Campania WWF - salveaza raurile

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Tavi
veteran
veteran

Re: Campania WWF - salveaza raurile

Mesaj de Tavi » 12 Dec 2013, 18:38

adiwolf scrie:
Gyorg scrie:Si cu a mea, 15.465 semnaturi. Bun si, unde se ajunge, avem vre-o sansa?
dupa cum bine stii, din pacate NU.
Uite ca asa fara nicio sansa avem o prima victorie.

"Dragi prieteni, avem o veste bun?! Râul Topolog din F?g?ra?, imaginea campaniei noastre, a fost salvat de la amenin?area proiectului construc?iei unei microhidrocentrale.

Dup? multe luni de interven?ii la toate autorit??ile relevante, studii în teren, articole în pres? ?i în urma semn?turilor voastre, ieri proiectul a fost respins de c?tre Agen?ia pentru Protec?ia Mediului Vâlcea, care a invocat exact argumentele WWF! V? mul?umim tuturor, cele peste 15.000 de semn?turi au f?cut diferen?a!

Dac? nu a?i semnat înc? peti?ia, avem nevoie de ajutorul vostru: http://www.raurileromaniei.ro/salveaza-raurile/ "
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 12 Dec 2013, 18:53

siii...start la critici ...hai nu ma dezamagiti :twisted:

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 12 Dec 2013, 20:53

:respekt:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 12 Dec 2013, 21:21

pmhoria scrie:Am semnat si eu petitia mai demult dar dpmdv singura posibilitate ca raurile sa nu fie distruse este ca asa zisii investitori in MHC sa fie nevoiti sa se orienteze spre alte afaceri. Un articol din presa locala mi-a atras atentia si il pun aici:
http://www.renasterea.ro/stiri-banat/ac ... soare.html

"Noua situa?ie de pe pia?a energetic? intern? i-a f?cut pe mul?i speciali?ti din domeniu s? atrag? aten?ia c? ne-am putea confrunta într-un viitor mai apropiat decât era de a?teptat cu necazurile supraproduc?iei, multe din proiectele aflate deja în faz? de avizare sau chiar de ?antier riscând s? devin? nerentabile pe acest fond."

Nu stiu daca va fi asa .. dar cam asta e speranta mea.
mult mai realista aceasta situatie.
cat despre salvarea raului Topolog, care din intamplare trece pe la mine prin judet..............va las sa savurati aceasta victorie asupra unui rau deja mort.
in rest, felicitari pentru ..........consecventa.
hell, a fost bine sau imi reviziuesc postarea, nu de alta, dar am impresia ca prea asteptati ceva ce nu mai vine, din partea pescarilor.
Omul care crede c? dragostea poate fi cump?rat? cu bani n-a avut niciodat? câine în cas?.

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 12 Dec 2013, 22:13

Indiferent de actiuni, reusite sau esecuri Adi......la urma urmei depinde de o cateva click-uri...sunt sigur ca alea nu te costa nimic.
Despre aia era vorba.
Cei din WWF au creat oportunitatea, tot ce era de facut era sa click-uim putin...atat, nimic mai mult :respekt:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 12 Dec 2013, 23:12

adiwolf scrie: cat despre salvarea raului Topolog, care din intamplare trece pe la mine prin judet..............va las sa savurati aceasta victorie asupra unui rau deja mort.
Studiul spune asa despre fauna bentonica:
"rezultatele ob?inute prin aplicarea metodologiei Indicelui Biologic Global Normalizat bazat? pe inventarierea global? a macrofaunei bentonice, pe râul Topolog ?i afluentul Topologel arat? c? în toate sta?iile calitatea biologica a apei a ob?inut un scor IBGN unitar, cu valori cuprinse intre 13 si 16 puncte, ceea ce plaseaz? acest râu in categoria apelor de calitate excelenta, ..."
iar despre pesti:
"Abunden?a ?i dimensiunile atinse de p?str?v la vârsta de 3, respectiv 4 ani duc la concluzia c? pârâul are o productivitate biologic? destul de ridicat?, apropiat? de maxim. Aceasta reiese ?i din calculul capacit??ii biogenice dup? metoda ICAS Vi?oianu, modificata de Cristea în 1988 , care indica o capacitate biogenica III la limita cu II, din cele zece clase de bonitate ale capacit??ii biogenice "
Suprinzator, si pestii pe care i-am prins la undita pareau destul de vii...
Dar poate or fi existand si alte studii si cercetari necunoscute oamenilor de stiinta sau pescarilor obisnuiti care spun ca raul e mort. :roll:
Apreciem ca ne lasi sa savuram aceasta victorie asupra unui rau mort.
Musca 13

zavera
veteran
veteran

Mesaj de zavera » 13 Dec 2013, 12:10

Felicit?ri tuturor celor care s-au implicat!
Este o victorie a SOCIAT??II CIVILE, d?t?toare de speran?e ?i pentru alte spe?e !

Românii dovedesc înc? o dat? c? ?tiu s? se mobilizeze în favoarea unor cauze drepte !
Pentru mine este o mare satisfac?ie !

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 13 Dec 2013, 13:08

Tavi,

asa o fi cum spune studiul si cum ziceti voi.
eu spun doar din ce vad cu ochii mei.
raul asta trece prin judet si se intersecteaza cu drum,ul national ce desparte Pitestiul de Valcea.
Se trece pe un pod, iar in aval de aceasta locatie, cu o luna in urma inca mai erau excavatoare in albia raului, iar cativa km mai jos inca exista o balastiera ce exista in amonte de aceasta locatie, nu mai stiu, dar cu ani multi in urma prindeam cleni si mrene frumoase pe acest rau, acuma nici nisiparnite sau murgoi nu cred ca mai sunt, cel putin in partea de jos a acestui rau.
Faptul ca s-a creat un precedent si o institutie a facut un pas inapoi este un castig, dar.............
inca odata felicitari si succese in continuare
Omul care crede c? dragostea poate fi cump?rat? cu bani n-a avut niciodat? câine în cas?.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 13 Dec 2013, 19:35

Da, corect, zona aia e un peisaj selenar din pacate.
Studiul a fost efectuat pe zona montana, in amonte de barajul de captare (care e una din cauzele pentru care raul e distrus mai jos...). In sus de acel baraj sunt vreo 20 de km de rau de munte suberb, despre acea bucata de rau vorbim noi.
Musca 13

rcorbu
veteran
veteran

Mesaj de rcorbu » 19 Dec 2013, 12:22

Râul Topolog, „imaginea” campaniei WWF Râurile României: ultima ?ans?, a fost salvat de la amenin?area unui proiect de amenaj?ri hidroenergetice. Dup? multe luni de interven?ii la toate autorit??ile relevante, studii în teren ?i apari?ii în pres?, dup? ce peste 15.000 de români au semnat peti?ia WWF, cerând stoparea distrugerii râurilor de munte, Agen?ia pentru Protec?ia Mediului Vâlcea a emis, pe data de 10 decembrie 2013, o decizie de respingere a proiectului de pe râul Topolog.

Microhidrocentrale, macro distrugeri

Pe 14 noiembrie WWF-România a lansat campania Râurile de munte: ultima ?ans?, solicitând autorit??ilor un cadru legislativ care s? protejeze cele mai valoroase râuri naturale ?i s? planifice construc?ia de noi microhidrocentrale, ?inându-se cont de criterii sociale ?i de mediu. Campania s-a n?scut în urma cazurilor râurilor distruse în urma unor grave gre?eli administrative pe ambele versante ale Mun?ilor F?g?ra? - Capra, Buda, Otic, Sebe?, Sâmb?ta, Vistri?ioara ?i, cel mai recent, Dejani-Lup?a.

Microhidrocentralele fragmenteaz? habitatele din lungul râurilor, afectând una dintre cele mai bogate faune de nevertebrate acvatice. Distrug ?i habitatele ripariene (de pe maluri) formate din plante iubitoare de ap?, de care depind specii de nevertebrate ?i animale cu care se hr?nesc p?s?rile. Odat? cu dispari?ia vegeta?iei de pe maluri scade ?i func?ia de filtre de protec?ie a acestora, ceea ce alimenteaz? nivelul de poluare al apei. Pe unde se construiesc microhidrocentrale, apa cristalin? a râurilor ?i pârâurilor de munte devine un amestec de noroi ?i piatr?, în care orice form? de via?? dispare.

„Traseul” râului Topolog între documente legislative ?i studii ?tiin?ifice

În vara anului 2013 WWF, al?turi de Asocia?ia Salva?i Dun?rea ?i Delta, cu sprijinul Coali?iei de Mediu ?i al Coali?iei Natura 2000, au solicitat respingerea proiectului „Amenajare hidroenergetic? Topolog ?i Topologel” în situl Natura 2000 Mun?ii F?g?ra?, care ar putea distruge râul ?i împrejurimile.

Situl Natura 2000 Muntii F?g?ra? ROSCI0122 a fost desemnat pentru protec?ia unor specii ripariene ?i a habitatelor acestora, incluzând vidra (Lutra lutra) . Conform Avizului de Mediu nr. 10938/2012 pentru Strategia energetic? a României pentru perioada 2007-2020, actualizat? pentru perioada 2011-2020, „în acele situri de interes comunitar (SCI-uri) care au fost propuse pentru protejarea speciilor de pe?ti, vidr? ?i rac sau pentru habitatele care sunt influen?ate, nu se va propune/aproba/accepta dezvoltarea /amplasarea microhidrocentralelor”.

În iunie 2013, WWF a comandat un studiu ?tiin?ific care indic? prezen?a vidrei (pe lâng? alte specii protejate), specie de importan?? comunitar?, în sectorul superior al râului Topolog. Vidra este o specie strict protejat? în temeiul legisla?iei interna?ionale ?i a diferitelor conven?ii la care ?ara noastr? este parte. Astfel, acesta este listat? în anex? I a CITES, Anexa II la Conven?ia de la Berna, anexele II ?i IV a Directivei Habitate ?i Directivei Specii ?i Anexa I la Conven?ia de la Bonn.

În urma ac?iunilor, în luna august Agen?ia Na?ional? pentru Protec?ia Mediului a comunicat c? procedura aferent? autoriz?rii proiectului de pe Topolog nu se mai deruleaz?, f?r? îns? a comunica decizia APM Vâlcea în baza c?reia a încetat aceast? procedur?. Ast?zi, în urma comunic?rii deciziei (document ata?at), proiectul nu mai poate continua, iar râul Topolog este salvat.

Dar în România sute de MHC-uri se afl? în stadii diferite de avizare, construire sau func?ionare în arii protejate sau la limita acestora. Construc?ia unui num?r de aproximativ 300 de astfel de MHC-uri a fost deja aprobat? f?r? niciun fel de pre-planificare strategic? la nivelul bazinelor râurilor ?i la nivel na?ional.

Pericolul care tocmai a trecut pe lâng? râul Topolog planeaz? asupra a mii de kilometri de râuri naturale de munte.

WWF-România ?i-a propus s? stopeze acest dezastru ?i a demarat o campanie na?ional? care solicit? autorit??ilor relevante:

1. Desemnarea unor zone de excludere pentru construc?ia de microhidrocentrale (WWF a propus autorit??ilor un set de criterii în acest sens), râuri de valoare natural? extrem de importante, pe care legea s? împiedice asemenea construc?ii; implementarea unor mecanisme clare de pre-planificare a dezvolt?rii durabile pentru acest sector (pentru restul râurilor aflate în afara zonelor de excludere) care s? permit? o evaluarea râurilor, nu numai din prisma poten?ialului energetic, ci ?i a impactului ecologic, economic ?i social;

2. Suspendarea procesului de autorizare ?i construc?ie de noi microhidrocentrale, prin emiterea unui Ordin de Ministru, pân? la implementarea acestui proces de pre-planificare, pentru a se evita noi dezastre ecologice pe râurile din România

3. Modificarea legisla?iei referitoare la avizarea, construc?ia ?i functionarea microhidrocentralelor, astfel încât s? se solu?ioneze problemele identificate în raportul juridic realizat de WWF.

Toate argumentele se reg?sesc în peti?ia creat? pentru românii care vor s? sus?in? cauza WWF, disponibil? pe website-ul www.raurileromaniei.ro, al?turi de numeroase materiale de suport.

Uite ca se POATE, iar semnatura mea a contat.

Scrie răspuns