Cum m-am facut de-o mulineta in stare "10/10" :(

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Închis
aditud
senior
senior

Cum m-am facut de-o mulineta in stare "10/10" :(

Mesaj de aditud » 01 Sep 2013, 04:21

17 tsa scrie:Vand Team Daiwa Fuego 2500A - 7+2 rulmenti adaugati de mine la manivela si sub tambur.
Mulineta arata si functioneaza 10/10, pret 550 lei negociabil.
Poze:
https://plus.google.com/u/1/photos/1142 ... 5441?hl=ro
Domnul 17 tsa a vandut mulineta asta care "arata si functioneaza 10/10". Mie. :wallbash:

Mulineta asta care trebuie sa mearga ca untul (mai am trei, 2 de 1000 si una de 1500), cam rashnea. Asha ca l-am sunat frumos pe dl. 17 tsa (caruia probabil ca nu-i pot da numele real, din cauza regulamentului forumului) si l-am rugat frumos sa i-o intorc, ca nu-mi prea pare 10/10 la functzionare, mai degraba un 7/10 (cu indulgentza). Imi promisese ca o ia inapoi daca nu-mi place. La telefon s-a cam codit, a incercat sa ma faca s-o tzin, ca e OK dac-o desfac sa vad ca toate piesele sunt OK inauntru etc. I-am spus ca nu ma pricep (plus ca dac-o desfaceam, cine shtie ce ar fi zis ca i-am facut eu), si ca insist s-o intorc (cu ambii tamburi, pt ca initial eu avusesem nevoie de numai un tambur; dar am luat-o pe toata la 470RON, ca deh, "arata si functzioneaza 10/10"). A acceptat cu chiu cu vai la telefon, dar cum am inchis, cum am primit sms: "dar stai", zice, "n-o pune la posta acum, asteapta pana itzi dau eu verde la telefon, ca plec in concediu si n-o sa fiu acasa cand vine avizul, si nu vreau sa stea pe la posta pana o ridic eu" (???). Cu toate ca-mi spusese cu cateva minute mai devreme la telefon ca pleca in concediu cam peste mai mult de o saptamana (mie-mi venise pachetul de la dlui de la Cluj in 2 zile). Asta era vineri seara, eu plecam a doua zi inapoi acasa (peste ocean)...Ma rog, socru-meu, care se ocupa de service de mashini fine, a desfacut urechile alea doua roshii care tzin rulmentzii de uzura (unde se insurubeaza manivela in corp si cel de pe partea opusa), a schimbat niste saibe de pe-o parte pe alta, am sters putzin un exces de vaselina neagra de pe acolo, si "parea" ca se-nvartea mai bine. OK, zic in sinea mea, si asha n-o mai ia nenea inapoi, il sun si-i zic ca e OK, o tzin, si poate cu putzin service o fac "smooth" again.

Apoi, dupa ce ajung acasa (peste ocean), imi fac timp la un moment dat si o duc la un dealer autorizat Daiwa, pentru un "tune-up" (de ce-ar avea nevoie mai mult o mulineta care "functioneaza 10/10"). Banuiesc ca stiti destula engleza ca sa intelegeti mesajul de la serviceman:

"1. as can be seen in the picture, the thread on one side of the front end of the pinion gear is dulled; as a result, the rotor nut (which is fine) comes off the pinion gear when the handle is cranked to close the bail. The reel is NOT in working order, as it needs a new pinion gear. The problem is that Daiwa is not selling that by itself (would cost only about $12) for this model, it only sells the whole pinion gear assembly (which sells for $60).

http://s1126.photobucket.com/user/aditu ... 5.jpg.html

2. the screws in the picture below are grounded (on the slider, and the oscillating ear). Note that it is not necessary to unscrew any of these two screws in order to replace the pinion gear. The roller clutch retainer screws (seen in last picture) are good and all the clutch/pinion gear assembly comes off if desired. HOWEVER, service is needed to ensure a smooth operation (as it is, this reel is far from being smooth, looks like the drive gear is rubbing against the slider occasionally), those screws need to be removed and replaced, the parts they hold need to be serviced or replaced.

http://s1126.photobucket.com/user/aditu ... 5.jpg.html
"

Ma rog, pe scurt, cum se vede din pozele de mai sus: pinionul e tocit la capatul cu surubul si de-aia surubul nu mai tine rotorul cand dai de manivela sa-nchizi bailul. Din cauza asta, NU SE POATE PRETINDE CA MULINETA ESTE IN STARE DE FUNCTZIONARE!!! Ma costa $60 numai piesa (pinionul nu se mai vinde singur pt. modelul asta, vine cu tot ansamblul care sta pe el, la $60).
Apoi, motivul pentru care mulineta nu e "smooth" este: coroana se freaca ocazional de ciocanelul acela de la capatul din interior al axului (cel conectat cu rotitza oscilanta). Dar suruburile sunt cu capetele tocite, trebuie sacrificate si inlocuite, apoi posibil sa fie nevoie sa fie schimbate si ciocanelul si rotitza.

Am aflat ceva mai tarziu si estimarile finale de reparatzii: vreo $115 :wallbash: .

Eu, cum n-o mai pot intoarce fara sa mai adaug $$ la pretzul unei mulinete stricate, i-am propus dlui 17 tsa sa-mi returneze o parte din bani (120ron), pentru ca sper s-o vand la piese ca sa-mi recuperez restul. Raspunsul confuz al dlui 17 tsa (pana atunci imi spusese ca e a lui, c-a pescuit shtiuca cu ea, etc)
(copy&paste):

"buna,in legatura cu mulineta:nu am stiut nimic despre mulineta,anuntul cu detalii la scris userul dansb,poti sa verifici ,mulineta a fost a userului mentionat,a vandut-o la o cunostinta de-a mea care o vroia pt pescuitul avatului,care nu a mai vrut-o pt ca avea recuperearea prea mica,am scos mulineta la vanzare fara sa stiu nimic despre mulineta,mai multe informatii despre ea poti afla de la userul dansb,eu aveam alt posibil cumparator pt mulineta,o sa iau legatura cu respectivul si daca nu si-a cumparat va iau mulineta inapoi.stima."

Deci, sa-nteleg ca daca si-a cumparat respectivul alta, n-o mai ia inapoi...cu alte cuvinte: "te-am ars/tzapit, bah, ce nu pricepi?!".

Si uite asa, am petrecut in RO inca trei saptamani de neuitat. Am invatzat si un nou standard de "zece din zece".

Închis