imi doresc din toata inima sa manance rocky toata platica aia...ultima data cand am prins platica in Brates a fost acum 20 de ani...era absolut toata, dar toata plina de tenii...
acum vreo 5 ani, am vazut un card de platici...cred ca erau vreo 500 de bucati, pe la 500-800g pe la suprafata, intr-un colt al lacului...am prins una cu mana din curiozitate...avea o burta extrem de umflata(probabil de la tenii), cred ca din cauza burtii nici nu puteau sa se mai scufunde...
bratesul e un lac care inca mai tine peste...cica ar avea si salau si somn mare...dar, datorita adancimilor medii extrem de mici, nu se poate pescui din barca - pe vant mediu si pe furtuna se fac valuri suficient de mari, incat intre valuri sa ramai cu barca pe uscat...iar de pe mal nu ajungi la gropile care trebuie...
pacat de brates...candva tinea enorm de mult peste...a fost indiguit si secat in proportie de 68%...acum tot mai are 2400 ha...ar putea fi o locatie superba pt pescuitul sportiv...dar nu este ingrijit, nu este pazit, braconat in draci...etc etc ...
pe vremuri acolo era si una dintre cele mai mare statii piscicole din tara - pana si acum bazinele ruginite si vechi, an de an, tot mai produc cateva mii de mini-sturioni, care, ulterior populeaza Dunarea...
principala problema a pescarilor de Galati este mentalitatea - ma refer la aia comuni, pescarii sportivi is pasare extrem de rara pe langa Galati...foamea e mare, toti is pusi pe praduiala..daca s-ar putea, ar pleca si cu camioane de peste...pana acum un an credeam ca mentalitatea asta o au doar generatiile educate in comunism...dar ma insel...foamea se pare ca e transmisa genetic...
Oamenii harnici si muncitori, care isi castigau painea muncind cu carca is plecati de mult prin strainatati...au ramas numai putorile analfabete cu foamea in gat...daca vreti un reprezentant marcant al castei, cititi topicul cap-coada, veti recunoaste usor un asemenea exemplar...