Profilul luptatorului la tinerete

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

SVF
veteran
veteran

Profilul luptatorului la tinerete

Mesaj de SVF » 21 Dec 2010, 19:48

Zilele trecute,mai mult din intamplare,am "prins" pe HBO.un film romanesc care mi-a placut enorm si care la sfarsit m-a facut intrucatva sa ma rusinez de necunoasterea mea..Mi-am dat seama ca nu stiu nimik de niste oameni care au scris istorie.Istorie adevarata,patata cu sange lor.
Filmul e povestea partizanilor ce au actionat aici in Tara Fagarasului,adevarati luptatori impotriva comunismului si a tot ce a insemnat el in perioada aceea.Am descoperit astfel romani ,romani adevarati,interzisi vreme de 50 de ani din cartile de istorie si nu numai.Printre ei,poate cel mai important dintre cei care au luptat atunci se numara Ioan Gavrila Ogaranu.Biografia acestui mare om si mare roman m-a impresionat:
Ion Gavrilă Ogoranu (n. 1 ianuarie 1923, com. Recea, judeţul Făgăraş; d. 1 mai 2006, com. Sântimbru, sat Galtiu, judeţul Alba) a fost un celebru luptător în munţi, împotriva comunismului. A acţionat pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş.
Ion Gavrilă Ogoranu s-a născut într-o familie românească cu trei copii, în Ţara Făgăraşului. A învăţat la liceul "Radu Negru" din Făgăraş, unde a făcut parte din Frăţia de Cruce "Negoiul". A urmat timp de patru ani cursurile a două facultăţi: Facultatea de Agronomie din Cluj şi Academia de Înalte Studii Economice Braşov. A făcut armata la 12 Vânători de Munte (pentru un timp participând la frontul de apus) şi la Şcoala Militară de ofiţeri Câmpulung Muscel.
S-a angajat ca luptător anticomunist şi în facultate, la Cluj şi la Braşov. S-a încadrat cu întreaga viaţă deplin şi pentru totdeauna în Rezistenţa armată anticomunistă, conducând şapte ani Grupul Carpatin Făgărăşan. În această calitate a desfăşurat un parteneriat militar cu NATO anticomunist în anii 1951-1954. Pentru lupta sa a fost condamnat de instanţele comuniste în contumacie la zeci de ani închisoare şi, la urmă, de două ori la moarte. Timp de 29 de ani, organele securităţii nu au putut să-l captureze. Prins în 1976, a fost salvat de la execuţie la intervenţia directă a preşedintelui american, Nixon.

http://www.youtube.com/watch?v=rXhshaG_ ... re=related
Respecte Ioan Gavrila Ogaranu si multumesc...
http://www.youtube.com/watch?v=NHIH6_qRHkQ

Biban
veteran
veteran

Mesaj de Biban » 21 Dec 2010, 20:05

Pacat de film ca iesit fara sare si piper.

Adi G
veteran
veteran

Mesaj de Adi G » 21 Dec 2010, 20:18

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 21 Dec 2010, 20:41

Biban scrie:Pacat de film ca iesit fara sare si piper.
Asa ti-a parut?Ce-i trebuia sa aibe sare si piper?Mie unul chiar mi-a placut,tinand cont de faptul ca e inspirat din realitate si nu SF.Dar poate cartea "Brazii se frang dar nu se indoies" ti-i se va parea mai altfel.O sa incerc si eu sa o fac rost.

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 21 Dec 2010, 20:46

georgica scrie:vezi si
Memorialul Durerii - Mosu :wink:

"Imnul Carpatinilor Fagaraseni"-Nicolae Mazilu(1950) :wink:
Adevarati barbati,caractere deosebite.

Adi G
veteran
veteran

Mesaj de Adi G » 21 Dec 2010, 22:38

:!: reluare: Mi 22 Dec 2010 21:00 HBO. abia astept sa-l vad!

Biban
veteran
veteran

Mesaj de Biban » 22 Dec 2010, 09:52

elias scrie:
Biban scrie:Pacat de film ca iesit fara sare si piper.
Asa ti-a parut?Ce-i trebuia sa aibe sare si piper?Mie unul chiar mi-a placut,tinand cont de faptul ca e inspirat din realitate si nu SF.Dar poate cartea "Brazii se frang dar nu se indoies" ti-i se va parea mai altfel.O sa incerc si eu sa o fac rost.
Pelicula a iesit ca un documentar foarte lung. Daca il mai scurta si il cosmetiza putin, iesea un documentar traznet. Dar asa nu a iesit nici cal nici magar.
Eu vorbesc strict de film nu de eroi. Sa nu se confunde si sa iasa polemici cum ca as avea ceva cu luptatorii..:D

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 23 Dec 2010, 18:38

Cinste luptatorilor din munti: Ogoranu dar si fratii Arsenescu, Arnautoiu etc. Oameni adevarati, au luptat si s-au p....sat pe regimul comunist! :lol: Ma ganedesc daca eram printyre ei in munti....ce de pastravi as fi prins ca sa avem ce manca si cum as fi tyras niste rafale spre padurari! Offff, m am nascut prea tarziu! :lol:

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 23 Dec 2010, 21:24

...nu-i tarziu niciodata Fario! :lol: :lol: :lol:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 24 Dec 2010, 00:17

D_ali scrie:...nu-i tarziu niciodata Fario! :lol: :lol: :lol:
Da? Ok, hai sa facem si noi o gasca de luptatori de gherila si sa bagam spaima in braconieri, padurari si oficialitati. Luptatorii din munrti cand prindeau comunisti nu ii omorau ci ii puneau sa isi manance carnetele de partid! Mestecau aia carton pana le lacrimau ochii si li se intorceau matele pe dos! Noi daca il prindem pe nea Solovastru directorul RNP ce ii dam sa manance? Carnetul RNP sau o balega proaspata de vaca? :lol:

Scrie răspuns