei, romanii.

2. 2004, la Sf Gheorghe (ot Delta), in timp de mare festival de film. Plecam de la plaja spre casa si la drum de seara ne agatam de ambalajele pe care le seduseseram si abandonaseram de-a lungul intregii zile, aruncandu-le cu tandrete pe fundul barcii. Intentia declarata -sa le ducem in sat, gazda noastra parand foarte atenta cu recuperarea gunoaielor. Zis si facut, caram pungoiul pana la "baza" si il inmanam gazdei, care ne felicita pentru gest asigurandu-ne ca va distruge tot. Prin foc - imi zic in gand! A doua zi - rasarit superb, o Dunare senzuala. Langa pontoane pluteau in restriste pungoiul nostru si alte cateva, o jumatate de sac de coji de cartofi, un sacotei cu mate de peste si cutii de bere cat vanzarea unei carciumi intr-o saptamana - pasamite localnicii facusera deja "curatenie".

3. Anul trecut, undeva in Delta. Ponton frumos, firma pescareasca de renume vacsuita pe pereti, termopane, ce mai - miros de bani si oameni fini. Gunoiul - frumos si regulamentar strans in saci de plastic, vizibili la un capat al puntii -se anuntase inspectie de mediu. Salut, salut, sper ca nu faceti mizerie, nu - desigur, cat mai stati, pana maine - si tot asa, discutie intre Agent si pontonier. A doua zi, ponton plecat in treaba lui, pe mal sacii cu gunoaie, imprastiate de porcii insensibili la eforturile pontonierului care isi riscase sanatatea sa le stranga pana la ultima bucatica.
Sau s-o fi dus omul sa isi conduca oaspetii si se intorcea apoi sa ia zecile de kile de hartii, pungi si PET-uri pe care le abandonase pe mal?
Teodor Buliga

Scrie răspuns