ape publice si acces la resursa... toti?...sau doar unii ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

miky
veteran
veteran

ape publice si acces la resursa... toti?...sau doar unii ?

Mesaj de miky » 04 Ian 2007, 17:58

Zilele trecute raspundeam unei intrebari care mi-a fost pusa pe un tot tendentios:
miky scrie: de repopularea si ingrijirea apelor publice are datoria sa se ocupe in primul rand si neconditionat statul care percepe taxe si impozite de la contribuabili si pentru acest lucru, ... si daca n-o face trebuie fortat s-o faca ...ca n-are scuze... asa cum contribuabilul nu se poate sustrage de la plata taxelor si impozitelor, nici statul n-are voie sa se sustraga de la a-si face datoria ,...
pe langa stat, pot participa la aceste actiuni in masura in care vor si pot unele asociatii (sau toate ar fi cu atat mai bine), dar acestea nu se pot substitui statului sa-i preia aceasta problema pe de-a intregul, ... si nici statul n-ar trebui sa fie de acord cu asta,...
Dupa un timp am vrut sa completez raspunsul, dar … imi trecuse randul deja … o fac acum:
poate ca unul din principalele roluri ale asociatiilor de pescari ar trebui sa fie acela de a forta statul sa ramana treaz si responsabil, … si nicidecum sa-i fure untul de sub nas in timp ce acesta doarme linistit …
eu fac aceasta afirmatie din convingere … probabil ca n-o sa fie multa lume de acord cu ea….
Va rog insa sa dam un pic de atentie altor vorbe spuse tot aici pe forum intr-un alt topic … de malin:
Pentru ca el zice niste lucruri importante, … si o face cat se poate de bine:
malin scrie:. Noua lege a pisciculturii nu acorda mai mult spatiu pescuitului sportiv decat cea de pe vremea lui Gh. Gheorghiu Dej. Mai mult pescuitul sportiv nu mai are nici un for oficial care sa reprezinte o autoritate in domeniu.
… iar batalia pentru federatie nu rezolva problema. O federatie a celor din breasla apara interesele membrilor dar nu face regulile. O federatie sportiva se ocupa exclusiv de sport. Deci ramanem in continuare fiul ploii intr-un stat care se comporta (prin intermediul slujbasilor sai din domeniu) ca si cum s-ar simti mai bine daca pescuitul sportiv ar dispare din Romania.
In toata colcaiala asta de interese nu cred ca veti gasi prieteni adevarati ai pescuitului sportiv. Dizolvarea societatii civile, incepute de securitatea lui Ceausescu, functioneaza perfect si astazi. Pescarii, prin numarul lor REAL, sunt o amenintare atata timp cat se AUTO-ORGANIZEAZA pentru ca nu mai raspund la ordine. Sunt liberi sa ia decizii si prin asta devin incontrolabili.
Miza?
1)Apele publice. Vedeti ceva dincolo de asta? Eu da. Sute de mii de oameni care vor vota din patru in patru ani si din punctul de vedere al pescarului sportiv (multumit sau nemultumit).
2) Deturnarea tendintelor actuale de a nu mai recunoaste structurile corupte si intens politizate
3) Reteta sigura pentru a anihila o revolutie anticomunista este sa-i pui in pozitia de lideri chiar pe comunisti. Avem deja 17 ani de experimente in acest sens. Banii pusi in joc de Popescu mimand misionarismul, relatiile si miscarile de trupe pe care le observ in ultimul timp, ma fac sa inteleg mai bine cat de importanta va fi lupta care se va da in lunile ce vor urma.
4) Nu cautati prietenii pescuitului in alta parte atat timp cat ei sunt doar printre voi, pescarii.
E drept ca n-am urmarit foarte amanuntit tot ce s-a mai scris, dar e pentru prima oara cand mi se pare ca cineva reuseste sa puna degetul direct pe rana si nu doar pe marginea ei… si o face clar si limpede … punctand cateva idei din care eu unul inteleg asa :

“in toata colcaiala asta de interese� … fie ca suntem pescari de competitie, asociatii sau simpli doritori de pescuit recreativ fara a fi membrii cuiva, exista un segment de interes comun care ne leaga pe toti in afara faptului ca ne place pescuitul cu undita: vrem toti sa avem si in viitor unde pescui …. si acesta e un deziderat pe care ar trebui sa-l parcurga la brat asociatiile impreuna cu toti pescarii de bun simt..fie ca sunt sau nu membri …
Amenajarea catorva “piste de competitie� in regim privat al unor asociatii, este o pretentie absolut normala a acestora,…dar sa nu uitam ca pistele de “antrenament� pentru toata lumea raman totusi apele publice….iar "furtul" acestora devine o problema pentru noi toti …
In lipsa unui “for official�, poate ca ar fi bine ca asociatiile sa aiba ca obiectiv principal si lupta pentru pastrarea statutului si integritatii apelor publice, chiar daca in timp vor sa se ocupe numai de competitii sau ecologizari . … in acest demers ele ar trebui sa stie ca vor fi sustinute nu doar de membrii lor ci de toata suflarea pescuitului sportiv… Vorba lui malin:� prietenii pescuitului sunt doar printre noi�…
Atata vreme cat si pescarii simpli neafiliati si asociatiile sunt prietenii pescuitului, de ce sa nu fie prieteni si intre ei,…doar vor acelasi lucru…
Punandu-si un astfel de obiectiv, anevoios dar necesar,…, asociatiile ar putea vorbi atunci nu in numele a cateva sute de pescari ci in numele a cateva sute de mii de pescari, …. Atunci si pescarii se vor simti altfel reprezentati, si vor privi cu alti ochi asociatiile,…si se vor simti atrasi de ele…
Segmental asta de drum trebuie sa-l facem impreuna, abia apoi putem merge la pescuit linistiti, unii pe malurile noastre nestiute inca de nimeni, altii in competitii adevarate…. Inainte de a cauta aliati in alte parti, asociatiile ar trebui sa stranga in jurul lor pescarii, dar nu cu forta … cu mintea si cu inima…
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 04 Ian 2007, 18:08

Corect si frumos.
Din pacate, divergentele au aparut inainte sa se inchege ceva, cat de cat.
Sa speram ca se va trece peste orgolii si se va merge mai departe.

rosu r.
veteran
veteran

Mesaj de rosu r. » 04 Ian 2007, 19:11

De acord cu ceea ce sa spus mai sus!
Dar cata lume crezi ca o sa se stranga in jurul unei asociatii sau cata lume va lua atitudine fata de jaful cu acte sau fara acte care se face pe apele STATULUI!
Prea putini!
Pentru ca eu unu sunt satul de indiferenta manifestata de ft multi pescari care vad braconierii cum isi fac teaba si pesc mai departe sau mai grav pleaca de acolo ca sa le faca loc dupa care spun cam asa:
" SI CE VRETI SA LE FAC EU?"
Suna cunoscuta atitudinea asta pentru cineva sau surprinde pe cineva!
De vina pentru ce se intampla acum pe ape suntem noi cei multi si dupa noi cei care ne pastoresc asociatii , federatii etc.
Dar poate in sfarsit o sa se schimbe ceva si in tara asta ; POATE!!!!!!!!!!!!!!

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 04 Ian 2007, 19:14

@Tavi
Speranta moare ultima ...
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 04 Ian 2007, 21:38

rosu r. scrie:Dar cata lume crezi ca o sa se stranga in jurul unei asociatii sau cata lume va lua atitudine fata de jaful cu acte sau fara acte care se face pe apele STATULUI!
daca o asociatie de pescari, anonima sa zicem, ar deschide o lista de inscrieri pentru noi membri, fara sa-i conditioneze de permis, probabil ca va strange vreo douazeci de adeziuni,..., dar daca ar deschide o lista de sustinere prin lege a statutului si integritatii apelor pubice, ar strange repede cateva mii de semnaturi...
rosu r. scrie:...indiferenta manifestata de ft multi pescari care vad braconierii cum isi fac teaba si pesc mai departe sau mai grav pleaca de acolo ca sa le faca loc dupa care spun cam asa:
e gresita ideea ca pescarul pe mal e cel dator sa ia atitudine la fata locului..., atitudinea civica nu e impusa prin lege,...unii o pot avea altii, nu...
pescarul nu se afla pe mal ca sa ia pozitie impotriva braconierilor, ci...la pescuit... el este cel deranjat de existenta braconierilor in primul rand...
dar nu are dezlegare de la nimeni mai mult decat sa dezaprobe gestul revoltat si sa anunte autoritatile...
braconierul insa n-ar trebui sa fie acolo, si este pentru ca o institutie a statului nu-si face treaba,...are tupeu si e lipsit de frica tot pentru ca o institutie a statului doarme sau il tolereaza...
dar astea sunt gainarii mici, care se intampla pentru ca undeva, acolo sus la varful statului se pregatesc gainarii mari de tot cu apele publice, pe langa care astea is mizilic...
rosu r. scrie:De vina pentru ce se intampla acum pe ape suntem noi cei multi si dupa noi cei care ne pastoresc asociatii , federatii etc.
tocmai asta este, de vina nu suntem noi cei multi,... si nici asociatiile sau federatiile...decat daca dormim pe boase toti cu indiferenta...
insa suntem gata sa ne incarcam cu o vina morala, daca nu incercam sa facem ceva, care sa schimbe acolo sus, astfel incat sa se vada schimbarea jos pe mal
iar aici asociatiile si federatiile ar trebui sa isi asume rolul de varf de lance si sa arate ca vor sa ne reprezinte nu doar sa ne conduca ...
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

rosu r.
veteran
veteran

Mesaj de rosu r. » 04 Ian 2007, 21:52

Asa e cum zici tu!
POate cu noile asociatii si federatii o sa avem pe cineva care sa ne sprijine!
Ca noi am incercat de ex sa dam tel la politie si ni sa spus ca nu au masina pentru 3 braconieri si ajvps nici macar nu a binevoit sa rasp sau daca a rasp a zis sa dam tel la pol ca ei nu au oameni ca sunt ocupati cu alte treburi mai importante!

PODOSU DOREL
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de PODOSU DOREL » 04 Ian 2007, 22:56

Probabil cea mai mare dorinta a pescarilor e sa poata pescui in schimbul unei taxe pe toate apele publice din Romania.

E probabil un vis care in cel mult doi ani se va stinge.Vrem nu vrem trebuie sa-i dreptate lui Popescu cind spune ca e vremea banilor si nu a viselor.Deocamdata se fac jocurile la nivel inalt .Mai bine zis impartirea ciolanului asa cum s-a facut in toate domeniile.

Apele cu tot ce pot oferi sint o sursa de venit si trebuie valorificata.Si cine o sa ia caimacul?binenteles ca cei care au influenta.

Ni se tot spune ca statul nu este un bun gestionar.Dar statul e reprezentat prin oameni care ocupa anumite functii.Odata ce s-a facut transferul de proprietate (de la stat la privati) aceiasi oameni devin buni manageri.Interesanta transformare peste noapte a acestori oameni.

Apele vor fi sub o forma sau alta gestionate de ONG-uri sau societati private sau cine stie ce forma se va gasi.Iar acestea vor avea propriile reguli iar noi daca vom dori sa pescuim pe o apa va trebui sa ne tocim incaltarile pe la ghiseurile lor si daca ne mai ramine timp vom mai merge si la pescuit.

Pescuitul s-ar putea sa devina un LUX.Sper sa nu am dreptate.

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 04 Ian 2007, 23:12

rosu r. scrie:Asa e cum zici tu!
POate cu noile asociatii si federatii o sa avem pe cineva care sa ne sprijine!
Ca noi am incercat de ex sa dam tel la politie si ni sa spus ca nu au masina pentru 3 braconieri si ajvps nici macar nu a binevoit sa rasp sau daca a rasp a zis sa dam tel la pol ca ei nu au oameni ca sunt ocupati cu alte treburi mai importante!
lasa tata,ca raspuns din asta am primit si de la o asociatie privata,asa ca..........
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 04 Ian 2007, 23:43

:cry: @PODOSU VIOREL din pacate si eu intrezaresc aceeasi latura LUXOASA a pescuitului, adio hobby, adio pescari amatori, welcome turisti & bogatani & pescari "profi" si nu-s profi ca si-au dovedit valoarea intr-un concurs alaturi de toata pescarimea, ci ca au bani si isi permit sa participe la concursurile "profi"

S-a dus romania "unde-i crapu' cat dovleacu' " :roll:

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 05 Ian 2007, 00:00

rosu r. scrie:De acord cu ceea ce sa spus mai sus!
Dar cata lume crezi ca o sa se stranga in jurul unei asociatii sau cata lume va lua atitudine fata de jaful cu acte sau fara acte care se face pe apele STATULUI!
Prea putini!
Pentru ca eu unu sunt satul de indiferenta manifestata de ft multi pescari care vad braconierii cum isi fac teaba si pesc mai departe sau mai grav pleaca de acolo ca sa le faca loc dupa care spun cam asa:
Suna cunoscuta atitudinea asta pentru cineva sau surprinde pe cineva!
De vina pentru ce se intampla acum pe ape suntem noi cei multi si dupa noi cei care ne pastoresc asociatii , federatii etc.
Dar poate in sfarsit o sa se schimbe ceva si in tara asta ; POATE!!!!!!!!!!!!!!

scuza-ma dar cand ei sunt 10 si eu singur ce ai vrea sa fac?? cand ii 1-1 se mai rezolva...cand suntem mai multi se sare cu gura...eu am scos cateva plase si le-am dat foc, urmand ex unuia de pe aici, de la lacul pantelimon...cel din stanga soselei...din pacate mult prea putine...si ii stiu si pe cei ce isi intind plasele... :evil: :evil: din pacate nu pot face mai mult :evil:

Scrie răspuns