As avea nevoie de un pic de ajutor de la cei care se afla in situatia mea si care poate stiu mai bine care-i treaba !
Eu sunt PFA (persoana fizica autorizata) .. in urma cu ceva vreme erau o gramada de zvonuri ca sa dat legea sa se cotizeze obligatoriu din urma la pensie, somaj, sanatate !
Am fost o data la Alba la casa de pensii chiar in perioada cu plata obligatorie din urma pentru a intreba cat as avea de plata daca imi desfasor activitatea din 2004 si mi sa raspuns ca foarte mult, ca o doamna dinaintea mea a platit 9400 de lei din urma si ca declaratia e pe proprie raspundere adica declar decand vreau si o sa mi se calculeze pensia din data respectiva...
Din lipsa de timp si din cauza confuziei create de toate povestile auzite din stanga si dreapta nu m-am mai dus deloc pe acolo si a ramas asa !!
Acuma mi cam frica ca o sa am de plata o gramada de majorari si alte prosti!!
Ar putea sa-mi spuna cineva cum trebuie procedat in fiecare luna cu plata cotizatilor sau unde ar trebui sa ma duc prima data ca sa ma lamureasca cineva !!
Multumesc anticipat !!
Pensie obligatorie ...??
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
- haprian ionel
- veteran

- haprian ionel
- veteran

Mircea crede-ma ca am fost de doua ori la casa de pensii si de fiecare data erau vreo 30 de insi la coada .. prima data cand am intrebat am fost foarte simplu dat la o parte trimitindu-ma sa-mi cumar un dosar si sa-mi fac copie dupa certificatul de inmatriculare .
Ma gandeam ca poate este printre noi si vreun PFA care plateste regulat cotizatia si poate stie mai multe !
O sa-mi fac timp sa merg la casa de pensii dar numai dupa sarbatori ca acuma sunt foarte aglomerat .. sper sa nu fie prea tarziu !
Ma gandeam ca poate este printre noi si vreun PFA care plateste regulat cotizatia si poate stie mai multe !
O sa-mi fac timp sa merg la casa de pensii dar numai dupa sarbatori ca acuma sunt foarte aglomerat .. sper sa nu fie prea tarziu !
Ionele,
Daca esti PFA trebuie sa faci un contract cu casa de pensii si platesti lunar.
Daca ai si un contract de munca, chiar pe minim pe economie, nu mai trebuie platit pt. PFA.
Un prieten a platit pensia si "din urma" pe cateva luni cat ii lipseau (vreo 6) si socotit la minimul acceptat i-au iesit cam 100RON.
La sanatate platesti la 3 luni si trebuie platit din urma (o IDIOTENIE considerand ca se cheama "asigurare" dar asta este...). Totusi nici aici nu prea ai cum sa ajungi la sume fabuloase... evident depinde ce fel de PFA esti (cu "norma de venit" sau "la real"), cat ai avut profit daca esti "la real" etc.
La somaj s-a renuntat dupa ~2 luni... dealtfel era o tampenie: eu plateam 3 RON iar parcarea unde lasam masina ma costa aproape 5
.
Daca esti PFA trebuie sa faci un contract cu casa de pensii si platesti lunar.
Daca ai si un contract de munca, chiar pe minim pe economie, nu mai trebuie platit pt. PFA.
Un prieten a platit pensia si "din urma" pe cateva luni cat ii lipseau (vreo 6) si socotit la minimul acceptat i-au iesit cam 100RON.
La sanatate platesti la 3 luni si trebuie platit din urma (o IDIOTENIE considerand ca se cheama "asigurare" dar asta este...). Totusi nici aici nu prea ai cum sa ajungi la sume fabuloase... evident depinde ce fel de PFA esti (cu "norma de venit" sau "la real"), cat ai avut profit daca esti "la real" etc.
La somaj s-a renuntat dupa ~2 luni... dealtfel era o tampenie: eu plateam 3 RON iar parcarea unde lasam masina ma costa aproape 5
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."
La sanatate clar platesti ultimii 5 ani in functie de venitul net 5.5% + 0.01%/zi % majorari, dar banuiesc ca asta e deja rezolvata
Pentru contractul cu CJPAS din cate stiu eu se plateste un procent de 12,5% din ceea ce declari tu acolo venit, adica se ia declaratia de la finante cu venitul net si se imparte la 12. Aceasta este cotizatia pe o luna. Din cate stiu eu nu se ia retroactiv, dar mai pot sa ma mai interesez manie si o sa revin cu un raspuns.
In legatura cu procentul care se achita pentru somaj mie personal mi s-a parut cea mai mare prostie, pe langa faptul ca un PFA cotizeaza la somaj aceasta nu are dreptul sa ia somaj, pe langa faptul ca sumele pe care urmau sa le incaseze erau fff mici, implica un consum foarte mare cu resursele umane. Dandu-si seama dupa cateva luni ca nu prea merita au renuntat la aceasta. Sper ca am reusit sa iti fiu de folos.
Din pacate cele mai multe persoane in momentul in care isi fac un PFA nu se gandesc la toate implicatiile, ci pentru ei cel mai important lucru ar fi doar sa isi plateasca impozitul, iar dupa aceea se trezesc la o anumita perioada ca ar trebui sa plateasca si sanatate si pensie si in plus majorari. Trebuie sa fi informat de la inceput de toate implicatiile care le aduce acesta treaba cu privire la PFA.
Pentru contractul cu CJPAS din cate stiu eu se plateste un procent de 12,5% din ceea ce declari tu acolo venit, adica se ia declaratia de la finante cu venitul net si se imparte la 12. Aceasta este cotizatia pe o luna. Din cate stiu eu nu se ia retroactiv, dar mai pot sa ma mai interesez manie si o sa revin cu un raspuns.
In legatura cu procentul care se achita pentru somaj mie personal mi s-a parut cea mai mare prostie, pe langa faptul ca un PFA cotizeaza la somaj aceasta nu are dreptul sa ia somaj, pe langa faptul ca sumele pe care urmau sa le incaseze erau fff mici, implica un consum foarte mare cu resursele umane. Dandu-si seama dupa cateva luni ca nu prea merita au renuntat la aceasta. Sper ca am reusit sa iti fiu de folos.
Din pacate cele mai multe persoane in momentul in care isi fac un PFA nu se gandesc la toate implicatiile, ci pentru ei cel mai important lucru ar fi doar sa isi plateasca impozitul, iar dupa aceea se trezesc la o anumita perioada ca ar trebui sa plateasca si sanatate si pensie si in plus majorari. Trebuie sa fi informat de la inceput de toate implicatiile care le aduce acesta treaba cu privire la PFA.
Dragostea e oarba, dar casatoria ii reda vederea!!!
- haprian ionel
- veteran

Eu am PFA din 2004 si nu mai am alt contract de munca ( nu mai sunt si angajat ) iar la fisc platesc impozit pe venitul real .. Problema este ca am avut venit destul de mare direct din primul an ( 10 000 ron pe 2004) si a crescut de la an la an astfel incat pe 2009 am avut 28 000 venit net dupa care platesc impozit pe venit . de asta sunt foarte interesat de cand ar trebui sa platesc... sau de cand sa dat legea sa se plateasca obligatoriu? oricum cred ca o sa fie destul de mult ..!! mi groaza sa ma duc la casa de pensii