ce se intampla in Retezat....

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
danr
Site Admin
Site Admin

ce se intampla in Retezat....

Mesaj de danr » 23 Feb 2005, 12:53

mai ramane fara cateva rauri....

http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=15788

Gyorg
veteran
veteran

Mesaj de Gyorg » 23 Feb 2005, 15:00

Ai vre-o idee , te bate vre-un gand , putem face ceva ?
http://www.kronect.ro
http://www.shopconectica.ro
conectica de calitate pentru retele de calculatoare sau telecomunicatii

MariusC
senior
senior

Mesaj de MariusC » 23 Feb 2005, 15:01

Au dreptate, vor ramane cateva vai fara apa.
Pe de alta parte, energia electrica produsa in sistem hidro, este total nepoluanta, ceea ce e important. Alternativa acelor Megawati ar fi arderea de carbune, pacura sau uraniu (sau orice or folosi aia la Cernavoda).
Cum am da-o, suntem pierzatori.

Calone
veteran
veteran

Mesaj de Calone » 23 Feb 2005, 15:32

Ma bag si eu , ca sunt mai in domeniu :
Ce a fost de captat s-a captat pana acum : Lapusnicul Mare , Lapusnicul Mic si raul Ses ce alimenteaza Acumularea Gura Apelor .
Cat despre captari secundare a paraurilor alpine e mai complicat .
Treaba asta s-ar putea face pe paraurile de celalalta parte a muntelui , ca oricum toate ce isi au obarsia in bazinele hidrografice ale raurilor de mai sus ajung oricum in Gura Apelor .
Asta necesita constructia unor galerii subterane ( tunele de aductiune ) , pentru a putea fi aduse in G.A . Deci treaba ar dura destul de mult si ar mai trebui fondurile necesare .
Asa ca urmasii nostrii s-ar putea sa nu mai aiba paraurile la dispozitie , dar m-as indoi ca lucrul asta sa se intample in urmatorii 50 ani . Asta e o treaba grea si costisitoare , o investitie de foarte multi bani care nu prea cred ca se gasesc la ora actuala !

MariusC
senior
senior

Mesaj de MariusC » 23 Feb 2005, 17:25

Calone scrie: Asta necesita constructia unor galerii subterane ( tunele de aductiune ) , pentru a putea fi aduse in G.A . Deci treaba ar dura destul de mult si ar mai trebui fondurile necesare .
Asa ca urmasii nostrii s-ar putea sa nu mai aiba paraurile la dispozitie , dar m-as indoi ca lucrul asta sa se intample in urmatorii 50 ani . Asta e o treaba grea si costisitoare , o investitie de foarte multi bani care nu prea cred ca se gasesc la ora actuala !
De ce zici asa?
In energie sunt multi bani. Exista fonduri chiar si acum.
Ai chiar in judet (parca esti din Caras) un exemplu: Bistra Marului ce iese prin tunel in partea cealalta a muntelui, de altfel un mare pacat pentru vale in aval de captare.
Eu m-as bucura sa nu se faca, dar ma gandesc ca articolul din presa n-a aparut degeaba.

Calone
veteran
veteran

Mesaj de Calone » 23 Feb 2005, 18:06

De ce zici asa?
In energie sunt multi bani. Exista fonduri chiar si acum.
Ai chiar in judet (parca esti din Caras) un exemplu: Bistra Marului ce iese prin tunel in partea cealalta a muntelui, de altfel un mare pacat pentru vale in aval de captare. """""""""

Bistra Marului + Sucu = Bistra
Pe ea e facuta acumularea Poiana Marului . Apa ce iese e turbinata si iese in acumularea Zervesti ( Turnu Ruieni ) . De acolo intra in Sebes si apoi in raul Timis . Daca ar fi venit pe cursul vechi al Bistrai tot in Timis ar fi intrat . Doar ca intra pe alta parte .
Cine ti-a zis ca in aval de acumularea P.M. valea e distrusa . Bistra nu mai are acelasi debit ca inainte dar curge si e destul de mare sia are si peste . Sa sti ca orice acumulare facuta lasa pe cusul aval initial apa sa curga . Niciunde nu o seaca in intregime .

Iar banii de la Hidroelectrica , beneficiarul din Romania a barajelor ce au ca scop , producerea de en. electrica sa nu crezi ca vin asa usor . Astea sunt investitii colos pe termen lung de executie , iar la terminare aduc profit rapid si mare si astfel amortizarea are loc doar in 2-3 ani . nu e un caz general .
dar repet ca dureaza mult executia .
Iti spun ca am lucrat in domeniu , destul .

sa nu crezi ca tin cu vreunul sau altul , dar nu prea am inteles ce ai vrut sa demonstrezi anterior .
Cand se va intampla asta in Ret. ( mi spui si mie ) , pt. ca eu nu cred ca in curand .
Toate cele bune pentru natura !!!!

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 24 Feb 2005, 09:02

Calone, sa stii ca si la noi in Ardeal sunt f multe astfel de captari trase prin tuburi pe sub munte si s-au facut in mai putin de 10 ani. E vorba de mai mult de 10 paraie barate si deviate spre lacurile din zona, pe distante de zeci de kilometri. Si asta se intampla cu utilajele din anii 70. Acum se lucreaza mult mai repede!
Oricum, ideea nu e cat mai avem de pescuit ci daca putem face ceva sa poata pescui si copii si nepotii nostri!

Calone
veteran
veteran

Mesaj de Calone » 26 Feb 2005, 20:46

Mihai , nu numai la voi e asa , ci peste tot majoritatea raurilor de munte sunt amenajate in comlexe hidro .
Asta e .... ce poti face ?

Scrie răspuns