Se poarta helesteul - dar?

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
iorgu.pescaru
junior
junior
Mesaje: 84
Membru din: 09 Mar 2010, 17:45

Se poarta helesteul - dar?

Mesaj de iorgu.pescaru » 09 Mar 2010, 17:59

Locuiesc la 40-50m. de un lac. In urma cu doi ani, din pasiune si ca urmare a ,,trendului'' de a avea la domiciliu un mini luciu de apa,am luat decizia sa incerc. Suprafata de care dispun intruneste toate conditiile, mai ales ca panza freatica este la o adancime de 4m. Am trasat dimensiunea de 15m.X 8m. si cu ajutorul unui mini excavator am sapat pana la adancimea de 1,90m.F.foarte multa munca. Dupa taluzarea malurilor, am plantat pe o latura, trestie de bambus, iar pe cele 3 laturi, salcii ,,plangatoare'' si salcii ,,crete''. Acum este un mini rai.Anul trecut,prin luna martie, dupa ce am forat un put, am trecut la alimentarea cu apa a elesteului. Dupa 3 zile a fost plin. La inceputul lunii aprilie am inceput, popularea cu pestii prinsi la partidele de pescuit facute in acea perioada, care a constat in vreo 30 de carasi de 700gr.-1kg. S-au adaptat excelent si prin iunie, am mai bagat in elesteu, 3 teni de 2,5kg. si doi crapi rom.de 4kg. bucata. In fiecare dimineata le dadeam sa manance si stateam 30-40de minute acolo. Frumoase amintiri. DAR pe 28 iunie DOLIU. Pe suprafata apei erau morti totii tenii si un romanesc. Cu toata varsta mea de om matur, credeti-ma ca am plans.De trei zile vremea a fost caniculara si pe apa a inceput sa creasca ,,matasea broastei''. Pestele cred ca s-a sufocat si a murit. A doua zi am bagat o instalatie de oxigenare (mai bine zis de vibrare), am alimentat cu apa proaspata pe o parte, iar pe alta apa iesea din elesteu. Dupa 2 zile a murit si celalalt crap si am luat decizia sa scad apa. Comform faptului stiut referitor la supravietuirea carasului, acesta a trait tot,si in situatia cand mai era doar 2-3 cm.de apa.In final am impartit la vecini o parte din peste si sunt in cautarea metodei de supravietuire a pestilor. Mai este putin si vine
primavara. Rog in modul cel mai serios cine detine un sfat, o solutie sau a trecut prin acesta experienta, sa binevoiasca a ma ajuta. Orice parere este binevenita. Sunt o persoana implicata total in ceea ce fac, dar cred ca de data aceasta m-am cam descurajat. Va rog redati-mi speranta.

Iubiti natura, merita. :)

Avatar utilizator
storm fish
veteran
veteran
Mesaje: 853
Membru din: 07 Sep 2007, 20:19

Mesaj de storm fish » 09 Mar 2010, 18:14

alga..parca "alga bruna"
Asa s-a intamplat la un cunoscut al meu...2 zile tone crap mare la suprafata,
carasu' a rezistat
incearca sa bagi cativa fitofagi,sanger..chinezi.sau cum dreaq le zice..aia cica mai filtreaza apa.
regrete de patanie :(
la fiecare sedinta de pescuit invat cate ceva.....

Avatar utilizator
iorgu.pescaru
junior
junior
Mesaje: 84
Membru din: 09 Mar 2010, 17:45

Mesaj de iorgu.pescaru » 09 Mar 2010, 18:22

Storm iti multumesc mult ptr. sugestie, dar helesteul este micut si nu am unde sa mai bag alti pesti. L-am facut din placere ptr. stingerea dorului de balta cand sunt acasa iar popularea o fac aducand acasa cativa pesti prinsi de mine. Toate bune si frumoase pana in luna iulie, dupa aceea creste mult temp. si pestele se sufoca.Oricum inca odata multumesc si mai astept sugestii.

Iubeste natura,merita :)

Radu_T
veteran
veteran
Mesaje: 755
Membru din: 30 Oct 2008, 10:26
Localitate: Alba-Iulia

Mesaj de Radu_T » 09 Mar 2010, 20:17

le-ai dat cumva sa manance??cam ce anume si cat?? si eu detin un astfel de helesteu 22 x10m ...apa vine din panza freatica la mine...si in vara le-am dar sa manace defapt le-am aruncat prea multa mancare care a fermentat si a "imputit" apa....era foarte putin oxigen in apa ...am dus probe de peste si apa....ca si la tine crapu a murit primu....deci hranestei mai rar si nu mai lasa sa iti creasca mari salciile ca toata frunza iti cade in apa si in timp se colmateaza....cand cresc juma de metru taiele ca ele se regenereaza si iti consolideaza malurile....altceva nu stiu ce sa iti mai zic....:) bafta

Avatar utilizator
iorgu.pescaru
junior
junior
Mesaje: 84
Membru din: 09 Mar 2010, 17:45

Mesaj de iorgu.pescaru » 09 Mar 2010, 21:24

Raducule mancare le-am dat cu bun simt, si nu din aceia care fermenteaza. Am cumparat de la raionul de acvaristica al unui supermarket.
Nu dau nume ca poate nu este voie sa fac publicitate. De colmatat nu se colmateaza, am posibilitatea sa-l curat. Beton nu am turnat, malurile sunt taluzate la 45 de grade. Problema este cand vine caldura, incepand din 20 iunie si mai departe nu am mai apucat. Multumesc mult pentru sugestii :)
Iubiti natura,merita. :)

geppetto
veteran
veteran
Mesaje: 1700
Membru din: 18 Noi 2007, 22:47
Localitate: constanta
Contact:

Mesaj de geppetto » 09 Mar 2010, 21:44

Plantele acvatice sunt foarte importante pentru oxigenarea apei helesteului. Exista documentatie o gramada in limba engleza, pe insula sunt multi care isi amenajeaza asa ceva in gradina. Sper sa iti fi fost de folos. Succes! Arata-ne fotografii :)

Avatar utilizator
iorgu.pescaru
junior
junior
Mesaje: 84
Membru din: 09 Mar 2010, 17:45

Mesaj de iorgu.pescaru » 09 Mar 2010, 22:19

Burtea plantele sunt o solutie doar patiala si sunt valabile in zone unde temperatura este mai blanda. In zona unde locuiesc eu, vara din 1 iulie temp. este frecvent de 36-39 grade. Revin cu imagini foto cand fac populare si cand vegetatia este la verde. Oare cat mai tine iarna asta?
Iubiti natura,merita. :)

Scrie răspuns