Acvacultura intensiva a salaului si bibanului

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

acvabio
utilizator nou
utilizator nou

Acvacultura intensiva a salaului si bibanului

Mesaj de acvabio » 28 Ian 2011, 16:44

Va semnalez un articol http://acvabio.blogspot.com/2011/01/sal ... ltura.html despre realizarea de catre cercetatorii de la USAMV Timisoara a reproducerii artificiale la salau in extrasezon si cresterea acestuia in sisteme superintensive, fiind obisnuit sa consume de mic furaje granulate.
Poate in felul asta va dispare presiunea pe salaii salbatici si nu vor mai fi braconati fara mila...

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 28 Ian 2011, 22:34

Interesant, dar nu stiu cat de mult va ajuta apele noastre aceasta realizare. Nu sunt populate nici macar cu un amarat de caras, ca sa nu zic crap, somn sau alte specii cu valoare economica.
Urasc atarnatorii!

goodfishing
junior
junior

Re: Acvacultura intensiva a salaului si bibanului

Mesaj de goodfishing » 29 Ian 2011, 01:23

acvabio scrie:........
Poate in felul asta va dispare presiunea pe salaii salbatici si nu vor mai fi braconati fara mila...
oare ?!!...eu sunt convis ca efectul imediat ar fi dublarea braconierilor pentru ca braconajul e rezultatul saraciei, inculturii...si, in general oglindeste nivelul real de trai din tara !!
Oare nu-ti mai amintesti,Vorba din batrani lasata?Din betie te trezesti,Din prostie niciodata ; Pastorel

Hell
veteran
veteran

Re: Acvacultura intensiva a salaului si bibanului

Mesaj de Hell » 29 Ian 2011, 07:09

goodfishing scrie:
acvabio scrie:........
oare ?!!...eu sunt convis ca efectul imediat ar fi dublarea braconierilor pentru ca braconajul e rezultatul saraciei, inculturii...si, in general oglindeste nivelul real de trai din tara !!
ieap....DAR
depinde doar de noi cat timp alegem sa tacem si sa inghitim rahaturile bagate pe gat de o mana de cretini care ne conduc!!!
atat timp cat stam si purtam discutii de genul asta pe forumuri....la nivelul asta vom ramane muuuult si bine

acvabio
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de acvabio » 29 Ian 2011, 12:07

stefanflorin scrie:Interesant, dar nu stiu cat de mult va ajuta apele noastre aceasta realizare. Nu sunt populate nici macar cu un amarat de caras, ca sa nu zic crap, somn sau alte specii cu valoare economica.
Păi, este clar că prin reproducerea artificială în tot timpul anului, va exista posibilitatea populării bazinelor pentru pescuit sportiv cu puiet care mănâncă în plus şi furaje granulate nu numai albitură, deci patronului de baltă de pescuit sportiv îi va fi mai uşor să procure material de populare şi să-l crească mai repede până la dimensiunea necesară pescuitului. În al doilea rând, restaurantele vor avea carne de şalău tot timpul anului de la fermele de acvacultură şi nu vor mai plăti la negru . În schimb popularea apelor naturale nu va avea efect atâta timp cât ele nu sunt păzite aşa cum trebuie de cei care sunt plătiţi să o facă, iar braconierii nu sunt vânaţi de autorităţi. Ca o părere personală, Anpa nu are nici o treabă cu pescuitul sportiv şi nici cu paza apelor noastre.

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 29 Ian 2011, 12:35

Restaurantele vor prefera in continuare sa cumpere peste la negru (posibil si supermarketurile) e mai ieftin, nu platesc TVA, mai putina bataie de cap, mai multi bani...cat despre ANPA toata lumea stie ca nu e decat un parazit.
Singurii care vor avea de castigat din aceasta realizare, ar fi niste patroni de balti care probabil ar cumpara puiet mai ieftin. Probabil ca tot exportul ar fi rentabil pt o astfel de ferma.
Urasc atarnatorii!

cipic
veteran
veteran

Mesaj de cipic » 29 Ian 2011, 13:49

Se profita de pe urma microbului asta care se numeste pescuit, de la magazine,patroni de balti pana la asociatiile astea gen ANPA!!!
Am facut un tur al magazinelor zilele astea si am ramas oripilat de preturi: voblere la 50-70 RON (Vezi Sebile Magic Swimmer,Izumi etc) care inainte erau cu 20-30% mai ieftine, Rapale , lansete, mulinete la fel preturi de te doare mintea,daca va vine sa credeti sunt adaos-uri de 500% fata de pretul din fabrica de la chinez, multi nu stiu ca o mulineta de 500 RON la poarta fabricii e maxim 100-150 RON cu tot cu taxe si transport (aici vb doar de importatori)!!! Si cand am lucrat in sistem ma uitam ca bou cum marii importatori vand mult mai scump decat magazinele carora le da marfa gen TotalFishing si altele care practicau niste preturi corecte ca si acum!!! Se profita de pe urma noastra ca dupa niste curve, ei stiu ca-ti trebuie si esti infectat cu microbul si ca o sa vii o data si o data sa-l iei, la fel cum e cu benzina!!!
Patronii de balti iti ia si pielea de pe tine si te mai si proostesc in fata ,,E plina balta de salau domne, am populat cu enspe mii de tone, a crescut nivelul apei cu 1metru 2 de cat peste am bagat, ieri s-a prins unu de enspe kile etc etc" . Nu v-ati saturat sa auziti minciunile astea??? Unii or sa zica ca da si ca se duc la Dunare si acolo ce sa vezi, apare nenea cu curentul sau in cel mai fericit caz cu plasa ca sa mai ai si tu o sansa ca tot ai batut atatia km, iar baietii de la ANPA ce fac??? Iti iau banu, tot pe tine vin si te controleaza iar pe nenea braconieru il lasa in pace!!! Fratilor am momente cand imi vine sa vand tot, un prieten deja a facuto :( ca ce e in jurul Bucurestiului te inchini!!!
Asa ca nu o sa populeze nimeni cu nimic iar daca o sa faca cineva greseala asta o sa aiba o surpriza tare neplacuta!!! As propune Lacul Morii sa-l populeze sa vedem ce se intampla a doua zi :lol: :lol: :lol: va fi un adevarat concurs de plase si nimeni nu va face nimic!!!

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 29 Ian 2011, 15:02

perfect adevarat.
totusi, solutia care este??

revenind on topic,
salau si biban care mananca graunte?? :shock:
pai asta mai este rapitor sau a devenit ciprinid??

cat despre
braconajul e rezultatul saraciei, inculturii...si, in general oglindeste nivelul real de trai din tara
asta este o mare gogorita menita sa adoarma si sa prosteasca lumea.
braconierii fac adevarate afaceri.
v-ati uitat ce motoare, masini, barci, au in dotare??
habar nu aveti ce bani se scot din asa ceva
ganditi-va ca nu se investeste absolut nimic in productie si se scoate non stop pt o piata de desfacere imensa.

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 29 Ian 2011, 18:05

adiwolf scrie:perfect adevarat.
totusi, solutia care este??

revenind on topic,
salau si biban care mananca graunte?? :shock:
pai asta mai este rapitor sau a devenit ciprinid??

cat despre
braconajul e rezultatul saraciei, inculturii...si, in general oglindeste nivelul real de trai din tara
asta este o mare gogorita menita sa adoarma si sa prosteasca lumea.
braconierii fac adevarate afaceri.
v-ati uitat ce motoare, masini, barci, au in dotare??
habar nu aveti ce bani se scot din asa ceva
ganditi-va ca nu se investeste absolut nimic in productie si se scoate non stop pt o piata de desfacere imensa.
Faptul ca poate fi reprodus artificial mai timpurie decat natural este oarecum bine, in conditiile in care icrele eclozeza la temperatura optima, iar puietul in prima luna are de asemenea o temperatura normala de dezvoltare. Cu nu inteleg eu este faptul ca puii trebuies tinuti in mediu controlat aproape 3 luni si asta-i foarte greu de realizat.

Puietul de salau poate fi furajat in primul an. Dupa aia... ce are in "sange". Rapitorul tot rapitor ramane.

Chestia cu popularea cu salau pentru acvacultura, se poate realiza, dar asa cum am scris mai sus dupa primul an va renunta la "graunte" si trece pe puiet de peste. Pentru a popula naturalul cu puiet de rapitor nu mi se pare o solutie benefica deoarece s-ar produce un dezechilibru intre populatia de pasnic si cea de rapitor. Intotdeauna balanta trebuie sa incline favorabil catre pasnic, iar rapitorul va "prospera". Daca ar fi invers, rapitorul s-ar imputina natural pana la acel echilibru. In cazul acvaculturii specializate pe salau (la biban nu cred ca se pune problema), lucrurile pot sta altfel deoarece omul poate interveni oricand pentru a echilibra balanta asta cum este necesar.

Venind in completarea celor spuse de initiatorul topicului, pe laga salau, in primul an si stiuca se poate furaja cu succes (Croatii fac asta de ceva timp), somnul se poate furaja pana atinge o dimensiune comerciala dar cu supliment de viu.
Bucuresti

Adrian SB
veteran
veteran

Mesaj de Adrian SB » 29 Ian 2011, 20:01

Furajarea salailor cu granule se face doar cat temperatura apei este sub 24 grade, asa ca vara, daca apa e mai calda, nu mai accepta granule. Sistemul de hranire e bun doar pentru acvacultura intensiva si supraintensiva in mediu de temperatura controlat. Nu o sa vedem curand salai crescuti in balta si furajati cu granule pana la greutatea de comercializare. Nu cu tehnologia actuala.
Oricum e de apreciat munca cercetatorilor romani de la Timisoara.
Nu sta degeaba, ca degeaba stai!

Scrie răspuns