Cleanul de doua feluri?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

emil db
utilizator nou
utilizator nou

Cleanul de doua feluri?

Mesaj de emil db » 16 Iun 2012, 21:45

As dori si eu sa stiu care este difereata intre ,,cleanul mic" si clean deoarece azi am aflat de pe NET ca sunt doua specii
diferite.Una din diferente este evident marimea la care poate ajunge dar va rog daca stie cineva macar un element prin
care sa-i diferentiez si va spun imediat si de ce:Am facut azi o partida de pescuit la ,,clean" pe un rau mic(Neajlov).A fost
pur si simplu un regal dat de clentoi.Aproape la fiecare lansare o muscatura.Am pescuit la musca innecata si ataca f. bine
in paraie unde apa era mica asta poate si din cauza apei tulbure venita de la o balastiera aflata in amonte.Problema este
ca toti au fost mici intre10-25 cm iar multi iam eliberat.De aceea vreau sa aflu cum ii pot diferentia ca poate pe acest rau
sunt numai din specia,,clean mic".Multumesc! si ,,FIR INTINS !!'' :shock:

MuskMd
veteran
veteran

Re: Cleanul de doua feluri?

Mesaj de MuskMd » 17 Iun 2012, 07:31

Eu pe neajlov am auzit si de cleni de peste 2 kg prinsi .

Totusi , cleanul pitic ( leuscius leuscius) este cotat ca specie rara si semnalat din ce citeam pe net ca mai apare prin Banat.
Poti gasi dupa denumirea lui stiintifica descrierea anatomica precisa ( solzi pe linie laterala, nr de radii la inotatoarea dorsala samd...)

Acuma, faptul ca prinzi numai palmasi poate sa fie locul, poate sa fie abordarea :) .
Incearca sa mergi mai ascuns si mai in liniste si sa lansezi mai departe. Orice clean mare dupa primul semn de prezenta umana sau drill cu un confrate se retrage in ascunzatoare si poti sa uiti de el pt cateva ore :) . De aia inca mai exista cleni in Romania :lol:

PS : daca toti erau 10-25 cm si nu i-ai eliberat pe toti vezi ca nu e tocmai legal ( tin minte ca era 25 minim admis... ). Nu mai zic de etica C&R ......

LE : uite...din urma :) http://www.rapitori.ro/forum/clean-pitic-t8566.html
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

emil db
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de emil db » 17 Iun 2012, 22:12

Revin prin a va spune ca din nou azi am fost la pescuit si din nou clentoii au halit destul de bine dar numai de dimineata
pana pe la ora 9 dupa care f.rar.De data aceasta mi-am insusit criticile dl.MUSKMD si i-am eliberat cu exceptia a2 buc.
pe care le-am adus acasa pt a le studia si a rezolva enigma.Am reusit sa ajung cu ei vii pt.a nu-si modifica culorile si
alte caracteristici.Am deschis NET-ul am gasit descrierea si fotografii cu clenul pitic si tot nu pot da un verdict.As incerca
sa spun ca este clean normal ca descriere si faptul ca zona noastra este una de ses(am inteles ca cel pitic traieste in zone
colinare)dar ceea ce ma nedumireste este faptul ca cat de mici sunt au ajuns la maturitate sexuala(femelele au icre iar
barbatusii te umple de lapti cand ii ei in mana)Dupa cum stiu cleanul ajunge la maturitate sexuala la 3-4 ani iar la aceasta
varsta nu cred ca au 50-100grame.Dl.MUSKMD net-ul te contrazice,nu este chiar o specie rara ,il gasim aproape pe mai
tote raurile mari.Ai dreptate este si clean mare pe Neajlov.Aici m-am initiat in ale pescuitului acum aproape 35 de ani si
il cunosc ca pe buzunarele mele si de aceea incerc sa aflu tot ce se intimpla cu acesta fiind raul meu de suflet.
Ca sa ma laud sa va spun recordurile mele la clean pe neajlov de anul trecut:1,2kg in noiembrie la mat de pasare,si mai
multi intre0,8-1kg la pipait in septembrie-octombrie.Sa prins bine si in februarie pe accei nameti imensi la ficat si cari.
Subiectul ramane deschis si multumesc tuturor care poate da un raspuns. :respekt:

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 17 Iun 2012, 23:09

super :D

Eu am zis ca e rar prin prisma faptului ca cica e trecut ca specie pe cale de disparitie :D.
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 18 Iun 2012, 08:54

Salut!
Nu stiu daca ma insel, va trebui sa studiez si eu problema 8) (nu ca ar face vreo diferenta :? ). Exista clean mic (leuciscus leuciscus) dar cred ca am citit pe undeva, prin AP un articol de-al lui Adrian Ionascu despre cleanul de Comana - ala ar fi specie endemica periclitata.
Emil, io zic ca daca iei clean de peste juma de chil, odata de doua ori in an nu crapa ceriul daca-ti faci pofta (la dimensiunea aia sigur nu-i clean mic, pentru simplul motiv ca e mare :lol: . Dar ar trebui eliberat cat mai mult peste, eventual in vazul traistarilor (sa-i vezi ce creapa fierea-n ei, pe mine era sa ma bata unul odata...); in curand cleanul va deveni singura specie pe care sa ne putem baza la musca artificieala si la spinning...

alex87nfs
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de alex87nfs » 18 Iun 2012, 09:06

tavistan scrie:Salut!
Nu stiu daca ma insel, va trebui sa studiez si eu problema 8) (nu ca ar face vreo diferenta :? ). Exista clean mic (leuciscus leuciscus) dar cred ca am citit pe undeva, prin AP un articol de-al lui Adrian Ionascu despre cleanul de Comana - ala ar fi specie endemica periclitata.
Emil, io zic ca daca iei clean de peste juma de chil, odata de doua ori in an nu crapa ceriul daca-ti faci pofta (la dimensiunea aia sigur nu-i clean mic, pentru simplul motiv ca e mare :lol: . Dar ar trebui eliberat cat mai mult peste, eventual in vazul traistarilor (sa-i vezi ce creapa fierea-n ei, pe mine era sa ma bata unul odata...); in curand cleanul va deveni singura specie pe care sa ne putem baza la musca artificieala si la spinning...

:lol1: si eu ma gandesc sa i pup inainte sa le dau drumu,sa moara scobaristii de ciuda :lol1: dar totusi pana la bataie nu cred ca se va ajunge :headbash:
i'm not special !! i'm just LIMITED EDITION

emil db
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de emil db » 18 Iun 2012, 12:03

Domnule TAVI cred ca ai dreptate referitor la Cleanul de Comana de care drept sa-ti spun nu am auzit pana acum.Nu stiu
daca cunosti raul(am vazut ca esti din TG-MURES) dar iti spun eu raul Neajlov strabate si zona COMANA acolo unde se
varsa in ARGES si unde formeaza o frumoasa delta numita si delta Neajlovului.Este o zona intradevar feerica.
Zona unde eu pescuiesc se afla undeva in amonte (60km) in jud. Dambovita.Daca exista asa ceva si a migrat si in zona
noastra ai dreptate.I-mi poti da mai multe amanunte?MULTUMESC!! :respekt:

srb
veteran
veteran

Mesaj de srb » 18 Iun 2012, 12:47

pitic: http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... 437fb.jpg/

normal: http://imageshack.us/photo/my-images/22 ... 457om.jpg/

diferentele le observi in primul rand la gura.la clean pitic, gura e mai mica decat la cel normal.cel normal are gura foarte mare.o sa faci diferenta intre ei doar cand prinzi amandoua specii.

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 18 Iun 2012, 19:00

@ emil db: nu sunt din Tg., Mures, desi am stat pe-acolo, sunt din Brasov; mai multe amanunte nu am dar uite aici:
http://www.crap.ro/pagina/74/396/cleanul-de-comana.html

emil db
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de emil db » 18 Iun 2012, 21:35

Domnilor nu stiu cum s-o mai dau.Din foto de la SRB. chiar nu pot sa-mi dau seama.Mi se par amandoi destul de mari fata
de este pe aici(ma refer la ce se prinde acum).Din ceea ce mi-a trimis Tavi(scuze pt.incurcatura) pare a fi vorba despre
clenul mic dar totusi apare o problema si anume a perioadei de inmultire:cleanul mic se reproduce in martie iar cel nornal
mai-august .LA mine acum depune si de aceea sunt asa de hamesiti.Cred ca singurul lucru care ii diferentiaza este gura
dupa tot ce-am citit.Cel mic are gura prelungita pana sub nari iar cel normal o are pana sub ochi.
La sfarsit de saptamana voi face o partida pe ARGES si sper sa pice ceva ca sa incerc o posibila diferenta. Oricum
multumesc tuturor care ma pot ajuta in rezolvarea acestei enigme! :headbash:

Scrie răspuns