Cap de stiuca !!!

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 13 Mai 2008, 10:18

si eu am facut cu sare grunjoasa, dat cu sare capul timp de cateva zile si lasat atarnat cu gura deschisa, se poate folosi un bat ceva..dupa 4-5 zile in care mai dau sare..se usuca bine, apoi il ingrop in sare grunjoasa in 3-4kile de sare... il las vreo 2 saptamani.
se usuca frumos, nu crapa , nu pateste nimc. am un cap pe care il voi lacui si tre sa caut ochisori. :wink:

o sa pun si poza.
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 13 Mai 2008, 13:40

Fi-ti mai expliciti fratilor ce pielea mea.
Deci iei capul tai cam tot ce inseamna carne de pe el. Ii scoti branhiile (eu l-a preparat proaspat dupa capturare si operatia a fost relativ facila
Desfaci operculi branhiali la maxim si obti o suprafata plana. Bineinteles ca toate astea le faci sub un jet de apa. Gura cat mai larg deschisa o imobilizezi cu un lemn (eu am gasit o lingurita care se potrivea). Se aseaza pe o farfurie (oala sau tigaie) capul pe care il ingropi in sare bruta (fina cu ai chef) dar multa sa fie (adica practic sa nu se mai vada capul).
Il asi la un loc aerisit si nu prea expus (o sa miroasa putin dar nu a stricat mai mult un miros de peste). Dupa 2-3 saptamani depinde de caldura il degropi il peri il poti chiar clati cu apa. Il mai lasi putin asa dupa care il poti lacui (eu am fost lac de masina dar cred ca orice lac este bun).
Daca il prepari in acelasi zi cand i-ai facut felul reusesti sa ii conservi si culorile (stiuca si are ce arata). Personal destest trofele ale maroni pe care l-am vazut la alti.
Succes.
the angler is catching xxx, not by the lure

NYPD
junior
junior

Re: Cap de stiuca !!!

Mesaj de NYPD » 13 Mai 2008, 22:16

[quote="mihali"]As dori sa-mi confectionez singur un trofeu dintr-un ca/]p de stiuca. Deocamdata am capul de stiuca... Ma ajutaticu sfaturi?[Eu iti propun o solutie care la mine a mers f.bine.Faci intr-un vas in care incape tot capul de stiuca osolutie de apa cu sare si lasi capul sa stea 2 zile in apa sarata dupa care il scoti si il pui la uscat intr-un loc aerisit daca poti la soare.In gura ii bagi un bat ca sa se usuce cu gura deschisa.Dupa ce s-a uscat foarte bine si ramane sarea pe el il cureti cu o periuta uscata si il lacuiesti.Ai grija apa sa fie sarata f.bine si sa nu il pui la uscat in loc unde este umezeala ca se inmoaie si se impute.Cel mai preferat este uscarea la soare.

APSHD
veteran
veteran

Mesaj de APSHD » 14 Mai 2008, 08:42

In urma cu vreo 30 de ani am pus si eu o astfel de intrebare la pescarii mai priceputi deoarece am prins o stiuca enorma si am vrut sa-i impaiez capul sa-l am amintire peste ani.
Raspunsul lor a fost promt: capul trebuie fiert pina clocoteste apa dupa care se usuca si se da cu lac.
Rezultatul a fost tragic pentru mine .
Dupa fierbere capul s-a descompus , m-am ales cu o mina de oase.
Pentru cei care m-au invatat cum sa fac a fost un motiv de distractie.
Multi ani s-au distrat pe seama mea fara sa-si deie seama ca cu un asemenea trofeu te intilnesti doar o singura data in viata.
De atunci nici nu am mai prins un asemenea exemplar. :respekt: :help: :respekt:

s3rgiu
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de s3rgiu » 14 Mai 2008, 12:41

mi-am facut eu unul acu vreo 10 ani. am dat capul cu formol si l-am pus pe balcon la uscat cam o luna cu un batz in gura. am mai stropit un pic de formol din cand in cand pe partea unde mai ramasese niste carne...sa nu se strice. am tot uitat sa-l lacuiesc dar inca e in stare perfecta.

claudiu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de claudiu » 15 Mai 2008, 18:53

Am facut si eu un trofeu:
Imagine
http://picasaweb.google.com/claudiu.bur ... 2216035906

E un somn prins la Larga Jijea, Iasi, la ... mamaligutza. Sorry, trebuia sa spun la spining ? :D

Am postat si pe youtube dar nu se vede prea bine, in realitate e superb.

http://www.youtube.com/watch?v=13KAWf9eX2A

Iar daca vreti sa vedeti cum arata animalul cand l-am scos din balta puteti sa vizualizati tot albumul:

http://picasaweb.google.com/claudiu.burdulea/Somn12Kg

Ghici cu cine eram la pescuit :)

PS: trofeul e dintr-un cap de somn naturalizat prin uscare la soare cred. Sau in orice caz cu multa ventilatie, fara sare. Taicamiu s-a ocupat, el cunoaste tehnica.

Daca sunteti din Iasi si aveti o captura pe care v-o doriti naturalizata puteti sa imi dati personal "materialul", de preferintza inghetzat.. si mai ales fara pic de sare. Pot sa i-l inmanez lui taicamiu, va fi contra cost dar... iese treaba buna. Are el lac, copac, vopsea si .. mult talent.

Sau il trimiteti prin posta :)))

Oricum ar fi, e pacat daca aveti o captura sa nu o imortalizati. 12 KG de somn nu e cine stie ce, dar daca e prins de mine face toti banii. Daca ii place si lui nevastamea.. va puteti da seama :D

Claudiu.
Nu conteaza ce mashina ai, conteaza ce lanseta ai :)))

Scrie răspuns