un sfat de la cunoscatori

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
constantin_b
utilizator nou
utilizator nou

un sfat de la cunoscatori

Mesaj de constantin_b » 09 Mai 2009, 21:59

Intentionez sa construiesc o balta cu dimensiuni de aproximativ 15x4 metri si as avea nevoie de unele sfaturi... Mai intai o sa fac unele precizari cu privire la amplasament : terenul este invecinat cu o apa curgatoare, de unde vreau sa alimentez balta cu ajutorul unei pompe, ( nu pot altfel intrucat nivelul apei este mult mai jos decat terenul si nu are cadere spre locul unde o sa construiesc balta). Zona este una de munte.
Intrebarile mele ar fi :
- care este adancimea recomandata
- daca dupa ce sap mai trebuie facut ceva (tasare, etc) sau doar umplu cu apa si populez
- ce specii ar fi indicat sa aduc si ce cantitate
- ce trebuie sa fac pe timpul iernii tinand cont ca temperatura o sa fie de pana la -30 grade
Va multumesc anticipat

adiwolf
veteran
veteran

Re: un sfat de la cunoscatori

Mesaj de adiwolf » 09 Mai 2009, 23:14

constantin_b scrie:Intentionez sa construiesc o balta cu dimensiuni de aproximativ 15x4 metri .............
4metri latime ????
de ce o mai construiesti??? :?

Neamtul
veteran
veteran

Mesaj de Neamtul » 10 Mai 2009, 14:12

N-are rost.Mai bine renunta la idee.Decat asa...,mai bine deloc. :roll:

mircea13
veteran
veteran

Mesaj de mircea13 » 10 Mai 2009, 16:55

Salut. Ca sa nu inghete iarna trebuie sa sapi cam 3 m daca nu chiar 4 .
Singur spui ca temperatura poate ajunge la -3o grade C .
Fa un calcul estimativ cat trebuie sa te coste sapatul,pompa si pestele care vrei sa il pui in balta ? Apoi socoteste cat peste poti cumpara cu acesti bani de la supermarchet. Astfel poti sa iti dai singur seama daca merita efortul sau nu. Numai bine. Mircea13 :lol:

constantin_b
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de constantin_b » 19 Mai 2009, 20:49

Multumesc mult pentru sfaturile primite.
Adevarul este ca sunt putin dezamagit dar asta e... Oricum eu vroiam sa fac o balta in gradina casei, in care sa pescuiesc eu din cand in cand (sunt incepator), dar banuiesc ca v-ati dat seama deja... :D
Ca suprafata terenul imi permite sa fac balta mult mai mare, chiar 100x30 metri insa problema mea ramane apa, pe care nu o pot trage decat cu o pompa.
Acum nu stiu, pompa asta ar trebui sa mearga non-stop, sau sunt anumite specii de pesti care sunt mai putin pretentiosi?
V-as ruga sa imi spuneti daca ati mai auzit ca balta sa fie alimentata cu apa in acest fel si daca ar merita din punct de vedere financiar?
Multumesc mult.
Cu stima

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 20 Mai 2009, 06:28

Nu vreau sa fiu toma necredinciosul dar daca nu ai fundul membranat de ce crezi ca nu o se scurga apa inapoi in rau. Adica pompa incarca si dupa aia se scurge prin pamant (mai ales la 2-3 metri adancime) tot acolo.
Sincer sfatul meu daca nu rezolvi treaba cu alimentarea in mod natural a bazinului mai bine renunta. Folosirea pompei implica niste probleme extraordinare (cam ce pompa crezi ca functioneaza la -30 de grade cu un sorb in apa). Oricum majoritatea pompelor au o inaltimea maxima de pompaj. Peste 10 metri diferenta de pompaj iti trebuie pompe destul de adevarate. O alta problema e de unde faci aspiratia pompei adica cum o protejezi (daca scade apa si iti ramane aspiratia libera ti se arde pompa la functionarea in gol in decurs de cateva minute).
Eventual poti sa incerci sa faci captare de izvor sau o captare in amonte si prin panta de nivel sa il duci unde vrei sa alimentezi.
Numai bine
the angler is catching xxx, not by the lure

Gabor Gabriel
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Gabor Gabriel » 20 Mai 2009, 08:26

Patronul la care lucrez sapa acum un astfel de iaz, (are excavatorul lui) dar alimentarea trebuie sa fie naturala, fara pompa caci altfel ai pus-o.
Si-a facut el calculele si crede-ma ca are destui bani, dar nici gand sa foloseasca pompa.

constantin_b
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de constantin_b » 21 Mai 2009, 21:20

Multumesc tuturor celor care mi-au scris.... voi incerca sa gasesc o solutie cu alimentarea, iar daca nu ma voi lasa pagubas.
Numai bine.

Hentzone
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Hentzone » 22 Mai 2009, 01:36

Pentru atata... si pentru orice altceva de genul... pompa cade din start... gandeste-te ce factura iti a veni la curent sau cata combustibil va trebui sa bagi in ea (depinde de care ii)...
Iti vand un doua ponturi:

1) incearca sa sapi pana ajungi la panza freatica (care de obicei se gaseste la nivelul raului sau paraului din care vrei sa alimentezi si ii pe principiul fantanii si ai scapat de problema cu pompa si inghetzul.

2) incearca sa faci pe rau/parau un fel de captare de apa (stavilar) undeva mai sus de locul tau si aduci apa printr-un canal la tine in balta...

Pt mai multe informatzii legate de constructii hidrotehnice, debite si calitatea apei si ce pesti poti "creste" in helesteul tau M.P. ok?
Go fishing, what else...

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 22 Mai 2009, 06:42

Pentru un pound de 60mp poti folosi o pompa electrica economica cu un debit de 6,5mc/h si cu un consum de vreo 115W. Nasolia este ca inaltimea de pompare este de maxim 2m. Ideea este ca tu nu ai nevoie sa folosesti pompa tot timpul. Oricum este o aventura privitor la investitie. Daca nu poti obtine apa necesara intr-un mod natural, parerea mea este sa abandonezi proiectul.

Scrie răspuns