"Lecţia lui Slavici"
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
"Lecţia lui Slavici"
L-am citit astazi si chiar mi-a placut. Ca si azi nu stim sa ne apreciem adevaratele valori...
Scris de Doru Sinaci in 23/08/12 @ 01:09.
Salvat in EDITORIALE
Etichete: arad, lectia, Slavici, stiri locale
"În 1919, când tot românul se bucura de Marea Unire şi de înfăptuirea statului naţional, Ioan Slavici era închis în puşcăria de la Văcăreşti. Motivul? Că ar fi trădat cauza românismului prin scrierile sale şi că ar fi colaborat cu ocupantul german. Că ar fi scris că, pentru poporul român, nu ungurii, austriecii sau nemţii reprezintă pericolul principal, ci slavii care ne înconjoară şi, mai ales, ruşii de la Răsărit. Că visa unirea Regatului Român cu Transilvania în contextul central-european al Monarhiei Habsburgice şi nu invers, unirea Transilvaniei cu Regatul Român sub controlul Rusiei – cum avea să se întâmple după doar câteva decenii. Pe şleau, Slavici visa o Românie Mare în Europa, nu o Românie sfârtecată sub călcâi rusesc. Tot pentru susţinerea ideilor sale politice îl închiseseră şi ungurii, la Seghedin, pe vremea când era prim-redactorul Tribunei sibiene. Dacă ar fi să facem, astăzi, o analiză a ideilor politice şi, mai ales, a patriotismului lui Slavici , atunci cu siguranţă ar trebui să-l numărăm printre cei dintâi mari români. Spre exemplu, Slavici şi Eminescu, pe când erau amândoi studenţi la Viena, au pus la cale prima mare manifestare a românismului în toată amplitudinea lui: serbările de la Putna, pentru cinstirea a cinci secole de la victoriile lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Acolo s-a pus la cale strategia unirii culturale a tuturor românilor. Apoi, câţiva ani mai târziu, Slavici întemeia la Sibiu cel mai mare şi mai glorios ziar politic şi cultural al românilor din Transilvania, Banat şi Ungaria: Tribuna. Acelaşi ziar, care, din 1897 avea să apară la Arad , impunând oraşul nostru pe înalta poziţie de capitală politică a românilor transilvăneni. Facem un arc peste timp şi constatăm, astăzi, că Ioan Slavici avea dreptate din punct de vedere patriotic şi geo-politic: locul României nu este alături de ruşi, ci alături de NATO şi de Uniunea Europeană. Nu discutăm argumentele, deoarece şi cei mai puţin informaţi dintre concetăţenii noştri sunt de acord cu acest aspect, inclusiv cei pe care-i vedem cerşind, furând şi făcându-ne de râs prin toată Europa. Discutăm, în schimb, cu subiect şi predicat, despre groaznicele derapaje politice din ultimele săptămâni, care ameninţă să ne izgonească iarăşi din mijlocul lumii civilizate. Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că se teme de Departamentul de Stat al SUA, iar pe judecătorii Curţii Constituţionale i-a făcut „politruci”. Premierul Victor Ponta a declarat că are guvernarea, dar nu are toată puterea. Ambii sunt de părere că Angela Merkel, Barroso, Orban şi toţi ceilalţi lideri occidentali trebuie să ne lase în pace şi să nu se mai amenstece în mocirla politică dâmboviţeană în care ne-am scufundat. Curios, despre ruşi niciunul dintre cei doi lideri nu spune nimic. Dimpotrivă, atunci când spune că ar vrea să deţină, pe lângă guvernare, şi puterea judecătorească, precum şi controlul asupra serviciilor secrete, premierul Victor Ponda recunoaşte, implicit, că preferă sistemul politic de tip Putin şi nu separarea puterilor în stat, de tip european. Doar la Moscova se oferă puterea absolută, nu şi la Bruxelles. Iată de ce, Slavici al nostru este mai actual ca niciodată. El, care a privit, năuc, singura răscoală ţărănească a secolului XX, ne-a lăsat, testamentar, o mare datorie politică: Transilvania şi Banatul trebuie să tragă, iarăşi, Ţara Românească şi Moldova către Europa."
Sursa: http://glsa.ro/arad/editoriale/60707-le ... radului%29
Scris de Doru Sinaci in 23/08/12 @ 01:09.
Salvat in EDITORIALE
Etichete: arad, lectia, Slavici, stiri locale
"În 1919, când tot românul se bucura de Marea Unire şi de înfăptuirea statului naţional, Ioan Slavici era închis în puşcăria de la Văcăreşti. Motivul? Că ar fi trădat cauza românismului prin scrierile sale şi că ar fi colaborat cu ocupantul german. Că ar fi scris că, pentru poporul român, nu ungurii, austriecii sau nemţii reprezintă pericolul principal, ci slavii care ne înconjoară şi, mai ales, ruşii de la Răsărit. Că visa unirea Regatului Român cu Transilvania în contextul central-european al Monarhiei Habsburgice şi nu invers, unirea Transilvaniei cu Regatul Român sub controlul Rusiei – cum avea să se întâmple după doar câteva decenii. Pe şleau, Slavici visa o Românie Mare în Europa, nu o Românie sfârtecată sub călcâi rusesc. Tot pentru susţinerea ideilor sale politice îl închiseseră şi ungurii, la Seghedin, pe vremea când era prim-redactorul Tribunei sibiene. Dacă ar fi să facem, astăzi, o analiză a ideilor politice şi, mai ales, a patriotismului lui Slavici , atunci cu siguranţă ar trebui să-l numărăm printre cei dintâi mari români. Spre exemplu, Slavici şi Eminescu, pe când erau amândoi studenţi la Viena, au pus la cale prima mare manifestare a românismului în toată amplitudinea lui: serbările de la Putna, pentru cinstirea a cinci secole de la victoriile lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Acolo s-a pus la cale strategia unirii culturale a tuturor românilor. Apoi, câţiva ani mai târziu, Slavici întemeia la Sibiu cel mai mare şi mai glorios ziar politic şi cultural al românilor din Transilvania, Banat şi Ungaria: Tribuna. Acelaşi ziar, care, din 1897 avea să apară la Arad , impunând oraşul nostru pe înalta poziţie de capitală politică a românilor transilvăneni. Facem un arc peste timp şi constatăm, astăzi, că Ioan Slavici avea dreptate din punct de vedere patriotic şi geo-politic: locul României nu este alături de ruşi, ci alături de NATO şi de Uniunea Europeană. Nu discutăm argumentele, deoarece şi cei mai puţin informaţi dintre concetăţenii noştri sunt de acord cu acest aspect, inclusiv cei pe care-i vedem cerşind, furând şi făcându-ne de râs prin toată Europa. Discutăm, în schimb, cu subiect şi predicat, despre groaznicele derapaje politice din ultimele săptămâni, care ameninţă să ne izgonească iarăşi din mijlocul lumii civilizate. Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că se teme de Departamentul de Stat al SUA, iar pe judecătorii Curţii Constituţionale i-a făcut „politruci”. Premierul Victor Ponta a declarat că are guvernarea, dar nu are toată puterea. Ambii sunt de părere că Angela Merkel, Barroso, Orban şi toţi ceilalţi lideri occidentali trebuie să ne lase în pace şi să nu se mai amenstece în mocirla politică dâmboviţeană în care ne-am scufundat. Curios, despre ruşi niciunul dintre cei doi lideri nu spune nimic. Dimpotrivă, atunci când spune că ar vrea să deţină, pe lângă guvernare, şi puterea judecătorească, precum şi controlul asupra serviciilor secrete, premierul Victor Ponda recunoaşte, implicit, că preferă sistemul politic de tip Putin şi nu separarea puterilor în stat, de tip european. Doar la Moscova se oferă puterea absolută, nu şi la Bruxelles. Iată de ce, Slavici al nostru este mai actual ca niciodată. El, care a privit, năuc, singura răscoală ţărănească a secolului XX, ne-a lăsat, testamentar, o mare datorie politică: Transilvania şi Banatul trebuie să tragă, iarăşi, Ţara Românească şi Moldova către Europa."
Sursa: http://glsa.ro/arad/editoriale/60707-le ... radului%29
Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k
-
- senior
Re: "Lecţia lui Slavici"
Da, pacat ca Slavici, Arghezi etc au fost considerati tradatori in 1918. Erau oamenii germanofili, atata tot. Era dreptul lor la opinie.
- nagy victor
- senior
Din pacate unii il considera tradatori de tara si in zilele noastre pe acesti vizionari !filip_pescuitorul scrie:Da, pacat ca Slavici, Arghezi etc au fost considerati tradatori in 1918....
Va puteti inchipui unde eram azi daca ramineam aliati cu vestul si nu cu estul ? , ca alianta cu estul (URSS-UL) am vazut unde ne-a dus

Pescuitul inainte de toate !
Cine nu respecta natura , nu se respecta pe sine !
http://www.pescarulbihorean.ro/
https://www.facebook.com/pescarul.bihorean?fref=ts
Cine nu respecta natura , nu se respecta pe sine !
http://www.pescarulbihorean.ro/
https://www.facebook.com/pescarul.bihorean?fref=ts
nu stiu daca ne-am aliat noi cu ei totusi......mai degraba ei ne-au aliat cu ei 

Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
din pacate nici in trecut dar, in special, nici acum politicienii nu sunt capabili sa se alieze in interesul tarii. Asteapta sa fie aliatiMuskMd scrie:nu stiu daca ne-am aliat noi cu ei totusi......mai degraba ei ne-au aliat cu ei

Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k
Nu prea inteleg.
Daca ne referim la perioada Unirii din 1918,aceasta s-a facut(unirea) in primul rand prin lupta fizica(Treceti batalioane romane....) coroborata cu lupta politica(regele Ferdinand,Bratianau,Maniu,Mihalache...etc..@exterior).
Daca pana in 1917 armata romana nu suferit decat infrangeri,din august,acelasi an, s-a schimbat situatia.
Mai apoi, tratatul "Trianon" ratifica noul stat si restul devine istorie.
Acum...nu inteleg.....Slavici-Ponta -Antonescu...
De ce nu..."padurea spanzuratilor"?
De cenu....am 65 de ani si dintr-o data sunt democrat,uit Academia Frunze...
De ce nu...sunt marinar si imi vand flota mea si apoi merit sa ajung presedinte timp de un deceniu in care stralucesc prin scandaluri,nepotisme,etc,?
De ce nu...sunt premier si ma face milionar matusa din umila ei garsoniera?
Hai sa vedem viitorul...
Trebe un moment,gen start,t-zero....ziceti cum vreti.
In care un parlament este de max 100 persoane.
Ei aleg presedintele.(ex=Deutsch...)
Guvern de tehnocrati.
Deci si conducere locala,tehnocrata....
Daca ne referim la perioada Unirii din 1918,aceasta s-a facut(unirea) in primul rand prin lupta fizica(Treceti batalioane romane....) coroborata cu lupta politica(regele Ferdinand,Bratianau,Maniu,Mihalache...etc..@exterior).
Daca pana in 1917 armata romana nu suferit decat infrangeri,din august,acelasi an, s-a schimbat situatia.
Mai apoi, tratatul "Trianon" ratifica noul stat si restul devine istorie.
Acum...nu inteleg.....Slavici-Ponta -Antonescu...
De ce nu..."padurea spanzuratilor"?
De cenu....am 65 de ani si dintr-o data sunt democrat,uit Academia Frunze...
De ce nu...sunt marinar si imi vand flota mea si apoi merit sa ajung presedinte timp de un deceniu in care stralucesc prin scandaluri,nepotisme,etc,?
De ce nu...sunt premier si ma face milionar matusa din umila ei garsoniera?
Hai sa vedem viitorul...
Trebe un moment,gen start,t-zero....ziceti cum vreti.
In care un parlament este de max 100 persoane.
Ei aleg presedintele.(ex=Deutsch...)
Guvern de tehnocrati.
Deci si conducere locala,tehnocrata....
- In Opressores
Tu te plîngi că milă nu-i?
Mai aştepţi tu mila lui?
Haina el ţi-o ia din cui,
Pîinea de pe masă.
Casa ta, şi ei stăpîni!
Prindeţi ce vă cade-n mîni,
Şi-i loviţi la mir, romîni,
Că-i la voi acasă.
..........................
George Cosbuc
Mai aştepţi tu mila lui?
Pîinea de pe masă.
Casa ta, şi ei stăpîni!
Că-i la voi acasă.
..........................
George Cosbuc
Nu sta degeaba, ca degeaba stai!
O pun toata, ca merita.
- In Opressores
Mai aştepţi tu mila lui?
Pîinea de pe masă.
Casa ta, şi ei stăpîni!
Că-i la voi acasă.
Numai temniţi ne-au zidit,
Numai lanţuri au gătit,
Numai cuie-au făurit,
Cruci de schingiuire;
Dar, pe moşi şi pe nepoţi,
Şi pe iad, pe dracii toţi,
Nu mai vrem să fim iloţi
Nu vrem umilire!
Noi ne-am plîns şi-am plîns de-ajuns,
Ne-au bătut, şi ne-am ascuns;
Ne-au scuipat, şi n-am răspuns
Am crezut în soarte.
Noi murim de mii de ori;
Şi e laş aşa să mori!
Sus, romîni! Suntem datori
Numai cu o moarte.
Prigoniţi de soarte noi?
Slabi şi de virtute goi?
Laşi copii din taţi eroi?
E minţit cuvîntul!
Azi ne prigonesc acei
Cari ne cred bărbaţi mişei
Că privim tăcînd la ei
Cum ne-nchid mormîntul
Stati cu mîna-n sîn, flăcăi?
N-auziţi plîngînd prin văi?
Ceru-i roşu de văpăi
Şi se umflă vadul;
Dumnezeu ni-e-ntr-ajutor!
Dacă şi el e de-ai lor,
Nu-l mai vrem ocrotitor;
Ne-nfrăţim cu iadul.
- In Opressores
Mai aştepţi tu mila lui?
Pîinea de pe masă.
Casa ta, şi ei stăpîni!
Că-i la voi acasă.
Numai temniţi ne-au zidit,
Numai lanţuri au gătit,
Numai cuie-au făurit,
Cruci de schingiuire;
Dar, pe moşi şi pe nepoţi,
Şi pe iad, pe dracii toţi,
Nu mai vrem să fim iloţi
Nu vrem umilire!
Noi ne-am plîns şi-am plîns de-ajuns,
Ne-au bătut, şi ne-am ascuns;
Ne-au scuipat, şi n-am răspuns
Am crezut în soarte.
Noi murim de mii de ori;
Şi e laş aşa să mori!
Sus, romîni! Suntem datori
Numai cu o moarte.
Prigoniţi de soarte noi?
Slabi şi de virtute goi?
Laşi copii din taţi eroi?
E minţit cuvîntul!
Azi ne prigonesc acei
Cari ne cred bărbaţi mişei
Că privim tăcînd la ei
Cum ne-nchid mormîntul
Stati cu mîna-n sîn, flăcăi?
N-auziţi plîngînd prin văi?
Ceru-i roşu de văpăi
Şi se umflă vadul;
Dumnezeu ni-e-ntr-ajutor!
Dacă şi el e de-ai lor,
Nu-l mai vrem ocrotitor;
Ne-nfrăţim cu iadul.
Nu sta degeaba, ca degeaba stai!
Ce mai e de spus Adriane( din Sibiu) la ce ai postat(personal,multumesc!)..
Poate numai amintiri de Eminescu,Radu Gyr,Nechifor Crainic,etc.
Si de slova lui Radu Anton Roman.
Poate numai amintiri de Eminescu,Radu Gyr,Nechifor Crainic,etc.
Si de slova lui Radu Anton Roman.