"Lec?ia lui Slavici"

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, dr.pike, tudor, johnnybravo, Moderatori

Scrie răspuns
luci_t
veteran
veteran

"Lec?ia lui Slavici"

Mesaj de luci_t » 23 Aug 2012, 21:44

L-am citit astazi si chiar mi-a placut. Ca si azi nu stim sa ne apreciem adevaratele valori...
Scris de Doru Sinaci in 23/08/12 @ 01:09.
Salvat in EDITORIALE
Etichete: arad, lectia, Slavici, stiri locale

"În 1919, când tot românul se bucura de Marea Unire ?i de înf?ptuirea statului na?ional, Ioan Slavici era închis în pu?c?ria de la V?c?re?ti. Motivul? C? ar fi tr?dat cauza românismului prin scrierile sale ?i c? ar fi colaborat cu ocupantul german. C? ar fi scris c?, pentru poporul român, nu ungurii, austriecii sau nem?ii reprezint? pericolul principal, ci slavii care ne înconjoar? ?i, mai ales, ru?ii de la R?s?rit. C? visa unirea Regatului Român cu Transilvania în contextul central-european al Monarhiei Habsburgice ?i nu invers, unirea Transilvaniei cu Regatul Român sub controlul Rusiei – cum avea s? se întâmple dup? doar câteva decenii. Pe ?leau, Slavici visa o Românie Mare în Europa, nu o Românie sfârtecat? sub c?lcâi rusesc. Tot pentru sus?inerea ideilor sale politice îl închiseser? ?i ungurii, la Seghedin, pe vremea când era prim-redactorul Tribunei sibiene. Dac? ar fi s? facem, ast?zi, o analiz? a ideilor politice ?i, mai ales, a patriotismului lui Slavici , atunci cu siguran?? ar trebui s?-l num?r?m printre cei dintâi mari români. Spre exemplu, Slavici ?i Eminescu, pe când erau amândoi studen?i la Viena, au pus la cale prima mare manifestare a românismului în toat? amplitudinea lui: serb?rile de la Putna, pentru cinstirea a cinci secole de la victoriile lui ?tefan cel Mare ?i Sfânt. Acolo s-a pus la cale strategia unirii culturale a tuturor românilor. Apoi, câ?iva ani mai târziu, Slavici întemeia la Sibiu cel mai mare ?i mai glorios ziar politic ?i cultural al românilor din Transilvania, Banat ?i Ungaria: Tribuna. Acela?i ziar, care, din 1897 avea s? apar? la Arad , impunând ora?ul nostru pe înalta pozi?ie de capital? politic? a românilor transilv?neni. Facem un arc peste timp ?i constat?m, ast?zi, c? Ioan Slavici avea dreptate din punct de vedere patriotic ?i geo-politic: locul României nu este al?turi de ru?i, ci al?turi de NATO ?i de Uniunea European?. Nu discut?m argumentele, deoarece ?i cei mai pu?in informa?i dintre concet??enii no?tri sunt de acord cu acest aspect, inclusiv cei pe care-i vedem cer?ind, furând ?i f?cându-ne de râs prin toat? Europa. Discut?m, în schimb, cu subiect ?i predicat, despre groaznicele derapaje politice din ultimele s?pt?mâni, care amenin?? s? ne izgoneasc? iar??i din mijlocul lumii civilizate. Pre?edintele interimar, Crin Antonescu, a declarat c? se teme de Departamentul de Stat al SUA, iar pe judec?torii ***?ii Constitu?ionale i-a f?cut „politruci”. Premierul Victor Ponta a declarat c? are guvernarea, dar nu are toat? puterea. Ambii sunt de p?rere c? Angela Merkel, Barroso, Orban ?i to?i ceilal?i lideri occidentali trebuie s? ne lase în pace ?i s? nu se mai amenstece în mocirla politic? dâmbovi?ean? în care ne-am scufundat. Curios, despre ru?i niciunul dintre cei doi lideri nu spune nimic. Dimpotriv?, atunci când spune c? ar vrea s? de?in?, pe lâng? guvernare, ?i puterea judec?toreasc?, precum ?i controlul asupra serviciilor secrete, premierul Victor Ponda recunoa?te, implicit, c? prefer? sistemul politic de tip Putin ?i nu separarea puterilor în stat, de tip european. Doar la Moscova se ofer? puterea absolut?, nu ?i la Bruxelles. Iat? de ce, Slavici al nostru este mai actual ca niciodat?. El, care a privit, n?uc, singura r?scoal? ??r?neasc? a secolului XX, ne-a l?sat, testamentar, o mare datorie politic?: Transilvania ?i Banatul trebuie s? trag?, iar??i, ?ara Româneasc? ?i Moldova c?tre Europa."
Sursa: http://glsa.ro/arad/editoriale/60707-le ... radului%29

filip_pescuitorul
senior
senior

Re: "Lec?ia lui Slavici"

Mesaj de filip_pescuitorul » 27 Aug 2012, 22:37

Da, pacat ca Slavici, Arghezi etc au fost considerati tradatori in 1918. Erau oamenii germanofili, atata tot. Era dreptul lor la opinie.

Adrian SB
veteran
veteran

Mesaj de Adrian SB » 29 Aug 2012, 17:37

Bravi Romani au fost odata.
Nu sta degeaba, ca degeaba stai!

nagy victor
senior
senior

Mesaj de nagy victor » 29 Aug 2012, 20:09

filip_pescuitorul scrie:Da, pacat ca Slavici, Arghezi etc au fost considerati tradatori in 1918....
Din pacate unii il considera tradatori de tara si in zilele noastre pe acesti vizionari !
Va puteti inchipui unde eram azi daca ramineam aliati cu vestul si nu cu estul ? , ca alianta cu estul (URSS-UL) am vazut unde ne-a dus :wallbash: :headbash:
Pescuitul inainte de toate !

Cine nu respecta natura , nu se respecta pe sine !

http://www.pescarulbihorean.ro/

https://www.facebook.com/pescarul.bihorean?fref=ts

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 29 Aug 2012, 21:32

nu stiu daca ne-am aliat noi cu ei totusi......mai degraba ei ne-au aliat cu ei :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 01 Sep 2012, 13:45

MuskMd scrie:nu stiu daca ne-am aliat noi cu ei totusi......mai degraba ei ne-au aliat cu ei :lol:
din pacate nici in trecut dar, in special, nici acum politicienii nu sunt capabili sa se alieze in interesul tarii. Asteapta sa fie aliati :wallbash: in conditiile impuse de altii

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 10 Sep 2012, 20:03

Nu prea inteleg.
Daca ne referim la perioada Unirii din 1918,aceasta s-a facut(unirea) in primul rand prin lupta fizica(Treceti batalioane romane....) coroborata cu lupta politica(regele Ferdinand,Bratianau,Maniu,Mihalache...etc..@exterior).
Daca pana in 1917 armata romana nu suferit decat infrangeri,din august,acelasi an, s-a schimbat situatia.
Mai apoi, tratatul "Trianon" ratifica noul stat si restul devine istorie.
Acum...nu inteleg.....Slavici-Ponta -Antonescu...
De ce nu..."padurea spanzuratilor"?
De cenu....am 65 de ani si dintr-o data sunt democrat,uit Academia Frunze...
De ce nu...sunt marinar si imi vand flota mea si apoi merit sa ajung presedinte timp de un deceniu in care stralucesc prin scandaluri,nepotisme,etc,?
De ce nu...sunt premier si ma face milionar matusa din umila ei garsoniera?

Hai sa vedem viitorul...
Trebe un moment,gen start,t-zero....ziceti cum vreti.
In care un parlament este de max 100 persoane.
Ei aleg presedintele.(ex=Deutsch...)
Guvern de tehnocrati.
Deci si conducere locala,tehnocrata....

Adrian SB
veteran
veteran

Mesaj de Adrian SB » 17 Sep 2012, 17:56

- In Opressores

Tu te plîngi c? mil? nu-i?
Mai a?tep?i tu mila lui?
Haina el ?i-o ia din cui,
Pîinea de pe mas?.
Casa ta, ?i ei st?pîni!
Prinde?i ce v? cade-n mîni,
?i-i lovi?i la mir, romîni,
C?-i la voi acas?.
..........................

George Cosbuc

Adrian SB
veteran
veteran

Mesaj de Adrian SB » 17 Sep 2012, 17:59

O pun toata, ca merita.
- In Opressores

Tu te plîngi c? mil? nu-i?
Mai a?tep?i tu mila lui?
Haina el ?i-o ia din cui,
Pîinea de pe mas?.
Casa ta, ?i ei st?pîni!
Prinde?i ce v? cade-n mîni,
?i-i lovi?i la mir, romîni,
C?-i la voi acas?.

Numai temni?i ne-au zidit,
Numai lan?uri au g?tit,
Numai cuie-au f?urit,
Cruci de schingiuire;
Dar, pe mo?i ?i pe nepo?i,
?i pe iad, pe dracii to?i,
Nu mai vrem s? fim ilo?i
Nu vrem umilire!

Noi ne-am plîns ?i-am plîns de-ajuns,
Ne-au b?tut, ?i ne-am ascuns;
Ne-au scuipat, ?i n-am r?spuns
Am crezut în soarte.
Noi murim de mii de ori;
?i e la? a?a s? mori!
Sus, romîni! Suntem datori
Numai cu o moarte.

Prigoni?i de soarte noi?
Slabi ?i de virtute goi?
La?i copii din ta?i eroi?
E min?it cuvîntul!
Azi ne prigonesc acei
Cari ne cred b?rba?i mi?ei
C? privim t?cînd la ei
Cum ne-nchid mormîntul

Stati cu mîna-n sîn, fl?c?i?
N-auzi?i plîngînd prin v?i?
Ceru-i ro?u de v?p?i
?i se umfl? vadul;
Dumnezeu ni-e-ntr-ajutor!
Dac? ?i el e de-ai lor,
Nu-l mai vrem ocrotitor;
Ne-nfr??im cu iadul.

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 20 Sep 2012, 17:36

Ce mai e de spus Adriane( din Sibiu) la ce ai postat(personal,multumesc!)..
Poate numai amintiri de Eminescu,Radu Gyr,Nechifor Crainic,etc.
Si de slova lui Radu Anton Roman.

Scrie răspuns